Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2022, Volume: 5 Issue: 2, 117 - 121, 01.04.2022
https://doi.org/10.47115/bsagriculture.1072024

Abstract

References

  • Ağaoğlu YS. 2002. Bilimsel ve uygulamalı bağcılık (Asma Fizyolojisi- 1). Kavaklıdere Eğitim Yayınları, Ankara, Turkey, pp. 444.
  • Alston JM, Sambucci O. 2019. Grapes in the world economy. In: Cantu D., Walker M. (eds) The Grape Genome. Compendium of Plant Genomes. Springer, Switzerland, pp. 24.
  • Aydın M. 2015. Amasya'da yetiştirilen üzüm çeşitlerinin farklı olgunluk dönemlerindeki bazı kimyasal içeriklerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilimdalı, Tokat, Turkey, pp. 52.
  • Bahar E, Korkutal İ, Kök D. 2006. Türkiye bağcılığının son yıllardaki gelişiminde görülen başlıca sorunlar ve çözüm önerileri. Trakya Üniv Fen Bil Derg, 7(1): 65-69.
  • Cabaroğlu T, Yılmaztekin M. 2006. Üzümün bileşimi ve insan sağlığı açısından önemi. Buldan Sempozyumu. 24–26 Kasım 2006, Denizli, Turkey, pp. 999-1004.
  • Cangi R, Saraçoğlu O, Uluocak E, Kılıç D. 2011. Kazova (Tokat) yöresinde yetiştirilen bazı şaraplık üzüm çeşitlerinde olgunlaşma sırasında meydana gelen kimyasal değişmeler. Iğdır Üniv Fen Bil Enst Derg, 1(3): 9-14.
  • Çelik H, Ağaoğlu YS, Fidan Y, Marasalı, B. 1998. Genel bağcılık. Sunfidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi I, Ankara, Turkey, pp. 253.
  • Çelik S. 2011. Asmanın morfolojisi ve anatomisi. Bağcılık (Ampeloji), Cilt:1. Avcı Ofset, İstanbul, Turkey, pp: 130.
  • Genç S, Soysal İM. 2018. Parametric and nonparametric post hoc tests. BSJ Eng Sci, 1(1): 18-27.
  • Kamiloğlu Ö, Üstün D. 2014. Bazı şaraplık üzüm çeşitlerinin hasat sonrası kalite özellikleri. Türk Tarım ve Doğa Bil Derg, 1(3): 361-368.
  • Kara Z, Gerçekçioğlu R. 1993. 12 farklı amerikan asma anacına aşılanmış narince üzüm çeşidinin bazı olgunluk karakteristikleri üzerine bir araştırma. Selçuk Üniv Ziraat Fak Derg, 3(5): 5-17.
  • Kiracı M, Sağlam M, Boz Y, Aydın S. 2009. Türkiye sofralık üzüm pazarlamasında iç ve dış pazar araştırmaları. 7. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 5-9 Ekim 2009, Manisa, Turkey, pp. 190-200.
  • Sabır A, Bilir H, Tangolar S. 2010. Bazı yaz budaması uygulamalarının çekirdeksiz üzümlerde verim ve kalite üzerine etkileri. Selcuk J Agri Food Sci, 24(3): 4-8.
  • Seccia A, Santeramo FG, Nardone G. 2015. Trade competitiveness in table grapes: aglobal view. Outlook on Agri, 44(2): 127-134.
  • Şen A. 2008. Kazova (Tokat) ekolojisinde yetiştirilen bazı üzüm çeşitlerinde etkili sıcaklık toplamlarının ve optimum hasat zamanının belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilimdalı, Tokat, Turkey, pp. 79.
  • Söyler K, Altındişli A, İşçi B, Boyacı M. 2019. Mevlana üzüm çeşidi yetiştiren üretici ve işletmelerin bazı özellikleri ve sorunları üzerine bir inceleme. Ege Üniv Ziraat Fak Derg, 56(4): 487-495.
  • Tangolar S, Özdemir G, Ekbiç H, Tangolar S, Rehber Y. 2011. Bazı sofralık üzüm çeşitlerinin açıkta K.K.T.C ekolojik koşullarına adaptasyonları. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 4-8 Ekim 2011, Şanlıurfa, Turkey, pp. 47-54.
  • Topuz T. 2016. Damla sulama ile sulanan bağda farklı sulama uygulamalarının verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın, Turkey, pp. 63.
  • TUİK. 2019. URL: https://www.tuik.gov.tr/ (access date: January 05, 2022).
  • Winkler AJ, Cook JA, Kliewer WM, Lider LA. 1974. General viticulture. Univ Of California, Berkeley, US, pp. 663.

Physical Changes of Some Colored Table Grape Varieties During Ripening

Year 2022, Volume: 5 Issue: 2, 117 - 121, 01.04.2022
https://doi.org/10.47115/bsagriculture.1072024

Abstract

In this study, it was aimed to determine the physical changes of seven different colored table grape varieties in the samples taken at different periods until the ripening time. The cultivars used in the study are Alphonse Lavallée, Royal, Tekirdağ Çekirdeksizi, Michael Palieri, Karaerik, Bilecik İrikara and Horoz Karası. Grape samples were harvested for four weeks (20.08.2019, 27.08.2019, 02.09.2019 and 09.09.2019) every week for approximately one month until ripening. Cluster weight, bunch length and width, berry weight, berry width-length and berry hardness values were taken from the harvested grapes. Horoz Karası variety attracted attention with its cluster weight (550.86 g) and cluster width (15.01 cm) characteristics. The Michael Palieri variety stood out with its berry weight (8.92 g) and the Alphonse Lavallée variety with its berry hardness (0.94). Physical characteristics of all cultivars from fall to maturity differed according to both periods and cultivars. While the varieties and periods used in the study serve the literature, they are also an infrastructure for different studies with more varieties, different locations and different periods.

