SPORUN YÖNETSEL YAPISINDA ÖRGÜTSEL ADALET KURAMINA BAKIŞ

Volume: 4 Number: 1 April 1, 2010
  • Tamer Karademir
  • Bilal Çoban
TR EN

SPORUN YÖNETSEL YAPISINDA ÖRGÜTSEL ADALET KURAMINA BAKIŞ

Abstract

Bu araştırma, spor örgüt çalışanlarının tutum ve davranışlarına etki eden örgütsel adalet algılamalarının, örgütsel ve bireysel başarılarının sağlanmasında, spor yöneticilerinin hassasiyet göstermeleri gereken bir durum olduğunu vurgulamak amacı ile yapılmıştır. Toplumsal, siyasal, ekonomi ve yönetim alanlarında, verim ve üretkenliğin sağlanmasında insan unsurunun ön plana çıkması, kişilerin performanslarını olumsuz etkileyen faktörlerin göz önüne alınıp, ihtiyaç ve beklentilerine cevap vermeyi önemli kılmaktadır. Bu anlamda kuramsal bir çerçeve oluşturularak hazırlanan çalışma, ilgili literatür kaynaklar ışığı altında, örgütsel adalet değişkenleri olarak kabul edilen dağıtımsal, işlemsel ve etkileşimsel adalet türlerinin sporsal boyuttaki algılanış biçimleri ele alınarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak günümüz sporu, ekonomik anlamda büyük bir sektör ve endüstri haline gelmiştir. Spor yönetiminin genel yönetim anlayışından ayrı tutulmasının mümkün olmadığı düşünüldüğünde, sporun sevk ve idaresini elinde bulunduran spor yöneticilerinin, sporun her boyutunda ulusal ve uluslararası rekabete ayak uydurabilmesi, her türlü inovasyonel gelişmelerin yanı sıra, örgüt çalışanlarına adaletli yaklaşım sergilemeleri kurumsal ve bireysel başarı için önemli görülmektedir.

Keywords

References

  1. Ambrose, M. L., & Schminke, M., “Organization structure as a moderator of the relationship between procedural justice, Interactional justice, Perceived organizational support, and supervisory trust” Journal of Applied Psychology, 88, 295–305, 2003.
  2. Anderson, D. M., Shınew, K. J., “Gender Equity In The Context Of Organizational Justice: A Closer Look At A Reoccuring Issue In The Field”, Journal Of Leisure Research, Vol. 35, No. 2, s. 229, 2003.
  3. Aykut, S., “Örgütsel Adalet, Birey -Örgüt Uyumu İle Çalışanların İşle İlgili Tutumları (Pendik İlçesi Örneği)”. (yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul. Yeditepe üniversitesi, sosyal bilimler enstitüsü. 2007.
  4. Barling, J., & Phillips, M., “Interactional, formal, and distributive justice in the workplace: An exploratory study” Journal of Psychology, 127 (6), 649-656, 1993.
  5. Ben-Ari, R., Tsur, Y., and Har-Even, D., “Procedural justice, stress appraisal, and athletes' attitudes” International Journal of Stress Management. Vol 13(1), 23–44, 2006.
  6. Beugre, C. D., “Managing Fairness in Organizations”, Westport: Greenwood Publishing Group, s.84, 1998.
  7. Beugre, C. D., Baron R. A.,” Perceptions of Systemic Justice: The Effects of Distburitive, Procedural and Interactional Justice”, Journal of Applied Psychology, Vol.31, No: II, s. 326, 2001.
  8. Bies, R. J., Interactional (in)justice: The sacred and the profane. In J. Greenberg & R. Cropanzano (Eds.), Advances in organizational justice (pp. 89-118). Stanford, CA: Stanford University Press, 2001.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Tamer Karademir This is me

Bilal Çoban This is me

Publication Date

April 1, 2010

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2010 Volume: 4 Number: 1

APA
Karademir, T., & Çoban, B. (2010). SPORUN YÖNETSEL YAPISINDA ÖRGÜTSEL ADALET KURAMINA BAKIŞ. Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 4(1), 48-62. https://izlik.org/JA57CT74MS
AMA
1.Karademir T, Çoban B. SPORUN YÖNETSEL YAPISINDA ÖRGÜTSEL ADALET KURAMINA BAKIŞ. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 2010;4(1):48-62. https://izlik.org/JA57CT74MS
Chicago
Karademir, Tamer, and Bilal Çoban. 2010. “SPORUN YÖNETSEL YAPISINDA ÖRGÜTSEL ADALET KURAMINA BAKIŞ”. Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi 4 (1): 48-62. https://izlik.org/JA57CT74MS.
EndNote
Karademir T, Çoban B (April 1, 2010) SPORUN YÖNETSEL YAPISINDA ÖRGÜTSEL ADALET KURAMINA BAKIŞ. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 4 1 48–62.
IEEE
[1]T. Karademir and B. Çoban, “SPORUN YÖNETSEL YAPISINDA ÖRGÜTSEL ADALET KURAMINA BAKIŞ”, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, vol. 4, no. 1, pp. 48–62, Apr. 2010, [Online]. Available: https://izlik.org/JA57CT74MS
ISNAD
Karademir, Tamer - Çoban, Bilal. “SPORUN YÖNETSEL YAPISINDA ÖRGÜTSEL ADALET KURAMINA BAKIŞ”. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 4/1 (April 1, 2010): 48-62. https://izlik.org/JA57CT74MS.
JAMA
1.Karademir T, Çoban B. SPORUN YÖNETSEL YAPISINDA ÖRGÜTSEL ADALET KURAMINA BAKIŞ. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 2010;4:48–62.
MLA
Karademir, Tamer, and Bilal Çoban. “SPORUN YÖNETSEL YAPISINDA ÖRGÜTSEL ADALET KURAMINA BAKIŞ”. Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, vol. 4, no. 1, Apr. 2010, pp. 48-62, https://izlik.org/JA57CT74MS.
Vancouver
1.Tamer Karademir, Bilal Çoban. SPORUN YÖNETSEL YAPISINDA ÖRGÜTSEL ADALET KURAMINA BAKIŞ. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi [Internet]. 2010 Apr. 1;4(1):48-62. Available from: https://izlik.org/JA57CT74MS