Bu araştırmanın amacı, Kırgızistan Milli Takımında yer alan greko-romen ve serbest stil güreşçilerin bölgesel kuvvet farklılıkları, vücut yağ oranları VYO ve beden kitle indekslerinin BKİ belirlenmesidir. Çalışmaya katılan 20 Greko-Romen güreşçinin yaşları 25,00±5,83 yıl , boy uzunlukları175,45±6,80 cm , Vücut ağırlıkları 73,15±17,21 kg ortalamalarında tespit edilirken, 20 serbest stil güreşçinin yaşları 21,50±3,05 yıl boy uzunlukları 175,20±8,34 cm , vücut ağırlıkları 79,50±19,65 kg ortalamalarında belirlenmiştir. Deneklerin pence kuvveti ölçümleri takkei marka el dinamometresi ile, Sırt ve bacak kuvvetleri Takkei marka sırt ve bacak dinamometresi kullanılarak yapıldı. Vücut yağ oranları HOLTAİN marka skinfold kaliperle, LANGE formülüne gore belirlendi. Verilerin analizinde SPSS 15.00 paket programı, ortalama, standart sapma, yüzde ifadeler ve t testi kullanıldı. İstatistiksel hesaplamalarda anlamlılık düzeyi p0,05 . AnahtarKelimeler: Greko-Romen güreş, Serbest güreş, Kuvvet
The aim of this study is to determine body fat ratio BFR , body mass indexes BMI and regional strength differences of Greco-Roman and freestyle wrestlers in Kyrgyzstan national team. 20 Greco-roman wrestlers participated in the study with mean age of 25,00 ± 5,83 years , height length of 175,45 ± 6,80 cm and body weights of 73,15 ± 17,21 kg , while 20 freestyle wrestlers participated in the study with mean age of21.50 ± 3.05 years height length of 175.20±8.34 cm and body weight of 79.50 ± 19.65 kg .The measurements of the claw strength of the subjects were made by using a Takkei brand hand dynamometer and their back and leg strength made by using a Takkei brand back and leg dynamometer. The body fat ratios have been determined in accordance with the HOLTAIN brand skinfold caliper and according to LANGE formula. Expressions such as SPSS 15.00 package program, mean, standard deviation, percentage and t test have been used in the analysis of the data. Significance level has been determined as p
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 11 Issue: 1 |