Bu çalışmanın amacı elit ve amatör Badmintoncuların bazı fiziksel ve fizyolojik özelliklerinin karşılaştırılmasıdır. Araştırmaya, 2010-2011 yılında Türkiye Badminton Federasyonu’na bağlı lisanslı genç milli erkek n=16,yaş:16.8±1.5 badmintoncular ile Spor Lisesinde badminton sporu yapan amatör düzey erkek n=15,yaş:16.3±0.8 olmak üzere toplam 31 badminton sporcusu katılmıştır. Sporculara vücut kompozisyonunun belirlenmesinin yanı sıra fiziksel ve fizyolojik testlerden;çeviklik testi,otur-eriş testi, çoklu multiple reaksiyon test, el kavrama kuvvet testi ve wingate anaerobik güç testi uygulanmıştır. İstatistiksel analizler için bağımsız gruplar arası karşılaştırmalarda “ Indepentend T- test “ istatistiği uygulanmıştır. Yapılan karşılaştırmalar sonucunda elit sporcuların amatör sporculara göre boy cm , çeviklik sn ve sağ el kavrama kuvveti kg değerlerinde p =0.01 düzeyinde; yağ %, ve yağsız beden kütlesi kg değerlerinde ise p =0.05 düzeyinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuç olarak, benzer yaş grubunda, elit ve amatör düzey yapılan badminton sporunun, bireylerin boy, çeviklik, el kavrama kuvveti ve vücut kompozisyonu düşük yağ % ve fazla yağsız beden kütle miktarı değişimi üzerinde sporcunun gereksinimleri doğrultusunda değişim sağladığı düşünülmektedir.
The aim of this study was to compare some physical and physiological features of elite and amateurbadminton players. The sample of the study were totally 31 Turkish badminton players in 2010-2011 season;consisting of Youth National male players n=16, age: 16.8±1.5 and amateur level male players n=15, age:16.3±0.8 from Sport High School. After the body composition of players were determined, agility test, sit andreach test, multiple reaction test, hand grip strength test and wingate anaerobic power test were applied to them.“Independent T-test” was applied for comparisons among independent groups. After statistical analyses, it wasdetermined that elite players had higher values in height cm , agility second , right hand grip strength kg p
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 6 Sayı: 3 |