BibTex RIS Cite

The Relationship among Destructive Leadershiıp Perception and Job Burnout: The Mediator Role of Negative Mood

Year 2016, Volume: 7 Issue: 2, 91 - 113, 01.06.2016

Abstract

The present study was carried out to examine the mediating role of negative mood on the relationship between destructive leadership perception and job burnout. The sample of this study consists of 169 female and 204 male (N = 373) public sector employees. “Destructive Leadership Scale”, “Maslach Burnout Inventory” and “Negative Mood Scale” were used. The results of the analysis indicated that negative mood plays an intermediary role in the relationship between destructive leadership perception and job burnout. Moreover, job burnout and subscales were positively predicted by “desructive leadership perception”, “authoritarian leadership”, “inadequate leadership skills” and “negative mood”. Also, significant differences were detected according to the destructive leadership and subscales, job burnout and subscales and negative mood between the women and men employees in the different labour groups. The findings were discussed within the context of the existing literature.

Yıkıcı Liderlik Algısı ve Mesleki Tükenmişlik Arasındaki İlişkide Olumsuz Duygu-Durumun Aracı Rolü

Year 2016, Volume: 7 Issue: 2, 91 - 113, 01.06.2016

Abstract

Bu araştırma, yıkıcı liderlik algısı ve mesleki tükenmişlik arasındaki ilişkide olumsuz duygu-durumun aracı rolünü incelemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 169’un kadın, 204’ü erkek olmak üzere, 373 kamu personeli oluşturmuştur. Araştırmada veri toplamak için “Yıkıcı Liderlik Ölçeği”, “Mesleki Tükenmişlik Ölçeği” ve “Olumsuz Duygu-Durum Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma amacına yönelik yapılan analizler sonucunda, olumsuz duygu-durumun, yıkıcı liderlik algısı ve mesleki tükenmişlik arasındaki ilişkide aracı rol oynadığı belirlenmiştir. Ayrıca mesleki tükenmişlik ve alt boyutlarının, “yıkıcı liderlik algısı” ile “aşırı otoriterlik” ve “liderlik için yetkin olmama” alt boyutları ve “olumsuz duygu-durum” tarafından pozitif yönde yordandığı bulunmuştur. Farklı çalışma gruplarında yer alan kadın ve erkek çalışanların yıkıcı liderlik algısı ve alt boyutları, mesleki tükenmişlik ve alt boyutları ile olumsuz duygu-durum puanları arasında da anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Bulgular ilgili alanyazın çerçevesinde tartışılmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA58HD42YT
Journal Section Articles
Authors

Özgür Güldü This is me

Nurhan Esentürk Aksu This is me

Publication Date June 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 7 Issue: 2

Cite

APA Güldü, Ö., & Esentürk Aksu, N. (2016). Yıkıcı Liderlik Algısı ve Mesleki Tükenmişlik Arasındaki İlişkide Olumsuz Duygu-Durumun Aracı Rolü. Çalışma İlişkileri Dergisi, 7(2), 91-113.

Çalışma İlişkileri Dergisi, Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki defa çıkarılan ulusal ve uluslararası hakemli bilimsel bir dergidir.