EN
TR
ORTA ERGENLİK DÖNEMİ ERKEKLERDE FUTSAL EĞİTİMİNİN KUVVET VE ÇEVİKLİK ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ
Abstract
Bu çalışmanın amacı, 10 hafta süre ile uygulanan temel futsal eğitiminin orta ergenlik dönemindeki erkek bireylerin kuvvet ve çeviklik özellikleri üzerine etkilerini incelemektir. Çalışmaya yaşları 14-16 arasında değişen 40 gönüllü erkek katılmıştır (Deney, yaş ort: 15,3; n=20 – Kontrol, yaş ort: 14,9; n=20). Araştırma süresi 10 hafta ve haftada 3 gün olarak planlanmıştır. Uygulama grubuna haftada 3 gün boyunca 60 dakika süre ile futsal antrenmanları uygulanırken, kontrol grubu herhangi bir sportif eğitim programına katılmamıştır. Antrenmanlar öncesi ve sonrasında katılımcıların kuvvet ve çeviklik özelliklerini değerlendirmek için test ve ölçümler gerçekleştirilmiştir. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini tespit etmek amacıyla Shapiro-Wilk değerleri incelenmiş ve verilerin normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Uygulama grubunun ön test ve son test verilerini karşılaştırmak için paired sample t testi, uygulama ve kontrol gruplarının son testleri arasındaki farklılıkları tespit etmek için ise bağımsız örneklem t testi kullanılmıştır. Bulgulara göre uygulama grubunun ön-son test değerleri arasında T testi, Hexagon testi, durarak uzun atlama, sağlık topu fırlatma, sağ ve sol el kavrama kuvveti, 30 sn şınav ve 30 sn mekik çekme parametrelerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Ayrıca uygulama ve kontrol grupları son testleri arasında tüm parametrelerde uygulama grubu lehine yüksek değerler tespit edilmiştir. Sonuç olarak temel futsal eğitiminin orta ergenlik dönemindeki erkek bireylerin kuvvet ve çeviklik özellikleri üzerine olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir.
Keywords
References
- WHO (2015). World Health Organization. Nutrition in adolescence-issues and challenges for the health sector: issues in adolescent health and development. Geneva.
- Uzun A., Boyalı E. (2020). Çocuk ve Egzersiz (Ed. Yalın Aygün, Mehdi Duyan), (Ergenlik Dönemleri ve Spor). 1. Baskı. Gece Kitaplığı. Ankara.
- Gebregyorgis T., Tadesse T., Atenafu A. (2016). Prevalence of thinness and stunting and associated factors among adolescent school girls in Adwa town, North Ethiopia. International Journal of Food Science. 2016.
- Hadush G., Seid O., Wuneh AG. (2021). Assessment of nutritional status and associated factors among adolescent girls in Afar, Northeastern Ethiopia: a cross-sectional study. Journal of Health, Population and Nutrition. 40(1), 1-14.
- Uzun A., Akbulut A., Erkek A., Pamuk Ö., Bozoğlu MS. (2020). Effect of age on speed and agility in early adolescence. International Journal of Applied Exercise Physiology. 9(8), 168-175.
- Crews FT., Vetreno RP., Broadwater MA., Robinson DL. (2016). Adolescent alcohol exposure persistently ımpacts adult neurobiology and behavior. Phar-macological Reviews. 68(4), 1074–1109.
- Erkek A., Uzun A., Emre M. (2021). Orta ergenlik dönemindeki futbolcularda yaşın sürat performansına etkisi. Sportive. 4(1), 57-68.
- Barbero-Alvarez JC., Soto VM., Barbero-Alvarez V., Granda-Vera J. (2008). Match analysis and heart rate of futsal players during competition. J. Sports Sci. (26), 63–73.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Sports Medicine
Journal Section
Research Article
Publication Date
December 19, 2022
Submission Date
October 24, 2022
Acceptance Date
December 19, 2022
Published in Issue
Year 2022 Volume: 16 Number: 3
APA
Peker, C., & Yüksel, M. F. (2022). ORTA ERGENLİK DÖNEMİ ERKEKLERDE FUTSAL EĞİTİMİNİN KUVVET VE ÇEVİKLİK ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ. Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 16(3), 342-351. https://izlik.org/JA86ZK87JJ
AMA
1.Peker C, Yüksel MF. ORTA ERGENLİK DÖNEMİ ERKEKLERDE FUTSAL EĞİTİMİNİN KUVVET VE ÇEVİKLİK ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 2022;16(3):342-351. https://izlik.org/JA86ZK87JJ
Chicago
Peker, Ceyhan, and Mehmet Fatih Yüksel. 2022. “ORTA ERGENLİK DÖNEMİ ERKEKLERDE FUTSAL EĞİTİMİNİN KUVVET VE ÇEVİKLİK ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ”. Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi 16 (3): 342-51. https://izlik.org/JA86ZK87JJ.
EndNote
Peker C, Yüksel MF (December 1, 2022) ORTA ERGENLİK DÖNEMİ ERKEKLERDE FUTSAL EĞİTİMİNİN KUVVET VE ÇEVİKLİK ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 16 3 342–351.
IEEE
[1]C. Peker and M. F. Yüksel, “ORTA ERGENLİK DÖNEMİ ERKEKLERDE FUTSAL EĞİTİMİNİN KUVVET VE ÇEVİKLİK ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ”, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, vol. 16, no. 3, pp. 342–351, Dec. 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA86ZK87JJ
ISNAD
Peker, Ceyhan - Yüksel, Mehmet Fatih. “ORTA ERGENLİK DÖNEMİ ERKEKLERDE FUTSAL EĞİTİMİNİN KUVVET VE ÇEVİKLİK ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ”. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 16/3 (December 1, 2022): 342-351. https://izlik.org/JA86ZK87JJ.
JAMA
1.Peker C, Yüksel MF. ORTA ERGENLİK DÖNEMİ ERKEKLERDE FUTSAL EĞİTİMİNİN KUVVET VE ÇEVİKLİK ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 2022;16:342–351.
MLA
Peker, Ceyhan, and Mehmet Fatih Yüksel. “ORTA ERGENLİK DÖNEMİ ERKEKLERDE FUTSAL EĞİTİMİNİN KUVVET VE ÇEVİKLİK ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ”. Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, vol. 16, no. 3, Dec. 2022, pp. 342-51, https://izlik.org/JA86ZK87JJ.
Vancouver
1.Ceyhan Peker, Mehmet Fatih Yüksel. ORTA ERGENLİK DÖNEMİ ERKEKLERDE FUTSAL EĞİTİMİNİN KUVVET VE ÇEVİKLİK ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi [Internet]. 2022 Dec. 1;16(3):342-51. Available from: https://izlik.org/JA86ZK87JJ