Güvenli/kaliteli besine ulaşımın zorlaşması, hızla artan nüfus ve nüfus artışı ile ilişkili olarak hayvansal kaynaklı protein gereksiniminin artması ile “alternatif bir protein” kaynağı olarak böceklerin kullanılabileceğini düşündürmüştür. Böceklerin iyi bir makro (özellikle protein, yağ ve kitin) ve birçok biyoaktif besin bileşeni kaynağı olduğu literatürde bildirilmektedir. Yenilebilir böceklerin insan fizyolojisi tarafından sindirilebilirlik oranı böceğin türü ile ilişkili olmakla birlikte, yüksektir. Literatürde protein içeriği ve biyoyararlılığı diğer bitkisel/hayvansal kaynaklı protein kaynakları ile karşılaştırıldığında iyi “alternatif” bir besin kaynağı olabilecekleri düşünülmektedir. Anti-kanserojenik, anti-bakteriyel, anti-mikrobiyal, anti-inflamatuvar, immüno-modülatör etkinliklerinin yanı sıra; kan glukoz düzeyleri ve kan lipit profilinin iyileştirilmesinde kullanılabilecekleri birçok klinik çalışmada iddia edilmektedir. Bu alanında görüş bildiren otoriteler ve güncel çalışmalar, yenilebilir böceklerin insan vücudunun günlük gereksinimlerini karşılamak için “alternatif” bir besin kaynağı olarak gelecekte daha yaygın olmakla birlikte insan beslenmesinin bir parçası olabileceğine dikkat çekmektedir. Ancak gelecekte insan nüfusunun beslenmesi için alternatif besin kaynağı potansiyeli olan yenilebilir böceklerin tüketiminin sağlanması için kapsamlı, güvenli ve hijyenik standartlar geliştirilmeli ve uygulanmalıdır.
The difficulty of safe/quality transportation, the rapidly increasing population and the production of protein products obtained from animals have led us to think that they can be used as an "alternative protein" source. It is reported in the literature that insects are a good source of macro (especially protein, fat and chitin) and many bioactive nutrients. The digestibility rate of edible diseases by human physiology is high, along with the physiology of the progress of the insect species. In the literature, protein content and bioavailability are compared with other plant/animal protein sources, where a good “alternative” food source can be found. In addition to its anti-carcinogenic, anti-bacterial, anti-microbial, anti-inflammatory and immuno-modulatory activities; Many clinical treatments are claimed in different areas of blood glucose levels and blood lipid profile. Authorities and current studies expressing their opinions in this field point out that edible parts of the edible parts may become a part of the more widespread human nutrition in the future as an "alternative" food source to meet the daily needs of the human body. However, comprehensive, safe and hygienic standards should be developed and implemented in order to ensure the consumption of edible insects, which have the potential of alternative food sources for the nutrition of the human population in the future.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Nutritional Science |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | February 28, 2025 |
Submission Date | September 12, 2024 |
Acceptance Date | December 2, 2024 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 2 Issue: 1 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License