Gıda hukuku, kamu sağlığı ve tüketici menfaatlerini korumak suretiyle gıda güvenilirliğini sağlamayı amaçlayan hukukî kurallar bütünü olarak tanımlanabilir. Çağdaş Türk gıda hukuku, Avrupa Birliği normlarının iktibas edilmesiyle şekillenmiştir. Bu nedenle Türk gıda hukuku, Avrupa Birliği gıda hukukuyla önemli benzerlikler göstermektedir. Türk gıda hukukunun Avrupa Birliği normlarıyla uyumlulaştırılması kapsamlı ve sistematik bir genel düzenlemeyi gerekli kılmıştır. Bu ihtiyaç, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun kabulüyle karşılanmıştır. Güncel Türk gıda hukuku uluslararası normlara esas itibarıyla uygun görünmektedir. Ancak kurumsal ve örgütsel eksiklikler nedeniyle etkili izleme ve kontrol mekanizmalarının hayata geçirilmesinde güçlükler yaşanmaktadır.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Law in Context (Other) |
| Journal Section | Makaleler |
| Authors | |
| Publication Date | March 10, 2023 |
| Published in Issue | Year 2022 Volume: 3 Issue: 6 |