Research Article
BibTex RIS Cite

BAYBURT ŞEHRİNDE HAMAM MİMARİSİ VE KÜLTÜRÜ

Year 2020, Volume: 3 Issue: 6, 57 - 81, 15.03.2020

Abstract

Tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan Bayburt şehri toprakları üzerinde hüküm sürmüş medeniyetlere ait çeşitli mimari yapılarla donatılmıştır. Şehirde bulunan Türk-İslam dini yapıları hakkında yeterli araştırmalar yapılmış fakat sivil mimari örnekleri arasında değerlendirilen hamam yapıları hakkında kapsamlı araştırmaların yapılmadığı görülmüştür. Çalışmamız, Bayburt il merkezinde ve köylerinde inşa edilmiş su mimarisi yapılarından 5 hamam örneğini kapsamaktadır. Bent Hamamı, Çarşı Hamamı ve Paşa Hamamı günümüze gelebilmiş yapılardandır. Pulur Ferrahşat Bey Hamamı ve Ali Şengül Hamamı günümüze ulaşamamıştır. Bayburt hamam yapılarının en erken tarihlisini XVI. yüzyıl öncesi ve en geç tarihlisini XIX. yüzyılın başlarında görmekteyiz.
Bu çalışma ile Bayburt Hamam yapıları ilk defa toplu bir biçimde incelenip, Türk Sanat Tarihi açısından değerlendirilmeye çalışılacaktır.

References

  • Mete Yusuf Ustabulut Süleyman Çiğdem
Year 2020, Volume: 3 Issue: 6, 57 - 81, 15.03.2020

Abstract

References

  • Mete Yusuf Ustabulut Süleyman Çiğdem
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Umut Barış Ustabulut

Publication Date March 15, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 3 Issue: 6

Cite

APA Ustabulut, U. B. (2020). BAYBURT ŞEHRİNDE HAMAM MİMARİSİ VE KÜLTÜRÜ. Bayburt Üniversitesi İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dergisi, 3(6), 57-81.