Bu çalışmada, Gaziantep – İslahiye bölgesi diasporitik boksitten mikrodalga liçiyle alümina üretimine mekanik aktivasyon ve Ca(OH)2 katkısının etkisi araştırılmıştır. NaOH ile yapılan mikrodalga liç çalışmalarında mikrodalga gücü, Ca(OH)2 katkısı, sıvı/katı oranı ve liç süresi gibi parametreler hem orijinal diasporitik boksit hem de 60 dakika aktive edilmiş diasporitik boksit için incelenmiştir. Ca(OH)2 katkılı liç işlemlerinde 1200 W mikrodalga gücü, sıvı/katı oranı 20 ve liç süresi 30 dakika olduğunda, aluminyum verimi orijinal cevherden % 48,59 ve aktive edilmiş cevherden %78,51 olarak gerçekleşmiştir. Son olarak çöktürme ve kalsinasyon yoluyla α-Al2O3 elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, İslahiye bölgesi diasporik boksitten mekanik aktivasyon sonrasında atmosferik koşullarda ve Ca(OH)2 katkısıyla mikrodalga liçi yapılarak kabul edilebilir oranda alümina elde edilebileceği görülmüştür.
In this study, the effect of mechanical activation and Ca(OH)2 additive on alumina production by microwave leaching from diasporic bauxite in Gaziantep – Islahiye region were investigated. In microwave leaching studies with NaOH, parameters such as microwave power, Ca(OH)2 addition, liquid/solid ratio and leaching time were investigated for both original diasporic bauxite and 60 min activated diasporic bauxite. In microwave leaching with Ca(OH)2 additive, while the aluminum extraction from original ore was 48.59% and it is 78,51% from the activated ore at 1200 W microwave power, 20 as liquid/solid ratio, 30 min of leaching time. Finally α-Al2O3 was obtained by precipitation and then calcination. According to the results obtained in this study, it was seen that an acceptable percent of alumina could be obtained by microwave leaching in atmospheric conditions after mechanical activation and Ca(OH)2 addition from diasporic bauxite in Islahiye region.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2023 |
Submission Date | September 26, 2022 |
Acceptance Date | December 1, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 |