BibTex RIS Cite

Challenges of Performance Management for Health-care in Public Sector: The Case of Turkey

Year 2015, Volume: 6 Issue: 1, 20 - 36, 01.03.2015

Abstract

In Turkey, neoliberal health reforms gained acceleration with Heath Transformation Programme which has been practiced since 2003. In this context, primary health-care has been transformed into “family medicine model”, secondary and tertiary health-care have been converted to “public hospital unions”, and financing and delivery of health-care have been separated from each other, General Health Insurance has been established, and performance management system which establishes relationship between produced health-care and wages has been put into practice as payment system. However, the system has both some significant challenges in practice and unfavourable impacts on health-care system. In this sense, the study aims to discuss the impacts of performance management system for health-care in public sector on team service dimension of health-care, quality of health-care, health expenditures, unfairness in performance payments, redundant medical interventions and overuse of medical equipments and drugs. The study analyses secondary data from the public institutions by using descriptive analysis method. Fundamentally, in the research, it is argued that performance management for health-care in public sector has some challenges and unfavourableness in practice.

Kamu Sektöründe Sağlıkta Performans Yönetiminin Zorlukları: Türkiye Örneği

Year 2015, Volume: 6 Issue: 1, 20 - 36, 01.03.2015

Abstract

Türkiye’de neo-liberal sağlık reformları, 2003’den beri uygulanmakta olan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile hız kazanmıştır. Bu bağlamda, birinci basamak sağlık hizmetleri “Aile Hekimliği Modeline”, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri “Kamu Hastaneleri Birliği’ne” dönüştürülmüş, sağlık hizmetinin sunumu ve finansmanı birbirinden ayrılmış, Genel Sağlık Sigortası kurulmuş ve bir ücret sistemi olarak, üretilen sağlık hizmeti ve ücretler arasında ilişki kuran performans yönetimi sistemi getirilmiştir. Ancak, bu sistemin hem uygulanmasında önemli bazı zorluklar hem de sağlık sistemi üzerinde olumsuz bazı etkileri bulunmaktadır. Bu anlamda, bu çalışma kamu sektöründe sağlıkta performans yönetiminin sağlık hizmetinin ekip hizmeti boyutu, hizmetin kalitesi, sağlık harcamaları, performans ödemelerindeki adaletsizlik, gereksiz tıbbi girişimler ve tıbbi malzeme ve ilaçların aşırı kullanımı üzerindeki etkilerini tartışmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, deskriptif analiz yöntemi kullanılarak kamu kurumlarının ikincil verileri analiz edilmektedir. Bu araştırmada, temel olarak, kamu sektöründe sağlıkta performans yönetiminin uygulamada bazı zorluklarının ve olumsuzluklarının bulunduğunu ileri sürülmektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA63KP56VK
Journal Section Articles
Authors

Ayhan Görmüş This is me

Publication Date March 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 6 Issue: 1

Cite

APA Görmüş, A. (2015). Kamu Sektöründe Sağlıkta Performans Yönetiminin Zorlukları: Türkiye Örneği. Çalışma İlişkileri Dergisi, 6(1), 20-36.

Çalışma İlişkileri Dergisi, Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki defa çıkarılan ulusal ve uluslararası hakemli bilimsel bir dergidir.