Research Article
BibTex RIS Cite

Üç Boyutlu Yerleşke Modelleme; Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Yerleşkesi Örneği

Year 2016, Volume: 12 Issue: 3, 511 - 515, 25.12.2016

Abstract

Ülkemizde gün geçtikçe sayısı artan üniversiteler yerleşke sistemiyle yapılanmakta ve akademik ve idari tüm birimlerin yerleşke çatısı altında yer almaları hedeflenmektedir. Bu nedenle son teknolojilerin kullanımını gerektiren yazılımlar yardımıyla yerleşkedeki tüm verilerin toplanması, işlenmesi ve sunumu son derece önem kazanmaktadır. Bu önem, yerleşke planlamalarında da büyük kolaylık sağlanmaktadır. Bu kolaylık, iki boyutlu planlama metodlarına ek olarak 3 boyutlu analiz ve tasarım çalışmalarının önünü de açmıştır. Günümüzde iki boyutlu veri tabanları üzerine üç boyutlu olarak üst yapının işlenmesi de görsel algıyı kolaylaştırdığı için giderek önem kazanmaktadır. Bu doğrultuda bu çalışmada Tayfur Ata Sökmen Yerleşkesinin üç boyutlu arazi modelinin oluşturulması amaçlanmıştır. Çalışma iki aşamada gerçekleştirilmiştir; Birinci aşamada literatür taraması yapılmış, daha sonra yerleşke ile ilgili AutoCAD ve NetCAD formatındaki veriler temin edilmiştir. Bu temel veriler elde edildikten sonra binaların modellenmesinde kullanılmak üzere binaların tüm cephelerinden fotoğraf çekilmiştir. Çekim esnasında binanın yerden görülebilen bütün yüzeyleri ayrı ayrı fotoğraflanmıştır. İkinci aşamada ise öncelikle veriler ön işlemden geçtikten sonra CAD verileri Sketchup programına aktarılmış ve bina izleri kullanılarak binalar gerçek modele göre ölçeklendirilmiştir. Cephe fotoğrafları resim işleme programıyla optimizasyonu yapılmıştır. Optimizasyon işleminden sonra Sketchup üzerinden alanın üç boyutlu görüntüsü oluşturulmuş ve sayısal arazi modeli ile bütünleştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda yerleşke içindeki mevcut binalar 3 boyutlu şekilde modellenmiş ve gerçek dokularıyla kaplanmıştır.

References

  • Kahraman, İ.; Karas, İ.R. Üç Boyutlu Kampüs Bilgi Sistemi Tasarımı, Akademik Bilişim 2012 Kongresi, Uşak, 2012.

Three Dimensional Modeling Campus; A Case Study in Tayfur Ata Sökmen Campus / Üç Boyutlu Yerleşke Modelleme; Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Yerleşkesi Örneği

Year 2016, Volume: 12 Issue: 3, 511 - 515, 25.12.2016

Abstract

The number of
universities is increasing day by day which configured with campus system. All
units not academics but also administrative are planned to take place under
roof of the campus. So, it became extremely important that collecting all data,
processing and presentation using some latest technology software. This
importance has opened the way for 3D analysis and work in addition the 2D
planning method. It is becoming increasingly important for facilitating visual
perception of 3D development on the 2D data base. In these contents, the aim of
this contribution is to create 3D terranean model of Tayfur Ata Sökmen Campus.
This study was carried out in two stages; the first one was consist from
literature reviews, after that collecting all AutoCAD and NetCAD data about the
campus. It was photographed from all sides of all buildings to be used in
modelling of campus.  The second one was
processing all data to create 3D campus system. After pre-processing all
photographs CAD data transferred to the Sketchup software. After that buildings
are scaled to the actual model using footprint. All photographs are optimized
with the image processing software. Finally three-dimensional image area formed
out Sketcup and then integrated with digital terranean model. Based on the
results, all buildings modelled as 3D and they covered with real texture.

References

  • Kahraman, İ.; Karas, İ.R. Üç Boyutlu Kampüs Bilgi Sistemi Tasarımı, Akademik Bilişim 2012 Kongresi, Uşak, 2012.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Aysel Gürkan

Aylin Salıcı

Kutay Yıldırım This is me

Müşerref Yıldırım This is me

Publication Date December 25, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 12 Issue: 3

Cite

APA Gürkan, A., Salıcı, A., Yıldırım, K., Yıldırım, M. (2016). Üç Boyutlu Yerleşke Modelleme; Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Yerleşkesi Örneği. Celal Bayar University Journal of Science, 12(3), 511-515.
AMA Gürkan A, Salıcı A, Yıldırım K, Yıldırım M. Üç Boyutlu Yerleşke Modelleme; Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Yerleşkesi Örneği. CBUJOS. December 2016;12(3):511-515.
Chicago Gürkan, Aysel, Aylin Salıcı, Kutay Yıldırım, and Müşerref Yıldırım. “Üç Boyutlu Yerleşke Modelleme; Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Yerleşkesi Örneği”. Celal Bayar University Journal of Science 12, no. 3 (December 2016): 511-15.
EndNote Gürkan A, Salıcı A, Yıldırım K, Yıldırım M (December 1, 2016) Üç Boyutlu Yerleşke Modelleme; Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Yerleşkesi Örneği. Celal Bayar University Journal of Science 12 3 511–515.
IEEE A. Gürkan, A. Salıcı, K. Yıldırım, and M. Yıldırım, “Üç Boyutlu Yerleşke Modelleme; Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Yerleşkesi Örneği”, CBUJOS, vol. 12, no. 3, pp. 511–515, 2016.
ISNAD Gürkan, Aysel et al. “Üç Boyutlu Yerleşke Modelleme; Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Yerleşkesi Örneği”. Celal Bayar University Journal of Science 12/3 (December 2016), 511-515.
JAMA Gürkan A, Salıcı A, Yıldırım K, Yıldırım M. Üç Boyutlu Yerleşke Modelleme; Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Yerleşkesi Örneği. CBUJOS. 2016;12:511–515.
MLA Gürkan, Aysel et al. “Üç Boyutlu Yerleşke Modelleme; Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Yerleşkesi Örneği”. Celal Bayar University Journal of Science, vol. 12, no. 3, 2016, pp. 511-5.
Vancouver Gürkan A, Salıcı A, Yıldırım K, Yıldırım M. Üç Boyutlu Yerleşke Modelleme; Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Yerleşkesi Örneği. CBUJOS. 2016;12(3):511-5.