Bu çalışmada, adolesanlarda diyet asit yükü ile ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Toplam 374 adolesana, demografik yapı anketi ve Ağız Sağlığı Etki Profili-14 (OHIP-14) ölçeği uygulanmıştır ve 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kayıtları toplandı. Diyet asit yükü (DAL), potansiyel böbrek asit yükü (PRAL) ve net endojen asit üretimi (NEAP) hesaplanarak değerlendirilmiştir. Veri analizi SPSS 24 yazılım paketi kullanılarak yapılmıştır. Düzenli olarak diş hekimine giden öğrencilerin OHIP-14, NEAP ve PRAL değerleri gitmeyenlere göre daha yüksek saptanmıştır (p<0,05). Ağız yarası olan öğrencilerin OHIP-14 ölçek puanı 11,75±11,12 iken, yarası olmayan öğrencilerin OHIP-14 ölçek puanı 6,88±7,18 olarak bulunmuştur (p<0,05). Ayrıca, diyet asit yükünün OHIP-14 ölçeğinin toplam puanı üzerinde olumlu bir etkisi olduğu saptanmıştır (p<0,05). Sonuç olarak; bu bulgular, diyet asit yükü yüksek olan ergenlerde ağız sağlığı sonuçlarının daha kötü ve yaşam kalitesinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar, beslenme alışkanlıklarının ağız sağlığı üzerindeki potansiyel etkisini vurgulamakta ve ergenlik döneminde dengeli, alkali yönünden zengin diyetlerin teşvik edilmesinin önemine dikkat çekmektedir.
This study aimed to examine the relationship between dietary acid load and oral health-related quality of life in adolescents. A total of 374 adolescents participated by completing a demographic questionnaire and the Oral Health Impact Profile-14 (OHIP-14) scale. Additionally, 24-hour recall food consumption records were gathered. The dietary acid load (DAL) was evaluated through the calculation of net endogenous acid production (NEAP) and potential renal acid load (PRAL). Data analysis was conducted using the SPSS 24 software package. Students who regularly visited the dentist had higher OHIP-14, NEAP, and PRAL values than those who did not (p<0.05). The OHIP-14 scale score of students with mouth sores was 11.75±11.12 compared to 6.88±7.18 in those without sores (p<0.05). Furthermore, DAL was shown to have a positive effect on the total score of the OHIP-14 scale (p<0.05). In conclusion, these findings indicate that adolescents with a higher dietary acid load have poorer oral health outcomes and a lower oral health-related quality of life. These results highlight the potential impact of dietary patterns on oral health and emphasize the importance of promoting balanced, alkaline-rich diets during adolescence.
This study was conducted in accordance with the principles outlined in the Declaration of Helsinki and was approved by the Ankara Yıldırım Beyazıt University Health Sciences Ethics Committee (approval date: December 8, 2022; decision number: 19-1234).
This study did not receive any funding or support.
There are no institutions or individuals to acknowledge.
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Public Health Nutrition, Nutrition and Dietetics (Other) |
| Journal Section | Research Articles |
| Authors | |
| Publication Date | November 11, 2025 |
| Submission Date | February 12, 2025 |
| Acceptance Date | May 22, 2025 |
| Published in Issue | Year 2026 Volume: 4 Issue: 1 |
Qualified studies in the following fields can be published in the BSEU-FHSJ;
Health management, nursing, social work, midwifery, child development, occupational therapy, orthotics and prosthesis,
speech and language therapy, audiology, physiotherapy and rehabilitation, nutrition and dietetics, other multidisciplinary studies.
