Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

A New Insight into the Mysterious World of the Brain: The Role of the Ketogenic Diet in Alzheimer's Disease

Yıl 2024, Cilt: 9 Sayı: 3, 331 - 342, 30.12.2024

Öz

This review examines the effects of the ketogenic diet on Alzheimer's disease, highlighting the potential benefits and underlying mechanisms of this dietary approach in neurodegenerative disorders. Alzheimer's disease is the most prevalent cause of dementia globally, with its incidence increasing with age. The ketogenic diet, characterized by high fat and low carbohydrate intake, induces ketosis, thereby providing alternative energy sources and enhancing mitochondrial function. The metabolic alterations associated with this diet have been observed to confer neuroprotective effects by reducing amyloid-β accumulation and modulating the gut-brain axis. Furthermore, the anti-inflammatory properties of the ketogenic diet and the upregulation of brain-derived neurotrophic factor expression are crucial in decelerating the progression of Alzheimer's disease. Nevertheless, further human studies are imperative to substantiate these findings.

Kaynakça

  • Ali, N. H., Al-Kuraishy, H. M., Al-Gareeb, A. I., Alnaaim, S. A., Saad, H. M., ve Batiha, G. E. S. (2024). The molecular pathway of p75 neurotrophin receptor (p75NTR) in Parkinson’s disease: The way of new inroads. Molecular Neurobiology, 61(5), 2469-2480. https://doi.org/10.1007/s12035-023-03727-8
  • Al-Kuraishy, H. M., Jabir, M. S., Albuhadily, A. K., Al-Gareeb, A. I., Jawad, S. F., Swelum, A. A., ve Hadi, N. R. (2024). Role of ketogenic diet in neurodegenerative diseases focusing on Alzheimer diseases: The guardian angle. Ageing Research Reviews, 102233. https://doi.org/10.1016/j.arr.2024.102233
  • Barzegar, M., Afghan, M., Tarmahi, V., Behtari, M., Rahimi Khamaneh, S., ve Raeisi, S. (2021). Ketogenic diet: overview, types, and possible anti-seizure mechanisms. Nutritional Neuroscience, 24(4), 307–316. https://doi.org/10.1080/1028415X.2019.1627769
  • Bazinet, R. P., ve Layé, S. (2014). Polyunsaturated fatty acids and their metabolites in brain function and disease. Nature Reviews. Neuroscience, 15(12), 771–785. https://doi.org/10.1038/NRN3820
  • Beata, B. K., Wojciech, J., Johannes, K., Piotr, L., ve Barbara, M. (2023). Alzheimer’s disease—Biochemical and psychological background for diagnosis and treatment. International journal of molecular sciences, 24(2), 1059.https://doi.org/10.3390/ijms24021059

Beynin Gizemli Dünyasına Yeni Bir Işık: Ketojenik Diyetin Alzheimer Hastalığındaki Rolü

Yıl 2024, Cilt: 9 Sayı: 3, 331 - 342, 30.12.2024

Öz

Ketojenik diyetin Alzheimer hastalığı üzerindeki etkilerini inceleyen bu derleme, ketojenik diyetin nörodejeneratif hastalıklar üzerindeki potansiyel faydalarını ve etki mekanizmalarını ele almaktadır. Alzheimer hastalığı, dünya çapında demansın en yaygın nedenidir ve yaşa bağlı olarak görülme riski artmaktadır. Ketojenik diyet, yüksek yağlı, düşük karbonhidratlı bir beslenme yaklaşımı ile vücudu ketozise sokarak alternatif enerji kaynakları oluşturur ve mitokondriyal fonksiyonları iyileştirir. Bu diyetteki metabolik değişikliklerin, amiloid-β birikimini azaltarak ve beyin-bağırsak eksenini düzenleyerek nöroprotektif etkiler sağladığı görülmektedir. Ayrıca, ketojenik diyetin antiinflamatuar etkileri ve beyin kaynaklı nörotrofik faktör ekspresyonunu artırması, Alzheimer hastalığının progresyonunu yavaşlatmada önemli rol oynamaktadır. Ancak, bu alanda daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Kaynakça

  • Ali, N. H., Al-Kuraishy, H. M., Al-Gareeb, A. I., Alnaaim, S. A., Saad, H. M., ve Batiha, G. E. S. (2024). The molecular pathway of p75 neurotrophin receptor (p75NTR) in Parkinson’s disease: The way of new inroads. Molecular Neurobiology, 61(5), 2469-2480. https://doi.org/10.1007/s12035-023-03727-8
  • Al-Kuraishy, H. M., Jabir, M. S., Albuhadily, A. K., Al-Gareeb, A. I., Jawad, S. F., Swelum, A. A., ve Hadi, N. R. (2024). Role of ketogenic diet in neurodegenerative diseases focusing on Alzheimer diseases: The guardian angle. Ageing Research Reviews, 102233. https://doi.org/10.1016/j.arr.2024.102233
  • Barzegar, M., Afghan, M., Tarmahi, V., Behtari, M., Rahimi Khamaneh, S., ve Raeisi, S. (2021). Ketogenic diet: overview, types, and possible anti-seizure mechanisms. Nutritional Neuroscience, 24(4), 307–316. https://doi.org/10.1080/1028415X.2019.1627769
  • Bazinet, R. P., ve Layé, S. (2014). Polyunsaturated fatty acids and their metabolites in brain function and disease. Nature Reviews. Neuroscience, 15(12), 771–785. https://doi.org/10.1038/NRN3820
  • Beata, B. K., Wojciech, J., Johannes, K., Piotr, L., ve Barbara, M. (2023). Alzheimer’s disease—Biochemical and psychological background for diagnosis and treatment. International journal of molecular sciences, 24(2), 1059.https://doi.org/10.3390/ijms24021059
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Klinik Beslenme
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Nur Sena Tutan 0009-0000-4643-4347

İlknur Gökçe Yıldırım 0000-0001-8788-2242

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 17 Eylül 2024
Kabul Tarihi 9 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Tutan, N. S., & Yıldırım, İ. G. (2024). Beynin Gizemli Dünyasına Yeni Bir Işık: Ketojenik Diyetin Alzheimer Hastalığındaki Rolü. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 9(3), 331-342.