Amaç: Bu çalışmanın amacı ebelik ve hemşirelik öğrencilerinin ağız diş sağlığı konusundaki bilgi düzeylerini belirlemektir.
Yöntemler: Tanımlayıcı tipteki bu çalışma, İstanbul ilindeki bir devlet üniversitesinin sağlık bilimleri fakültesi hemşirelik ve ebelik bölümlerinde öğrenim gören, çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 281 hemşirelik ve 200 ebelik öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan, öğrencilerin demografik özelliklerini, ağız diş sağlığına ilişkin davranış ve görüşlerini içeren Tanıtıcı Bilgi Formu ve öğrencilerin ağız diş sağlığı konusundaki bilgi düzeylerini belirlemeye ilişkin Bilgi Testi ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistiksel analizler ve ki-kare testi kullanılmıştır.
Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 20,47±1,50 olup, 428’i kadın (%89), 53’ü erkektir (%11). Katılımcıların 280’i (%58,2) daha önce ağız diş sağlığı konusunda bilgi aldığını belirtmiştir. Tüm katılımcıların 170’i (%35,3) ağız diş sağlığı ile ilgili bilgilere ulaşmada bilgi kaynağı olarak interneti kullandığını bildirmiştir. Öğrencilerin sadece 68’i (%14,1) düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gittiğini belirtmiştir. Bilgi testindeki tüm soruların ortalama doğru cevaplanma yüzdesi %59,09’dur. Sonuçlara göre en sık olarak doğru cevaplanan, %97,5 ile “Dişler günde kaç kez fırçalanmalıdır?” sorusu olup bunu %96,3 ile “Diş eti hastalıkları kimlerde görülür?” sorusu takip etmektedir. En düşük oranda doğru yanıtlanan soru ise %11 ile ”Çocuklarda diş fırçalamaya ilk ne zaman başlanmalıdır?” olup bunu %15,8 ile “Hamilelikte geçirilen hangi çocukluk çağı hastalığı diş gelişimini etkiler?” sorusu izlemektedir.
Sonuç: Çalışmaya katılan öğrencilerin ağız diş sağlığı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı saptanmıştır. Bu sonuç, ileride profesyonel sağlık hizmeti verecek olan hemşirelik ve ebelik öğrencilerinin eğitim programlarında ağız diş sağlığı konusunun yer alması gerekliliğini göstermektedir.
Objective: The objective of this study was to determine Oral and Dental Health (ODH) knowledge of nursing and midwifery students.
Methods: This descriptive-type study was conducted on 281 nursing and 200 midwifery students studying at the faculty of health sciences of a state university in Istanbul. Data were collected through a descriptive information form that included ODH behaviors and sociodemographic characteristics of students and an information test regarding students’ knowledge of oral and dental health issues. The forms were prepared by the investigators based on the literature. Descriptive statistical analyses and chi-square tests were used to analyze the data.
Results: The mean age of the students was 20.47±1.50 years, and there were 428 (89%) female and 53 (11%) male respondents. A total of 280 (58.2%) of the students had previously received information about ODH, and 170 (35.3%) of all the students claimed that they had obtained information about ODH from the Internet. It was interesting to note that only 68 (14.1%) of the students had regular dental check-ups. The average of accurately answered questions was 59.09% in the information test. “How many times a day should teeth be brushed?” (97.5%) was the question that was the most frequently answered accurately, followed by “Who might have periodontal diseases?” (96.3%). The questions with the lowest percentages of accurate responses were "What is the right age to start brushing children’s teeth?” (11%) and "Which childhood diseases occurring in pregnancy affect the development of children’s teeth?” (15.8%).
Conclusion: It was concluded that students generally had insufficient ODH knowledge, and this finding indicates the necessity of including ODH programs in the education of healthcare professionals.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2017 |
Submission Date | January 23, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 7 Issue: 4 |