Research Article

Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen Suriyeli Öğrencilerin Ev Ödevleri Hakkındaki Görüşleri

Volume: 2 Number: 1 June 29, 2019
EN TR

Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen Suriyeli Öğrencilerin Ev Ödevleri Hakkındaki Görüşleri

Abstract

Bu çalışmada Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen Suriyeli öğrencilerin ders dışı faaliyetlerden olan ev ödevleri hakkındaki görüşlerinin alınması amaçlanmıştır. Araştırma, Kilis 7 Aralık Üniversitesi TÖMER’de (Türkçe ve Yabancı Diller Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi) eğitimlerine devam eden on Suriyeli öğrenci üzerinden yürütülmüştür. Araştırma nitel yöntem ile gerçekleştirilmiş, veriler öğrencilerden yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla toplanmıştır. Görüşme formu Türkçe öğretimi alanında görev yapan bir iki öğretim üyesinden uzman görüşü alınarak düzenlenmiştir. Öğrencilerden alınan yanıtlarla oluşturulan veriler kod, kategori, temalara ayrılmış daha sonra veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Öğrencilerden alınan cevaplardan hareketle ev ödevlerin kontrollerinin düzenli yapılmadığı, ödevler verilirken belli dil becerileri üzerinde yoğunlaşıldığı, ev ödevlerinin dil öğrenimini çeşitli yönlerden etkilediği vb. sonuçlara ulaşılmıştır.

Keywords

References

  1. Anagün, Ş. S. (2008). İlköğretim beşinci sınıf öğrencilerinde yapılandırmacı öğrenme yoluyla fen okuryazarlığının geliştirilmesi: Bir eylem araştırması. Yayınlanmamış doktora tezi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  2. Aydın, F. (2011). Coğrafya dersinde verilen ödevlerin öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2 (29), 27-41.
  3. Babadoğan, C. (1990). Ev ödevlerinin eğitim programları içindeki yeri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 23(2), 745-766.
  4. Büyüktokatlı, N. (2009). İlköğretimde ev ödevi uygulamalarına ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesi. (Yayımlanmamış doktora tezi). Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  5. Clark, R. M. (1993). Homework-focused parenting practices that positively affect student achievement. Families and schools in a pluralistic society, 85-105.
  6. Creswell, J. W. (2014). Araştırma Deseni (S. B. Demir, Çev.). Ankara: Eğiten Kitap Yayınları.
  7. Erdoğan, K. (2013). Eğitim kurumlarında gerçekleştirilen ders dışı etkinliklerin sınıflandırılmasına yönelik bir öneri. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 2(2), 336-353.
  8. Eroğlu, S. ve Bektaş, O. (2016). STEM eğitimi almış fen bilimleri öğretmenlerinin stem temelli ders etkinlikleri hakkındaki görüşleri. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi-Journal of Qualitative Research in Education, 4(3), 43-67.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 29, 2019

Submission Date

August 29, 2018

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2019 Volume: 2 Number: 1

APA
Kılıç, B. S. (2019). Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen Suriyeli Öğrencilerin Ev Ödevleri Hakkındaki Görüşleri. Çocuk, Edebiyat Ve Dil Eğitimi Dergisi, 2(1), 1-24. https://izlik.org/JA72LA58JR
AMA
1.Kılıç BS. Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen Suriyeli Öğrencilerin Ev Ödevleri Hakkındaki Görüşleri. ÇEDED. 2019;2(1):1-24. https://izlik.org/JA72LA58JR
Chicago
Kılıç, Bekir Sıttık. 2019. “Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen Suriyeli Öğrencilerin Ev Ödevleri Hakkındaki Görüşleri”. Çocuk, Edebiyat Ve Dil Eğitimi Dergisi 2 (1): 1-24. https://izlik.org/JA72LA58JR.
EndNote
Kılıç BS (June 1, 2019) Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen Suriyeli Öğrencilerin Ev Ödevleri Hakkındaki Görüşleri. Çocuk, Edebiyat ve Dil Eğitimi Dergisi 2 1 1–24.
IEEE
[1]B. S. Kılıç, “Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen Suriyeli Öğrencilerin Ev Ödevleri Hakkındaki Görüşleri”, ÇEDED, vol. 2, no. 1, pp. 1–24, June 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA72LA58JR
ISNAD
Kılıç, Bekir Sıttık. “Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen Suriyeli Öğrencilerin Ev Ödevleri Hakkındaki Görüşleri”. Çocuk, Edebiyat ve Dil Eğitimi Dergisi 2/1 (June 1, 2019): 1-24. https://izlik.org/JA72LA58JR.
JAMA
1.Kılıç BS. Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen Suriyeli Öğrencilerin Ev Ödevleri Hakkındaki Görüşleri. ÇEDED. 2019;2:1–24.
MLA
Kılıç, Bekir Sıttık. “Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen Suriyeli Öğrencilerin Ev Ödevleri Hakkındaki Görüşleri”. Çocuk, Edebiyat Ve Dil Eğitimi Dergisi, vol. 2, no. 1, June 2019, pp. 1-24, https://izlik.org/JA72LA58JR.
Vancouver
1.Bekir Sıttık Kılıç. Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen Suriyeli Öğrencilerin Ev Ödevleri Hakkındaki Görüşleri. ÇEDED [Internet]. 2019 Jun. 1;2(1):1-24. Available from: https://izlik.org/JA72LA58JR