Bu çalışma, atletlerde E vitamini kullanımının kas hasarı, oksidan ve antioksidan kapasite üzerine etkisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda okuyan aktif olarak spor yapan, benzer fiziksel özelliklere sahip, yaşları 20,75±1,84 olan n=16 deney grubu ve yaşları 20,42±1,78 olan n=12 kontrol grubu olmak üzere 28 kişi katıldı. Çalışmada her iki gruba da aynı egzersizler haftada 3 gün olmak üzere 30 gün süreyle uygulandı. Deney grubundaki atletlere 30 gün boyunca her gün 400 IU 268mg E vitamini verildi. Kontrol grubundaki atletlere herhangi bir şey verilmedi. Bir aylık antrenman öncesi ve sonrası atletlerin vücut ağırlığı ve vücut yağ yüzdesi değerleri ölçüldü. Biyokimyasal analizler ile total antioksidan kapasite, malondialdehit, kreatin kinaz ve laktat dehidrojenaz parametrelerine bakıldı. Deney ve kontrol gruplarının gruplar arası karşılaştırmaları sonucunda egzersiz öncesi CK ve LDH değerlerinde, egzersiz öncesi ve sonrası TAC ve MDA değerlerinde anlamlı farklılık bulunamazken p>0,05 , egzersiz sonrası CK ve LDH değerlerinde anlamlı farklılık meydana geldi p≤0.05 Grup içi karşılaştırmada ise, hem deney grubunun hem de kontrol grubunun egzersiz sonrası MDA değerinde anlamlı derecede artış saptanmıştır. Bu sonuç, egzersize bağlı olarak artan oksidatif strese karşı, E vitamini kullanımına rağmen antioksidan kapasitenin yetersiz kaldığını düşündürmektedir. Antioksidan savunma sistemindeki bu yetersizliğin nedeni olarak günlük alınan E vitamini miktarı düşünülmektedir.
This study was made to research the effect of vitamin E on muscle damage, oxidant and antioxidantlevels of runners. 28 students participated in the study as the experiment group at the age of20,75±1,84 n=16 and the control group n=12 at the age of 20,42±1,78 who are physically active,have the similar physical features and education at Erciyes University. In this study, the same exerciseswere performed on both groups three times a week for thirty days. 400 IU 268 mg vitamin E was givento the athletes in experiment group in every day for 30 days. Nothing was given to the control group.The body weights and the percentage of body fat were measured at the pre and post one monthexercise. Total antioxidant capacity, malondialdehyde, creatine kinase and lactate dehydrogenase weremeasured by making biochemical analyses. While any significant difference on pre-exercise CK andLDH levels, pre and post exercise TAC and MDA levels of experiment and control groups was notfound, there was a significant difference on post exercise CK and LDH levels as a result of theintergroup comparison. As for the intragroup comparison, there was a significant increase on postexercise MDA level of both experiment and control group. This result was thought that the antioxidantcapacity remains incapable; despite usage of vitamin E counter to oxidative stress increasingconnectedly exercise. The reason of this inability in the antioxidant defense system is thought that this isbecause of the amount of daily vitamin E
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 6 Issue: 3 |