BİA YÖNTEMİYLE VÜCUT KOMPOZİSYONU ÖLÇÜMLERİNDE AKUT SIVI KAYBI VE VÜCUT YAĞ ORANI İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

Volume: 9 Number: 9 January 1, 2015
  • Mehmet Yıldız
  • Yücel Ocak
  • Ali Tumçbilek
TR EN

BİA YÖNTEMİYLE VÜCUT KOMPOZİSYONU ÖLÇÜMLERİNDE AKUT SIVI KAYBI VE VÜCUT YAĞ ORANI İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

Abstract

Biyoelektrik İmpedans Analizi BİA gerek sağlıklı bireylerde gerekse de hastalarda vücut yağ yüzdesi VYY , yağsız vücut kitlesi YVK iletotal vücut sıvısı TVS vb. değerleri belirlemek için sıkça kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Bu çalışmanın amacı vücutta akut kilo sıvı kaybının BİA yöntemiyle elde edilen ölçümlerde vücut yağ miktarı ve yüzdesi üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmaya Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen üniversiteler arası futbol gurup müsabakalarına katılan 43 futbolcu Yaş:21,90; boy: 179,62 ve kilo:73,90 dahil olmuştur. Futbolcuların müsabaka öncesi ve sonrası BİA Tanita yöntemiyle vücut ağırlık, vücut total sıvı, vücut yağ yüzdesi ve yağ kitlesi değerleri ölçülmüştür. Ön test ve son test değerlerinin karşılaştırılması için eşleştirilmiş t testi, Grupiçi test parametrelerinin birbiriyle ilişkili olup olmadığını belirlemek için Pearson Korelasyon analizi uygulanmıştır.Çalışma sonunda ön kilo ile son kilo arasında, ön yağ kitlesi ile son yağ kitlesi ve ön TVS ile son TVS arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık belirlenmiştir P

Keywords

References

  1. 1. Asghar, R. B.,Green, S., Engel, B., & Davies, S. J. (2004). Relationship of demographic, dietary, and clinical factors to the hydration status of patients on peritoneal dialysis. Peritoneal dialysis international, 24(3), 231- 239.
  2. 2. Dal Cin, S.,Braga, M., Molinari, M., Cristallo, M., &Di Carlo, V. (1992). Role of bioelectrical impedance analysis in acutely dehydrated subjects. Clinical Nutrition, 11(3), 128-133.
  3. 3. Erselcan, T., Candan, F., Saruhan, S., & Ayca, T. (2000). Comparison of body composition analysis methods in clinical routine. Annals of nutrition and metabolism, 44(5-6), 243-248.
  4. 4. Faisy, C.,Rabbat, A., Kouchakji, B., &Laaban, J. P. (2000). Bioelectrical impedance analysis in estimating nutritional status and outcome of patients with chronic obstructive pulmonary disease and acute respiratory failure. Intensive care medicine, 26(5), 518-525.
  5. 5. Gang, J.H., (2005). Suitable Method to Body Fat Assessment and Follow-up Examination, The 10th Workshop of KOSSO in 2005, 261- 269.
  6. 6. Guida, B., Trio, R., Nastasi, A., Laccetti, R., Pesola, D., Torraca, S., . &Cianciaruso, B. (2004). Body composition and cardiovascular risk factors in pretransplant hemodialysis patients. Clinical Nutrition, 23(3), 363-372.
  7. 7. Kyle, U. G.,Bosaeus, I., De Lorenzo, A. D., Deurenberg, P., Elia, M., Gómez, J. M., ... &Pichard, C. (2004). Bioelectrical impedance analysis—part II: utilization in clinical practice. Clinicalnutrition, 23(6), 1430-1453.
  8. 9. Lukaski, H. C.,Bolonchuk, W. W., Hall, C. B., &Siders, W. A. (1986). Validation of tetra polar bioelectrical impedance method to assess human body composition. Journal of Applied Physiology, 60(4), 1327-1332.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Mehmet Yıldız This is me

Yücel Ocak This is me

Ali Tumçbilek This is me

Publication Date

January 1, 2015

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Volume: 9 Number: 9

APA
Yıldız, M., Ocak, Y., & Tumçbilek, A. (2015). BİA YÖNTEMİYLE VÜCUT KOMPOZİSYONU ÖLÇÜMLERİNDE AKUT SIVI KAYBI VE VÜCUT YAĞ ORANI İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI. Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 9(9), 26-31. https://izlik.org/JA46WN52BS
AMA
1.Yıldız M, Ocak Y, Tumçbilek A. BİA YÖNTEMİYLE VÜCUT KOMPOZİSYONU ÖLÇÜMLERİNDE AKUT SIVI KAYBI VE VÜCUT YAĞ ORANI İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 2015;9(9):26-31. https://izlik.org/JA46WN52BS
Chicago
Yıldız, Mehmet, Yücel Ocak, and Ali Tumçbilek. 2015. “BİA YÖNTEMİYLE VÜCUT KOMPOZİSYONU ÖLÇÜMLERİNDE AKUT SIVI KAYBI VE VÜCUT YAĞ ORANI İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI”. Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi 9 (9): 26-31. https://izlik.org/JA46WN52BS.
EndNote
Yıldız M, Ocak Y, Tumçbilek A (January 1, 2015) BİA YÖNTEMİYLE VÜCUT KOMPOZİSYONU ÖLÇÜMLERİNDE AKUT SIVI KAYBI VE VÜCUT YAĞ ORANI İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 9 9 26–31.
IEEE
[1]M. Yıldız, Y. Ocak, and A. Tumçbilek, “BİA YÖNTEMİYLE VÜCUT KOMPOZİSYONU ÖLÇÜMLERİNDE AKUT SIVI KAYBI VE VÜCUT YAĞ ORANI İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI”, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, vol. 9, no. 9, pp. 26–31, Jan. 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA46WN52BS
ISNAD
Yıldız, Mehmet - Ocak, Yücel - Tumçbilek, Ali. “BİA YÖNTEMİYLE VÜCUT KOMPOZİSYONU ÖLÇÜMLERİNDE AKUT SIVI KAYBI VE VÜCUT YAĞ ORANI İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI”. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 9/9 (January 1, 2015): 26-31. https://izlik.org/JA46WN52BS.
JAMA
1.Yıldız M, Ocak Y, Tumçbilek A. BİA YÖNTEMİYLE VÜCUT KOMPOZİSYONU ÖLÇÜMLERİNDE AKUT SIVI KAYBI VE VÜCUT YAĞ ORANI İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 2015;9:26–31.
MLA
Yıldız, Mehmet, et al. “BİA YÖNTEMİYLE VÜCUT KOMPOZİSYONU ÖLÇÜMLERİNDE AKUT SIVI KAYBI VE VÜCUT YAĞ ORANI İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI”. Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, vol. 9, no. 9, Jan. 2015, pp. 26-31, https://izlik.org/JA46WN52BS.
Vancouver
1.Mehmet Yıldız, Yücel Ocak, Ali Tumçbilek. BİA YÖNTEMİYLE VÜCUT KOMPOZİSYONU ÖLÇÜMLERİNDE AKUT SIVI KAYBI VE VÜCUT YAĞ ORANI İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi [Internet]. 2015 Jan. 1;9(9):26-31. Available from: https://izlik.org/JA46WN52BS