Esansiyel hipertansiyon (EH), ç oklu genler ve ç evresel risk faktö rlerinin yanı sıra bu faktörlerin etkileş imlerinden etkilenen karmaş ık bir hastalıktır. Esansiyel hipertansiyon, tü m hipertansiyon vakalarının %95’ini oluş turur. Ç evresel faktö rler arasında diyetle alınan tuz EH iç in en yaygın ve ö nemli risk faktö rü dü r. Kan basıncının diyetle alınan tuza tepkisinin bireyler arasında ö nemli ö lçü de değ iş tiğ ini gö steren kanıtlar vardır. Bu değ iş iklik kan basıncının “tuz duyarlılığ ı” olarak tanımlanmaktadır. Tuz duyarlılığ ı fenotiplerini destekleyen mekanizmalar karmaş ıktır ve ç evresel etkilerden sodyum homeostazı ile iliş kili fizyolojik mekanizmaların genetik modü lasyonuna kadar uzanmaktadır. Kan basıncı değ iş kenliğ ine ç evresel faktö rlerin yanında altta yatan genetik katkının gö z ardı edilmesi etkin tedavi seç eneklerinin belirlenememesine ve uygulanamamasına neden olabilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Spor ve Beslenme |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 3 |