References

  • Ağaoğlu YS. 2002. Bilimsel ve uygulamalı bağcılık (Asma Fizyolojisi- 1). Kavaklıdere Eğitim Yayınları, Ankara, Turkey, pp. 444.
  • Alston JM, Sambucci O. 2019. Grapes in the world economy. In: Cantu D., Walker M. (eds) The Grape Genome. Compendium of Plant Genomes. Springer, Switzerland, pp. 24.
  • Aydın M. 2015. Amasya'da yetiştirilen üzüm çeşitlerinin farklı olgunluk dönemlerindeki bazı kimyasal içeriklerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilimdalı, Tokat, Turkey, pp. 52.
  • Bahar E, Korkutal İ, Kök D. 2006. Türkiye bağcılığının son yıllardaki gelişiminde görülen başlıca sorunlar ve çözüm önerileri. Trakya Üniv Fen Bil Derg, 7(1): 65-69.
  • Cabaroğlu T, Yılmaztekin M. 2006. Üzümün bileşimi ve insan sağlığı açısından önemi. Buldan Sempozyumu. 24–26 Kasım 2006, Denizli, Turkey, pp. 999-1004.
  • Cangi R, Saraçoğlu O, Uluocak E, Kılıç D. 2011. Kazova (Tokat) yöresinde yetiştirilen bazı şaraplık üzüm çeşitlerinde olgunlaşma sırasında meydana gelen kimyasal değişmeler. Iğdır Üniv Fen Bil Enst Derg, 1(3): 9-14.
  • Çelik H, Ağaoğlu YS, Fidan Y, Marasalı, B. 1998. Genel bağcılık. Sunfidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi I, Ankara, Turkey, pp. 253.
  • Çelik S. 2011. Asmanın morfolojisi ve anatomisi. Bağcılık (Ampeloji), Cilt:1. Avcı Ofset, İstanbul, Turkey, pp: 130.
  • Genç S, Soysal İM. 2018. Parametric and nonparametric post hoc tests. BSJ Eng Sci, 1(1): 18-27.
  • Kamiloğlu Ö, Üstün D. 2014. Bazı şaraplık üzüm çeşitlerinin hasat sonrası kalite özellikleri. Türk Tarım ve Doğa Bil Derg, 1(3): 361-368.
  • Kara Z, Gerçekçioğlu R. 1993. 12 farklı amerikan asma anacına aşılanmış narince üzüm çeşidinin bazı olgunluk karakteristikleri üzerine bir araştırma. Selçuk Üniv Ziraat Fak Derg, 3(5): 5-17.
  • Kiracı M, Sağlam M, Boz Y, Aydın S. 2009. Türkiye sofralık üzüm pazarlamasında iç ve dış pazar araştırmaları. 7. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 5-9 Ekim 2009, Manisa, Turkey, pp. 190-200.
  • Sabır A, Bilir H, Tangolar S. 2010. Bazı yaz budaması uygulamalarının çekirdeksiz üzümlerde verim ve kalite üzerine etkileri. Selcuk J Agri Food Sci, 24(3): 4-8.
  • Seccia A, Santeramo FG, Nardone G. 2015. Trade competitiveness in table grapes: aglobal view. Outlook on Agri, 44(2): 127-134.
  • Şen A. 2008. Kazova (Tokat) ekolojisinde yetiştirilen bazı üzüm çeşitlerinde etkili sıcaklık toplamlarının ve optimum hasat zamanının belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilimdalı, Tokat, Turkey, pp. 79.
  • Söyler K, Altındişli A, İşçi B, Boyacı M. 2019. Mevlana üzüm çeşidi yetiştiren üretici ve işletmelerin bazı özellikleri ve sorunları üzerine bir inceleme. Ege Üniv Ziraat Fak Derg, 56(4): 487-495.
  • Tangolar S, Özdemir G, Ekbiç H, Tangolar S, Rehber Y. 2011. Bazı sofralık üzüm çeşitlerinin açıkta K.K.T.C ekolojik koşullarına adaptasyonları. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 4-8 Ekim 2011, Şanlıurfa, Turkey, pp. 47-54.
  • Topuz T. 2016. Damla sulama ile sulanan bağda farklı sulama uygulamalarının verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın, Turkey, pp. 63.
  • TUİK. 2019. URL: https://www.tuik.gov.tr/ (access date: January 05, 2022).
  • Winkler AJ, Cook JA, Kliewer WM, Lider LA. 1974. General viticulture. Univ Of California, Berkeley, US, pp. 663.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Articles
Authors

Seda Sucu 0000-0002-5187-5048

Kadir Baran 0000-0001-7664-4070

Publication Date April 1, 2022
Submission Date February 11, 2022
Acceptance Date March 8, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Sucu, S., & Baran, K. (2022). Physical Changes of Some Colored Table Grape Varieties During Ripening. Black Sea Journal of Agriculture, 5(2), 117-121. https://doi.org/10.47115/bsagriculture.1072024

                                                  24890