Nutrition, which is one of the first human needs, emphasizes the importance of agriculture. However, the ever-increasing human population and the decrease in agricultural areas necessitated the necessity of different approaches in agriculture. For this reason, research was conducted to improve the sustainability of agriculture and its productivity by using mobile internet connections, the internet of things (IoT), and artificial intelligence (AI) in the agricultural sector. This study attempts to distinguish 5G technology by evaluating the approaches to innovations in the field of agriculture between 2017 and 2021 in terms of technology. Thanks to the high-speed data transmission provided by 5G, a study has been carried out to provide sustainability and increase efficiency by saving time, cost, and labor in a more comprehensive, accurate, and timely manner in harvesting, weed detection, irrigation, and spraying applications with real-time data transmission.
İnsan ihtiyaçlarından ilk sıralarda yer alan beslenme tarımın önemini vurgulamaktadır. Ancak sürekli artan insan popülasyonu ve tarım yapılan alanların azalması tarımda farklı yaklaşımların gerekliliğini zorunlu kılmıştır. Bu gerekçe ile tarım sektöründe yapay zekâ (AI), nesnelerin interneti (IoT) ve mobil internet bağlantıları kullanılarak tarımın ve veriminin artırılması sürdürülebilirliğinin sağlanması için çalışmalar yapılmaktadır. Bu araştırmada tarım alanında yapılan yeniliklere 2017 ile 2021 yılları arasında teknoloji açısından yaklaşımları değerlendirilerek Beşinci Nesil Mobil İletişim (5G) teknolojisinin ayrımına varılmaya çalışılmıştır. 5G’nin sağladığı yüksek hızlı veri iletimi sayesinde gerçek zamanlı veri iletimi ile hasat, yabancı ot tespiti, sulama, ilaçlama uygulamalarında daha kapsamlı, doğru ve zaman, maliyet, iş gücü konularında tasarruf edilerek sürdürülebilirliğin sağlanması ve verimin artırılması öngörülmesi üzerine çalışma yapılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2022 |
Submission Date | December 30, 2021 |
Acceptance Date | March 15, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 5 Issue: 2 |