Amaç: Bu çalışmada, karaciğer sirozlu bireylerde beslenme eğitiminin beslenme bilgi düzeyi ve beslenme durumları üzerine etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma; Aralık 2021-Haziran 2024 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Gastroenteroloji Polikliniğine başvuran/takip edilen ve gastroenteroloji uzmanı tarafından karaciğer sirozu tanısı almış, kompanse evrede olan 18-59 yaş arası, toplam 30 birey, 3 aylık periyotlar halinde, birebir ve yüz yüze eğitim ile çalışmaya dahil edilmiştir.
Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 30 hastanın yaş ortalamasının 45.1±10.9 olduğu, çalışmanın başında ve sonunda biyokimyasal bulgularında, antropometrik ölçüm sonuçlarında, diyetle alınan enerji, makrobesin ve mikrobesin ögeleri arasında anlamlı değişiklikler olmadığı görülmekle beraber; kadınlarda ve toplamda beslenme bilgi düzeyindeki artış anlamlı bulunmuştur (p≤0.05).
Sonuç: Sirozlu bireylerde yapılan beslenme eğitimi bireylerin beslenme bilgisini artırmakla beraber, bu bilgilerin yaşam tarzına ve dolayısıyla beslenme durumuna olan etkisinin sınırlı olduğu görülmektedir. Eğitim sıklığının ve takip sürelerinin daha uzun olmasının eğitimin etkinliğini artırabileceği düşünülmektedir.
beslenme eğitimi beslenme bilgi düzeyi kompanse karaciğer siroz
Çalışma için gerekli olan veriler araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile alınmıştır. Bu araştırma için Başkent Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu tarafından KA21/312 numaralı proje olarak 14.07.2021 tarih ve 21/216 sayılı karar ile "Etik Kurul Onayı" alınmıştır.
Objective: This study aimed to evaluate the effect of nutrition education on the level of nutritional knowledge and nutritional status in individuals with liver cirrhosis.
Material and Method: In this study, a total of 30 individuals aged between 18-59 years, who were admitted/followed up at the Gastroenterology Polyclinic of a state hospital in Ankara between December 2021 and June 2024 and were diagnosed with liver cirrhosis by a gastroenterologist and were in the compensated stage, were included in the study with one-on-one and face-to-face training in 3-month periods.
Results: The mean age of the 30 patients included in the study was 45,1 ± 10,9 and although there were no significant changes in biochemical findings, anthropometric measurement results, dietary energy, macronutrients and micronutrients at the beginning and end of the study, the increase in nutritional knowledge level in women and in total was found to be significant (p ≤ 0,05).
Conclusion: Although nutrition education provided to individuals with cirrhosis increases the individuals' nutritional knowledge, it is seen that the effect of this information on lifestyle and therefore nutritional status is limited. It is thought that higher training frequency and longer follow-up periods may contribute to improving the nutritional status of individuals.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Beslenme |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 11 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 2 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 9 Sayı: 3 |