Dissemination of misinformation in nutrition undermines public trust, propagating misleading information that poses health risks. Factors such as inadequate nutrition literacy, fad diets, information overload, and misinterpreting scientific knowledge can influence individuals and decrease confidence in nutrition science. Incorrect and conflicting nutrition information can negatively impact consumers' attitudes, beliefs, and behavioral intentions. Health-related misinformation creates a false sense of health trust, hinders access to appropriate health services, and may lead to unnecessary expenses. Health professionals, health authorities, and governments are important in strengthening confidence in nutrition science. Enhancing scientific communication, promoting nutrition education, and utilizing social media responsibly is crucial for increasing public trust in nutrition science. This study examines factors influencing public trust in nutrition science, issues arising from misinformation, and proposed solutions.
Beslenmeyle ilgili dezenformasyon, halkın güvenini sarsarak sağlık riskleri oluşturan yanıltıcı bilgilerin yayılmasına neden olmaktadır. Yetersiz beslenme okuryazarlığı, moda diyetler, bilgi kirliliği ve bilimsel bilginin yanlış yorumlanması gibi faktörler, insanların bu tür bilgilerden etkilenmesine ve beslenme bilimine olan güvenin azalmasına yol açabilir. Yanlış ve çelişkili beslenme bilgileri, tüketicilerin tutumlarını, inançlarını ve davranışsal niyetlerini olumsuz etkileyebilir. Sağlıkla ilgili yanlış yönlendirmeler, sadece sağlıkla ilgili yanlış bir güven duygusu oluşturmaz, aynı zamanda uygun sağlık hizmetlerine erişimi de engelleyebilir ve gereksiz harcamalara sebep olabilir. Beslenme bilimine olan güvenin güçlendirilmesi için sağlık profesyonelleri, sağlık otoriteleri ve devletlere önemli görevler düşmektedir. Halkın beslenme bilimine olan güveninin artırılması için bilimsel iletişimin geliştirilmesi, beslenme eğitimlerinin yaygınlaştırılması ve sosyal medyanın doğru kullanımı gibi adımlar önemlidir. Bu çalışmada, halkın beslenme bilimine olan güvenini etkileyen faktörler, dezenformasyonun yarattığı sorunlar ve çözüm önerileri incelenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Public Health Nutrition, Nutrition and Dietetics (Other), Health Promotion |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | May 6, 2024 |
Submission Date | November 17, 2023 |
Acceptance Date | February 26, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 2 Issue: 2 |
Qualified studies in the following fields can be published in the BSEU-FHSJ;
Health management, nursing, social work, midwifery, child development, occupational therapy, orthotics and prosthesis,
speech and language therapy, audiology, physiotherapy and rehabilitation, nutrition and dietetics, other multidisciplinary studies.