Research Article

Influences des difförentes methodes de travaux de rivi^re, de tannage, de traitements sübse- quents sur le rendement en surface du cuir au chrome â dessus.

Volume: 07 January 1, 1956
  • Charles A. Danon
EN

Influences des difförentes methodes de travaux de rivi^re, de tannage, de traitements sübse- quents sur le rendement en surface du cuir au chrome â dessus.

Abstract

: Hazırlık ameliyelerinde kullanılan metodlarla, muhtelif kromla sepileme metodlarının mamul yüz derilerinin satıh randımanı, ticarî kalitesi, kimyevî terkibi ve fizikî evsafı üzerindeki tesirlerini araştırmak için 14 seri tecrübe yapıldı. Herbiri için ağırlık, kalınlık ve satıh bakımından mümkün mertebe birbirine benzer 8 adet dana derisi alındı. İmalât esnasında derilerin sathı, kalınlığı, tartısı, fabrikasyonun sonunda ise istatistik olarak derilerin ticarî kaliteleri tesbit edildi. Derilerin fizikî ve kimyevî tahlillerde kullanıl¬mış şerbetlerde arta kalan krom miktarları tesbit edilip neticeler cedvellerde gösterildi. Zayıf kireçlenmiş ve gerilmiş olarak kurutulan derilerin büyük bir satıh randımanı verdiği, en iyi evsafın kombine krom-formol ve ftalatla maskelen¬miş sepileme metodları ile elde edildiği görüldü. Umumî olarak en iyi sonuç ftalatla maskelenmiş krom tuzları ile sepilenen derilerde müşahede edildi. Derinin krom muhteviyatı ile sıcakta dilatasyonu arasında bulunan bir münasebetten başka hiçbir evsaf üzerinde, krom muhtevasının direkt bir te* siri görülmedi. Yalnız bu husus dikkatli olarak nazarı itibara alınacak. Derinin kimyevî tahlili, her kromlu deride silis tayininin lüzumunu ve ehemmiyetini belirtti. Ayrıca alüminium tayininde doğru neticeler elde edebil¬mek için, silis ayırmasından sonra alüminium hidroks'tin iki defa çöktürül¬mesi gerektiğini ortaya koydu.

Keywords

References

  1. Ankara Üniversitesi Communications, Series B: Chemistry and Chemical Engineering

Details

Primary Language

English

Subjects

Chemical Engineering

Journal Section

Research Article

Authors

Charles A. Danon This is me
Türkiye

Publication Date

January 1, 1956

Submission Date

January 1, 1956

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 1970 Volume: 07

Vancouver
1.Charles A. Danon. Influences des difförentes methodes de travaux de rivi^re, de tannage, de traitements sübse- quents sur le rendement en surface du cuir au chrome â dessus. Commun. Fac. Sci. Univ. Ank. Ser. B. 1956 Jan. 1;07. doi:10.1501/Commub_0000000171

Communications Faculty of Sciences University of Ankara Series B Chemistry and Chemical Engineering

88x31.png

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.