Aim: The aim of this study is to microbiologically evaluate the hygienic conditions of a mass catering
business in Burdur, focusing on personnel, food contact surfaces, and ambient air. Materials and
Methods: In the research, various microbiological analyses were performed on samples taken from
red, green, and yellow cutting boards, the hands of food preparation personnel, and the ambient air.
Results: Staphylococcus/Micrococcus was detected at a 3.33x10² CFU/cm² level on the red cutting
board. At the same time, total aerobic mesophilic bacteria (TAMB) and yeast-mold were found at levels
of 4.07x10³ CFU/cm² and 3.67x10² CFU/cm², respectively, on the yellow cutting board. Additionally,
as a result of the study, the counts of total mesophilic aerobic bacteria, yeast-mold, coliforms, and
Staphylococcus/Micrococcus on the hands of the kitchen staff were determined as 3.37x10³ CFU/cm²,
5.67x10³ CFU/cm², 4.77x10³ CFU/cm², and 1.3x10³ CFU/cm², respectively. Furthermore, a high level
of yeast-mold contamination was identified in the ambient air. These findings indicate significant
deficiencies in the hygienic conditions of both the cutting boards and the personnel. Conclusion: In
conclusion, the results from this research demonstrate that the presence of microorganisms that should
not be found on utensils and other samples from the mass catering business suggests a failure to fully
adhere to proper hygienic standards, reflecting poor personnel hygiene. Given that a lack of hygiene
poses a potential risk to consumer health, improving hygienic practices and ensuring traceability in
mass catering establishments is critical.
TÜBİTAK
TÜBİTAK 2209-A: 1919B012309928
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Burdur ilinde faaliyet gösteren bir toplu beslenme hizmeti sağlayan
işletmenin hijyenik niteliklerini, personel, gıda temas yüzeyleri ve ortam havası açısından
mikrobiyolojik olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmada, kırmızı, yeşil ve sarı kesme
tahtalarından ve yemek hazırlama personelinin ellerinden alınan örnekler ile ortam havası üzerinde
çeşitli mikrobiyolojik analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Kırmızı kesme tahtasında 3,33x102
KOB/cm2 düzeyinde Staphylococcus/Micrococcus, sarı kesme tahtasında toplam aerob mezofil bakteri
(TAMB) 4,07x103 KOB/cm² ve maya-küf 3,67x102 KOB/cm² olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, çalışma
sonucunda bu yemekhanede çalışan personelin el örneklerinde toplam mezofil aerob bakteri, mayaküf, koliform ve Staphylococcus/Micrococcus sayıları sırasıyla 3,37x103 KOB/cm2
; 5,67x103
KOB/cm2
; 4,77x103 KOB/cm2
; 1,3x103 KOB/cm2 tespit edilirken; ortam havasında ise yüksek bir
maya-küf kontaminasyonu belirlenmiştir. Bu bulgular, kesme tahtalarının ve personelin hijyenik
durumlarında ciddi eksiklikler bulunduğunu göstermektedir. Sonuç: Sonuç olarak, araştırmadan elde
edilen bulgular, çalışmanın yapıldığı yemekhanede kullanılan araç-gereç ve diğer örneklerde
bulunmaması gereken mikroorganizmaların tespit edilmesiyle, yemekhanede genel hijyenik koşullara
tam anlamıyla uyulmadığını ve personel hijyeninde eksiklikler olduğunu göstermektedir. Hijyen
eksikliği, tüketici sağlığı için potansiyel bir risk oluşturduğundan, toplu beslenme hizmeti veren
işletmelerde hijyenik uygulamaların iyileştirilmesi ve izlenebilirliğin sağlanması kritik öneme sahiptir.
Gıda güvenliği Gıda hijyeni Ortam havası hijyeni Personel hijyeni Toplu beslenme sistemleri
TÜBİTAK 2209-A: 1919B012309928
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Public Health Nutrition |
| Journal Section | Research Articles |
| Authors | |
| Project Number | TÜBİTAK 2209-A: 1919B012309928 |
| Publication Date | April 30, 2025 |
| Submission Date | October 30, 2024 |
| Acceptance Date | December 6, 2024 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 6 Issue: 1 |