Research Article
BibTex RIS Cite

Türk Gıda Hukuku Hakkında Kısa Bir Değerlendirme

Year 2022, Volume: 3 Issue: 6, 227 - 240, 10.03.2023

Abstract

Gıda hukuku, kamu sağlığı ve tüketici menfaatlerini korumak suretiyle gıda güvenilirliğini sağlamayı amaçlayan hukukî kurallar bütünü olarak tanımlanabilir. Çağdaş Türk gıda hukuku, Avrupa Birliği normlarının iktibas edilmesiyle şekillenmiştir. Bu nedenle Türk gıda hukuku, Avrupa Birliği gıda hukukuyla önemli benzerlikler göstermektedir. Türk gıda hukukunun Avrupa Birliği normlarıyla uyumlulaştırılması kapsamlı ve sistematik bir genel düzenlemeyi gerekli kılmıştır. Bu ihtiyaç, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun kabulüyle karşılanmıştır. Güncel Türk gıda hukuku uluslararası normlara esas itibarıyla uygun görünmektedir. Ancak kurumsal ve örgütsel eksiklikler nedeniyle etkili izleme ve kontrol mekanizmalarının hayata geçirilmesinde güçlükler yaşanmaktadır.

References

  • Artık N, Şanlıer N and Ceyhun Sezgin A, Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı (2nd edn, Detay Yayıncılık 2017)
  • Çopuroğlu G, Kasımoğlu Doğru A and Ayaz ND, ‘Türk Gıda Mevzuatında Risk Analizi’ (2015) 26(1) Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi 23-28
  • Notermans S and Powell SC, ‘Introduction’ in HLM Lelieveld and Mostert MA and Holah J (eds), Handbook of Hygiene Control in the Food Industry (Woodhead Publishing 2005) 1-28
  • Şahinöz A, ‘Dünya Ticaret Örgütünün Dönüşümü’ in Küreselleşme ve Türkiye Tarımı (TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yayını 2002) 177-189
  • Tayar M, Gıda Güvenliği (1st edn, Marmara Belediyeler Birliği Yayıncılık 2010)
  • Türkoğlu HG, ‘Roma Cumhuriyet ve İlk İmparatorluk Dönemlerinin İdari Yapısı’ (2011) 11(2) Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 251, 289
  • Yalçın H, ‘AB –Türkiye’de Gıda Mevzuatı ve Tokat İli Gıda Sanayi İşletmelerinin Yapısı’ (2008) Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi
  • Yıldırım N, ‘Osmanlı Devleti’nde Gıda Kontrolüne Bakış’ (2011-2012) 21 Sağlık Düşüncesi ve Tıp Kültürü Dergisi 68-73
There are 8 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Law in Context (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Halide Gökçe Türkoğlu 0000-0003-2896-2204

Fehmi Kerem Bilgin 0000-0001-8418-7199

Publication Date March 10, 2023
Published in Issue Year 2022 Volume: 3 Issue: 6

Cite

Chicago Türkoğlu, Halide Gökçe, and Fehmi Kerem Bilgin. “Türk Gıda Hukuku Hakkında Kısa Bir Değerlendirme”. İzmir Bakırçay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 3, no. 6 (March 2023): 227-40.