Sistematik Derlemeler ve Meta Analiz
BibTex RIS Kaynak Göster

Migren ve Beslenme

Yıl 2017, Cilt: 2 Sayı: 2, 79 - 95, 31.12.2017

Öz

Migren, çoğunlukla otonom sinir sisteminde görülen birkaç belirtiyle bağlantılı olan tekrarlayıcı orta şiddette ve şiddetli baş ağrısı ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Normalde baş ağrısı doğası gereği unilateral ve atımlıdır ve 2 ila 72 saat sürer. İlişkili belirtiler arasında bulantı, kusma, fotofobi, fonofobi, bulunabilir ve ağrı genellikle fiziksel aktivite ile şiddetlenir. Migren baş ağrısı çeken kişilerin neredeyse üçte biri, yakın bir zamanda baş ağrısının meydana geleceğinin sinyalini veren geçici duyusal, motor bozukluk, görme ya da konuşma kabiliyeti bozukluğu olan bir aura hisseder. Migrenin çevresel ve kalıtımsal faktörlerin bir karışımına bağlı olduğu düşünülmektedir. Vakaların yaklaşık üçte ikisi aile içinde görülür. Değişen hormon düzeyleri de rol oynayabilir. Migren eğilimi genellikle gebelik esnasında azalır. Migrenin gerçek mekanizması bilinmemektedir. Bununla birlikte, nörovasküler bir bozukluk olduğu düşünülmektedir. Başlıca teori, serebral korteksin uyarılabilirliğinin artması ve beyin sapındaki trigeminal çekirdekte bulunan ağrı nöronlarının anormal bir şekilde kontrol edilmesiyle ilişkilidir. Bazı yiyecek ve içecekler migreni tetikleyebilmektedir. Ancak migren ile ilişkili diyetsel müdahalelerin etkisini ortaya koyan mekanizmalar net değildir ve bu konu ile ilgili yapılan çalışma sayısı sınırlıdır.

Kaynakça

  • Acar, A., Evliyaoğlu, O., Uzar, E., Yücel, Y., Çevik, M. U., Güzel, I., Çolpan, L., & Taşdemir, N. (2011). Migren hastalarında serum vitamin B12, folik asit ve ferritin düzeyleri. Turkish Journal of Neurology/Turk Noroloji Dergisi, 17(2):90-95.
  • Allen, J. R., Crawford, M. J., Sullivan, S. M., Powers, S. W., & Hershey, A. D. (2008). Coenzyme Q10 deficiency in adolescent migraine. Agro Food Industry Hi-Tech, 19(4), 14.
  • Alpay, K., Ertaş, M., Orhan, E. K., Üstay, D. K., Lieners, C., & Baykan, B. (2010). Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: A clinical double-blind, randomised, cross-over trial. Cephalalgia, 30(7), 829-837.
  • Akkaya, Ö. F., & Tunalı, G. (2007). Aurasız Ve Görsel Auralı Migren Olgularında Serum Magnezyum Düzeyi Değişikliği. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 24(4), 113-120.
  • Bigal, M. E., Kurth, T., Hu, H., Santanello, N., Lipton, R. B. (2009). Migraine and cardiovascular disease. Possible mechanisms of interaction. Neurology; 72, 1864–1871.
  • Bigal, M. E., Bordini, C. A., Tepper, S. J., & Speciali, J. G. (2002). Intravenous magnesium sulphate in the acute treatment of migraine without aura and migraine with aura. A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Cephalalgia, 22(5), 345-353.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Spor ve Beslenme
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Esra Köseler Beyaz

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Köseler Beyaz, E. (2017). Migren ve Beslenme. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2(2), 79-95.