Research Article

Güç Trafosu Arızasının Farklı Yöntemler ile Tahmini: 403 MVA’lık Bir Trafoda Uygulama ve Ekonomik Analizi

Volume: 3 Number: 1 June 30, 2022
TR EN

Güç Trafosu Arızasının Farklı Yöntemler ile Tahmini: 403 MVA’lık Bir Trafoda Uygulama ve Ekonomik Analizi

Abstract

Güç trafoları (GT), güç sistemlerinin en önemli bileşenlerinden biridir. GT’ler, enerji iletim ve dağıtım sürecinde önemli bir rol oynamaktadırlar. Bu sebeple güç sistemlerinin kalitesini ve güvenilirliğini korumak için GT’lerin sürekli çalışması sağlanmalıdır. Elektrik üretim, iletim ve dağıtımından sorumlu kuruluşlar, GT’lerin sürekli çalışması için ellerinden geleni yapıyor olmalarına rağmen birçok trafo arızası yaşanmaktadır. Bu arızalar neticesinde elde edilen tecrübeler gelecekte meydana gelebilecek arızaların tespit ve giderilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada bir GT arızası teknik ve ekonomik açıdan derinlemesine irdelenmiştir. İncelenen GT gücü 403 MVA’dır ve kömür yakıtlı bir termik santralde yükseltici trafo olarak kullanılmaktadır. Çalışmanın ilk amacı literatürden seçilen etkin analiz yöntemleri kullanarak, 403 MVA gücündeki bu GT’de meydana gelmiş arızanın önceden tespit edilebilirliğini ortaya koymaktır. Bu kapsamda arıza yaşanan GT’den alınmış gerçek ölçüm değerleri beş adet analiz yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci amacı ise arıza sonucu oluşan ekonomik kaybı hesaplamak ve bu kaybın yaşanmaması için bazı önerilerde bulunmaktır. Yapılan analizler ve hesaplamalar sonucunda, bu çalışmada kullanılan analiz yöntemleri ile incelenen arızanın önceden tespit edilip, gerçekleşmeden önlenebileceği görülmüştür. Ayrıca ekonomik kaybın yaşanmaması için bazı çıkarım ve öneriler sonuç bölümünde özetlenmiştir.

Keywords

References

  1. Mirzai M, Gholami A, Aminifar F. Regular paper Failures Analysis and Reliability Calculation for Power Transformers. J. Electrical Systems. 2006; 2(1).
  2. Wang X, Wu K, Xu Y. Research on Transformer Fault Diagnosis based on Multi-source Information Fusion,, International Journal of Control and Automation. 2014; 7(2).
  3. Suna HC, Huanga YC, Huang C.M. A Review of Dissolved Gas Analysis in Power Transformers, Energy Procedia. 2012; 14.
  4. Pamuk N. Güç Trafolarında Arıza Tespitine Yönelik Gelişmiş Tanı Testleri. Gaziosmanpaşa Journal of Scientific Research. 2014; 10.
  5. Yaman O, Biçen Y . An Internet of Things (IoT) based Monitoring System for Oil-immersed Transformers. Balkan Journal of Electrical and Computer Engineering. 2019; 7(3).
  6. Saraswati D, Marie I A, Witonohadi A. Power Transformer Failures Evaluation Using Failure Mode Effect and Criticality Analysis (FMECA) Method. Asian Journal of Engineering and Technology. 2014; 2(06).
  7. Khan SA, Equbal MD, Islam T. A comprehensive comparative study of DGA based transformer fault diagnosis using fuzzy logic and ANFIS models. IEEE Transactions on Dielectrics and Electrical Insulation. 2015; 22(1).
  8. Shintemirov A, Tang W, Wu Q. Power transformer fault classification based on dissolved gas analysis by implementing bootstrap and genetic programming. IEEE Transactions on Systems, Man, and Cybernetics, Part C (Applications and Reviews). 2009; 39(1).

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2022

Submission Date

April 22, 2022

Acceptance Date

June 8, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 3 Number: 1

APA
Yıldız, C., Çelik, İ., & Şekkeli, M. (2022). Güç Trafosu Arızasının Farklı Yöntemler ile Tahmini: 403 MVA’lık Bir Trafoda Uygulama ve Ekonomik Analizi. Bingöl Üniversitesi Teknik Bilimler Dergisi, 3(1), 32-41. https://izlik.org/JA94KT52PZ
AMA
1.Yıldız C, Çelik İ, Şekkeli M. Güç Trafosu Arızasının Farklı Yöntemler ile Tahmini: 403 MVA’lık Bir Trafoda Uygulama ve Ekonomik Analizi. BUTS. 2022;3(1):32-41. https://izlik.org/JA94KT52PZ
Chicago
Yıldız, Ceyhun, İbrahim Çelik, and Mustafa Şekkeli. 2022. “Güç Trafosu Arızasının Farklı Yöntemler Ile Tahmini: 403 MVA’lık Bir Trafoda Uygulama Ve Ekonomik Analizi”. Bingöl Üniversitesi Teknik Bilimler Dergisi 3 (1): 32-41. https://izlik.org/JA94KT52PZ.
EndNote
Yıldız C, Çelik İ, Şekkeli M (June 1, 2022) Güç Trafosu Arızasının Farklı Yöntemler ile Tahmini: 403 MVA’lık Bir Trafoda Uygulama ve Ekonomik Analizi. Bingöl Üniversitesi Teknik Bilimler Dergisi 3 1 32–41.
IEEE
[1]C. Yıldız, İ. Çelik, and M. Şekkeli, “Güç Trafosu Arızasının Farklı Yöntemler ile Tahmini: 403 MVA’lık Bir Trafoda Uygulama ve Ekonomik Analizi”, BUTS, vol. 3, no. 1, pp. 32–41, June 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA94KT52PZ
ISNAD
Yıldız, Ceyhun - Çelik, İbrahim - Şekkeli, Mustafa. “Güç Trafosu Arızasının Farklı Yöntemler Ile Tahmini: 403 MVA’lık Bir Trafoda Uygulama Ve Ekonomik Analizi”. Bingöl Üniversitesi Teknik Bilimler Dergisi 3/1 (June 1, 2022): 32-41. https://izlik.org/JA94KT52PZ.
JAMA
1.Yıldız C, Çelik İ, Şekkeli M. Güç Trafosu Arızasının Farklı Yöntemler ile Tahmini: 403 MVA’lık Bir Trafoda Uygulama ve Ekonomik Analizi. BUTS. 2022;3:32–41.
MLA
Yıldız, Ceyhun, et al. “Güç Trafosu Arızasının Farklı Yöntemler Ile Tahmini: 403 MVA’lık Bir Trafoda Uygulama Ve Ekonomik Analizi”. Bingöl Üniversitesi Teknik Bilimler Dergisi, vol. 3, no. 1, June 2022, pp. 32-41, https://izlik.org/JA94KT52PZ.
Vancouver
1.Ceyhun Yıldız, İbrahim Çelik, Mustafa Şekkeli. Güç Trafosu Arızasının Farklı Yöntemler ile Tahmini: 403 MVA’lık Bir Trafoda Uygulama ve Ekonomik Analizi. BUTS [Internet]. 2022 Jun. 1;3(1):32-41. Available from: https://izlik.org/JA94KT52PZ
This journal is prepared and published by the Bingöl University Technical Sciences journal team.