Bu çalışma, antrenmanlı ve antrenmansız genç yetişkinlerde egzersiz sırasında meydana gelen maksimum yağ oksidasyon hızının karşılaştırılması amacıyla yapıldı. Araştırmaya antrenmanlı yaş= 20.75±0.31 yıl, n=24 ve antrenmansız yaş= 21.71±0.48 yıl, n=26 toplamda gönüllü 50 genç yetişkin erkek katıldı. Denekler bir gece açlık sonrası dakikada 60 pedal çevirme hızı ile 60 watt yükle kademeli olarak artan egzersiz testi uygulandı. Yük her 3,5 dakikada 35 watt artırıldı, bu sırada indirekt kalorimetre ile solunum parametrelerinin ölçümü gerçekleştirildi. Test sırasında ölçülen substrat oksidasyon hızları ve maksimum yağ oksidasyonu hızının gerçekleştiği egzersiz şiddetindeki solunum değerlerinin karşılaştırılması bağımsız gruplarda t-testi ile analiz edildi. Kademeli olarak artırılan yüklerde tükenene kadar uygulanan egzersiz testi sırasında tespit edilen maksimum yağ oksidasyon hızındaki oksijen tüketimi, solunum değişim oranı, kalp atım hızı, yağın ve karbonhidratın enerji harcamasına katkıları gruplar arasında önemli düzeyde farklıydı p
The aim of the present study is to examine the differences in maximal fat oxidation rate during exercise between trained and untrained young adult men. 50 healthy, trained age= 20.75±0.31 years, BMI= 21.75±0.34 kg/m2, n= 24 and untrained age= 21.71±0.48 years, BMI= 22.19±0.41 kg/m2, n= 26 young men volunteered to participate in this study. After overnight fast, subjects tested on a Monark cycle ergometer and started pedaling at an external power output of 60 W. Subjects’ pedaling cadence was kept at 60 revolutions/min rpm . Every 3.5 min, the power output was increased by 35 W until exhaustion. Maximal oxygen uptake and maximal fat oxidation rate were determined with indirect calorimetry by using an incremental exercise test on cycle. An unpaired Student’s t-test was used to determine the differences between the groups. Oxygen uptake, respiratory exchange ratio, heart rate, relative contribution of fat and carbohydrate to energy expenditure at exercise intensity that elicits maximal fat oxidation Fatmax were significantly different between trained and untrained subjects p
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 11 Sayı: 1 |