Resveratrol, vücutta çeşitli terapötik faydaları bulunan bir nutrasötiktir. Çok sayıda bitkide bulunduğu bilinmektedir. Özellikle üzüm, dut, çilek ve yer fıstığı gibi besinlerde farklı konsantrasyonlarda olduğu görülmüştür. Resveratrol bitkilerin ultraviyole, yaralanma ve mantar gibi durumlara maruz kalması sonucu, sentezlenen ikincil metabolittir. Resveratrol üzerine yapılan araştırmaların sonucunda; immun sistemi düzenlediği, kronik hastalıklara karşı fayda sağladığı gözlenmiştir. Kardiyovasküler hastalıklar ve nörodejeneratif hastalıklarda vücudu oksijen stresine karşı koruduğu, oksidatif stres oluşumunu engellediği, inflamasyon oluşumunu ve gelişimini engellediği gözlenmiştir. Resveratrol alımının, glikoz metabolizması ve yağ metabolizması üzerinde etkili olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle obezite gelişimine karşı vücutta etkili olabileceği düşünülmektedir. Resveratrolün hücresel süreçlerde rol oynayan apoptoz, mitokondriyal biyogenez, anti-oksidan sistem ve enzimler, glikoz ve lipit metabolizması ve inflamatuvar sitokinler üzerine de etkileri bulunmaktadır. Bunların yanında anti-tümör özellik gösterdiği, kan şekerini regüle ettiği, kalp ve sinir hücrelerini koruduğu, anti-adipojenik faaliyet gösterdiği yapılan araştırmalarda gözlenmiştir. Metabolik sendromla ilişkili glikoz ve lipit metabolizması, kan basıncı, yağ kütlesi, inflamasyon ve oksidatif stresin resveratrol alımıyla regüle edildiği yapılan deneylerde elde edilmiştir. Bu derlemede, resveratrolün sağlık üzerine potansiyel etki mekanizmaları ile kronik hastalıkların önlenmesi ve tedavisindeki rolü üzerine yapılan araştırmaların değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Resveratrol is a nutraceutical with various therapeutic benefits in the body. It is known to be found
in many plants. It is found in different concentrations in plants such as grape, mulberry, strawberry
and peanut etc. It is a secondary metabolite synthesized by exposure of plants to conditions such as
ultraviolet, injury and fungi in order to synthesize resveratrol. A lot of research made on resveratrol
has shown that it regulates the immune system and provides benefits against chronic diseases.
It has also shown that it protects the body against oxidative stress in cardiovascular diseases and
neurodegenerative diseases, thus preventing the formation of oxidative stress and preventing the
formation and development of inflammation. Furthermore resveratrol intake has an effect on glucose
metabolism and fat metabolism. Thus, it is thought that it can form a defense against the development
of obesity. Resveratrol also has effects on apoptosis, mitochondrial biogenesis, anti-oxidant system
and enzymes, glucose and lipid metabolism, and inflammatory cytokines that play a role in cellular
processes. In addition, it has been observed that it has anti-tumor properties, regulates blood sugar,
protects heart and nerve cells, and has anti-adiggienic activity. According to information obtained in
experiments, glucose and lipid metabolism, blood pressure, fat mass, inflammation and oxidative stress
associated with metabolic syndrome are regulated by resveratrol intake. To conclude, in this rewiev,
it was aimed to evaluate the studies on potential effects of resveratrol on health and its role in the
prevention and treatment of chronic diseases.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Nutrition |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |