Boraksın susuzlaştırılması bu çalışmada diferansiyel termik ve termogravi- metrik analiz yöntemleriyle incelenmiş ve bu tepkimenin çoğunlukla 115-238 °C ara¬lığında gerçekleştiği görülmüştür. Ayrıca, düşük yoğunlukta ve pudra şeklinde susuz boraksın uygun bir reaktör sistemi içinde boraks dekahidratın ısıtılmasından elde edile¬bileceği sonucuna varılmıştır.
Boraksın 245 °C da küçük bir döner fırın içinde susuzlaştınlmasmm; t anında uzaklaştırılan su miktarı m, başlangıçtaki su miktarı b olmak üzere, log (b—m) = — kt + C denklemi ile gösterilen birinci mertebeden bir tepkime olduğu bulunmuştur. Tepkimenin hız sabiti k, 8.5 X 10“4 dak-1 olarak hesaplanmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Chemical Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1976 |
Published in Issue | Year 1976 Volume: 23 |
Communications Faculty of Sciences University of Ankara Series B Chemistry and Chemical Engineering
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.