Amaç: Bu çalışma non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAYKH) tanısı almış bireylerde Akdeniz diyetine (AD) uyum ve beslenme durumu ile hastalık arasındaki ilişkiyi araştırmak, hastaların besin tüketimi, biyokimyasal bulgular ve antropometrik ölçüm sonuçlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışma, Şubat 2021- Aralık 2022 tarihleri arasında, Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Polikliniği’ne başvuran ve NAYKH tanısı almış 26-65 yaş arasındaki 75 birey ile, yüz yüze ve Covid-19 pandemisi nedeniyle telefonla anket uygulama yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Anket formu sosyodemografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçüleri, biyokimyasal bulguları ve Akdeniz Diyetine Bağlılık Ölçeği (MEDAS) ile ilgili soruları içermektedir.
Bulgular: Çalışmaya 39 (%52) kadın, 36 (%48) erkek olmak üzere toplam 75 yetişkin birey katılmıştır. Bireylerin %30,7’sinin AD’ye kabul edilebilir uyumları olduğu, %69,3’ünün ise AD’ye uyumlarının olmadığı belirlenmiştir. Bireylerin MEDAS puanları ortalama 5,28 ± 2,153 olarak bulunmuştur. Bireylerin AD’ye uyumları ile yapılan ara öğün sayısı arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,05). Erkek ve kadın bireylerin antropometrik ölçüleri, vücut bileşimleri ve AD’ye uyumları arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Bireylerin MEDAS puanları ile kan AST düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı negatif yönde bir ilişki olduğu görülmüştür (r=-0,295) (p<0,05).
Sonuç: AD’ye uyum ile antropometrik ölçüm değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiş olsa da AD'ye uyumu olmayan hastaların bazı antropometrik ölçümlerinin ve vücut yağ oranlarının, AD’ye kabul edilebilir uyumu olanlara kıyasla daha yüksek olduğu dikkat çekmektedir. AD’ye uyum azaldıkça karaciğer yağlanmasına ilişkin bazı kan bulgularının arttığı da görülmüştür. Sağlıklı bir diyet modeli olan AD’ye uyumlu beslenmenin, NAYKH ile ilişkili semptomlarda ve NAYKH’lı bireylerin antropometrik ölçümlerinde daha olumlu sonuçlar sağlayabileceği düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Spor ve Beslenme |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 1 |