AHMET HAMDİ TANPINAR’IN “HUZUR” ROMANINDA ÜÇGEN ARZU
Abstract
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Huzur" romanı, Rene Girard’ın üçgen arzu modeli bağlamında romansal hakikate destek çıkan bir yapıttır. Roman kişilerinin nesneye yönelmiş arzuları, Girard’ın “romantik yalan" olarak eleştirdiği şekilde, kendiliğinden değildir/ uyanmaz. Romanda arzunun öykünmeci doğası gereği bütün öznelerin karşısına mutlaka rakip ya da yüce birey rolünde bir dolayımlayıcı çıkar.
Bu çalışmada edebî yapının kurgusuna ilişkin bir çözümleme yöntemi olan üçgen arzu modeli tanıtılarak, söz konusu yöntemle Huzur romanının kurgusal serüveninin bir parçası olan bir nevi karakter analizi gerçekleştirilmiştir. Böylelikle söz konusu eserin kurgusal bloklar/ öğeler arasındaki uyum ve tutarlılığını belgelemeye/ onaylamaya yönelik önemli bir adım atıldığı söylenebilir.
Keywords
References
- Bayramoğlu, Zeynep (2007), Huzursuz Huzur ve Tekinsiz Saatler, YKY, İstanbul.
- Girard, Rene (2007), Romantik Yalan ve Romansal Hakikat (çev. Arzu Etensel İldem), Metis Yay., İstanbul.
- Kaplan, Mehmet (2004), “Bir Şairin Romanı: Huzur”, Türk Edebiyatı Üzerine Araştırmalar 2, Dergah Yay., İstanbul.
- Korkmaz, Ramazan (2007), “Romanda Mekânın Poetiği”, Edebiyat ve Dil Yazıları, Mustafa İsen’e Armağan (Editörler: Ayşe Külahlıoğlu İslam, Süer Eker), s.399-415, Ankara.
- Korkmaz, Ramazan (2008), “Rene Girard’ın Üçgen Arzu Modeli Bağlamında Osmancık Romanı”, (Editörler: Mehmet Tekin, Ebru Burcu Yılmaz), s.177-189, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yay., Ankara.
- Mutluay, Rauf (1976), “Huzur”, 50 Yılın Türk Edebiyatı, İş Bankası Kültür Yay., s.591-596, İstanbul.
- Moran, Berna(2003), “Bir Huzursuzluğun Romanı: Huzur”, Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış I, İletişim Yay., s.269-296, İstanbul.
- Okay, M. Orhan (2002), “Huzur; Yüzbinlerce Ruh Bir Araf’ta”, Hece Türk Romanı Özel Sayısı, S: 65/66/67, s.591-599.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
October 15, 2011
Submission Date
August 12, 2011
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2011 Volume: 1 Number: 2