BİNGÖL GENÇ (SEBETERİAS ?) KALESİ
Abstract
Bingöl ili, Arkeoloji
ve Sanat Tarihi bilim dalları açısından, yeterli çalışmaların yapılmadığı şehirler
arasında yer almaktadır. Bu bilim dallarının temel çalışma alanında bulunan
eski eserler, literatür çalışmasından ziyade saha veya yüzey çalışmalarını
gerektirmektedir. Bu nedenle her iki alanın en önemli çalışma metotlarından
biri yüzey araştırması bir diğeri de kazı çalışmalarıdır. Türkiye’de birçok
alanda kazı ve yüzey araştırmaları yapılmasına rağmen Bingöl ilinde kazı
çalışması hiç yapılmamıştır. Yüzey araştırmaları ise birkaç kısıtlı dönem ve
alanı kapsayan birkaç çalışmadan ibarettir.
Bu tür bilimsel çalışmaların azlığı Bingöl ilinde bulunan tarihi eserlerin yeterli düzeyde gün ışığına çıkarılmamasına ve Bingöl tarihi ve eserleri ile ilgili çalışmaların yanlış ve eksik olmasına neden olmuştur.
Bingöl ilinde bulunduğu söylenen ve Menua yazıtında ismi geçen Sebeteraias Kalesi de bunlardan biridir. 1980’li yıllara değin Elazığ Palu iline lokalizasyonu yapılan kale, daha sonraki çalışmalar ve gün ışığına çıkan Urartu çivi yazıtları temel alınarak Palu kalesinin Sebetarias olmadığı yönünde görüş bildirilmiş ve yer olarak bunun ancak Bingöl-Genç ilçesinde bulunan kale olabileceği belirtilmiştir. Oysaki bu tür lokalizasyonları yapan araştırmacılar, söz konusu Genç ilçesindeki Sebeterias (?) denilen kaleyi görmeden bu tanımlamayı yapmıştır.
Bu çalışmada Genç ilçesi’nde Murat Nehri kenarında bulunan tarihi kalenin identifikasyonu ve neden Sebeteria olmadığı konusundaki araştırma sunulacaktır.
Keywords
References
- AŞAN, Muhammet Beşir (1988), “Elazığ-Bingöl-Tunceli İlleri Ortaçağ Yüzey Araştırması”, 1987, T.C. Kültür Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Başkanlığı, VI. Araştırma Sonuçları Toplantısı, Ankara, ss. 529-554.
- BAHAR, Hasan (1988), “Elazığ, Bingöl, Tunceli İlleri Prehistorik Araştırmalar”, 1987, T.C Kültür Bakanlığı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Başkanlığı, VI. Araştırma Sonuçları Toplantısı, Ankara, ss. 501-528.
- BUTASIM, Nebi (2013), “Ortaçağ ve Sonrası Bingöl’deki Tarihi Eserler”, III. Bingöl Sempozyumu 2010, Bingöl Üniversitesi Yayınları, ss.437-458.
- BUTASIM, Nebi (2015), “Bingöl Tarihi Eserleri ve Turizm Ekonomisine Kazandırılması”, 3. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı Bingöl, ss.563-570.
- ÇAPAK, İbrahim (2014), “Evliya Seyahatnamesi’nde Bingöl”, II. Bingöl Sempozyumu, Bingöl, ss. 197-208.
- ÇEVİK, Nevzat (1987), Şebeteria, Batı Urartu’da Bir Kent ve Kaya Anıtları, (Atatürk Üniversitesi, SBE, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Erzurum.
- DEMİR, Abdullah; “16. Yüzyılda Safevi ve Osmanlı Döneminde Genç Beyleri”, II. Bingöl Sempozyumu, Bingöl 2014, ss. 209-216.
- DİKER, Hasan Fırat (2015), “ Van Kalesi Osmanlı Dönemi Burçları Üzerine Gözlemler”, Megaron, YTÜ Mimarlık Fakültesi E-Dergi, Cilt 10 sayı 3, ss. 282-293.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Mehmet Zahir Ertekin
This is me
0000-0003-3519-9892
Türkiye
Nebi Butasım
*
0000-0001-8204-176X
Türkiye
Publication Date
October 1, 2018
Submission Date
May 24, 2018
Acceptance Date
September 7, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 8 Number: 16
Cited By
GENÇ’İN (GENC/GİNC) TARİHİNE DAİR YENİ TESPİTLER
Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.29029/busbed.1330134