Volume: 1 Issue: 1, 12/27/21

Year: 2021

Research Articles

Reviews

Case Reports

Psikoloji ve Psikiyatride Güncel Araştırma ve İncelemeler (Current Research and Reviews in Psychology and Psychiatry-CRRPP) aralık ve haziran ayları olmak üzere yılda iki kez yayımlanan süreli, bilimsel hakemli bir dergidir. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. CRRPP başta psikoloji ve psikiyatri olmak üzere, hemşirelik, çocuk gelişimi, sosyal hizmet gibi farklı alanlardan orijinal araştırma makalelerini, derleme çalışmalarını ve olgu sunumlarını kabul etmektedir.

Derginin hedef kitlesi başta psikoloji ve psikiyatri alanlarındaki araştırmacılar ve akademisyenler olmakla beraber sosyoloji, ekonomi, antropoloji, çocuk gelişimi, hemşirelik, sosyal hizmet gibi ilişkili alanlardaki araştırmacıları ve akademisyenleri de içermektedir. CRRPP’nin temel amacı ruh sağlığı alanına özgün, kaliteli, yenilikçi çalışmaların kazandırılması ve güncel bilgi ve deneyim paylaşımının sağlanması ile bu alanlardaki yayıncılık faaliyetlerinin gelişimine katkı sağlamaktır.

Dergide yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin hakemlerce tarafsız değerlendirmeye alınabilmesi için, yazarların kimliklerine ilişkin bilgilerin, ayrı bir sayfada bulunması gereklidir. Bu sayfada, makale başlığının (Türkçesi ve İngilizcesi olacak) altında, yazarların adı-soyadı, unvanı, orcid numaraları, çalışma adresleri ve e-mail adresleri belirtilmelidir. En sonda da yazışmaların yapılacağı sorumlu yazarın adres, telefon ve e-mail adresi yer almalıdır. Sayfa, Microsoft Office Word ile hazırlanıp “Başlık Sayfası” adıyla kaydedilmeli ve dosyanın uzantısı .docx ya da .doc formatında olmalıdır. “Title Page” and the extension of the file should be in .docx or .doc format.     Yazım Kuralları

Etik İlke ve Standartlar


CRRPP’ye makale gönderen tüm yazarların Türk Psikologlar Derneği ve Amerikan Psikologlar Birliği tarafından ortaya konulan etik standartlara uymaları, çalışmalarını bu doğrultuda hazırlamaları gerekmektedir. (APA Etik Kodlarına ve TPD Etik Yönetmeliğine buradan ulaşabilirsiniz.)

Yayın etiğine uygun olmayan çalışmalar editör kurulu tarafından incelendikten sonra değerlendirmeye alınmadan yazarına geri gönderilir.

Aşağıda belirtilen etik kurallara her bir yazar uymakla yükümlüdür.

CRRPP’ye gönderilecek makalelerin orijinal olması ve daha önce başka bir yerde yayınlanmamış olması gerekmektedir. Eğer gönderilen çalışma bir tezden, sözlü veya poster sunumlardan üretilmiş ise bu durum yazar tarafından makalenin ilk sayfasında dipnot olarak belirtilmelidir. Bir kongrede sunulmuş ise kongre bilgileri ve sunumun türü (sözlü veya poster) ifade edilmelidir.

Dergiye makale yüklenmeden önce sorumlu yazar varsa diğer yazarların tümünden onay almalıdır.

Makalelerde ifade edilen bütün düşünce ve görüşlerden makalenin yazarları sorumludur.

Makalede yer alacak yazarların isim sıralamaları makale dergimize yüklenmeden önce belirlenmelidir. Belirlenen bu sıraya göre telif hakkı devir formu imzalanmalıdır. Makale yayına kabul edildikten sonra yazar sıralamalarında herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

Yayınlanan araştırma makalelerinin verileri yazarlar tarafından en az beş yıl süre ile saklanmalıdır. İhtiyaç duyulduğunda ve gerekli olduğunda bu veriler ve çalışmaya dair analizleri içeren dosyalar yazarlardan talep edilebilir.

Yazarların araştırmalarının öncesinde katılımcılarına bilgi vermeleri ve aydınlatılmış onam formu vererek katılımcıların onamlarını almaları gerekmektedir. Ayrıca yazarlar olası çıkar çatışmalarını dergiye bildirmelidirler. Bir makalenin yayın sürecinde belirtilen etik ilkelerden birinin dahi ihlal edildiği tespit edildiğinde editör kurulu çalışmayı reddeder. Eğer yayınlanmış bir çalışmada etik ihlal tespit edilirse makale geri çekilir.

CRRPP’ye gönderilen bütün çalışmalar intihal tarama programları ile taranmaktadır. Alıntı oranı (makalenin sonunda yer alan kaynaklar hariç) yüzde 20’yi geçtiği taktirde makale değerlendirme sürecine alınmaksızın reddedilir.

Yayınlanmak üzere kabul edilen makalelerin sorumlu yazarı tarafından telif hakkı devir formu imzalanarak CRRPP’ye mail yoluyla gönderilmelidir. Bu sözleşme ile yayınlanacak makalelerin telif hakkı CRRPP’ye devredilmektedir. CRRPP hiçbir aşamada yazarlarından herhangi bir ücret talep etmemektedir.

Dergimiz yazarlardan hiçbir aşamada ücret talep etmemektedir.