Yeast isolated from waste olive pulp obtained from a local olive oil mill was identified and determined to be a Candida tropicalis strain. Lipase production optimization of C. tropicalis strain has been completed. The lipase produced according to the optimization parameters was partially purified by ammonium sulfate precipitation and dialysis. Crude enzyme, partially purified lipase, and cells of the C. torpicalis strain were separately immobilized into sodium alginate, k-Carrageenan, and Agar-Agar, respectively, and their lipase activities were investigated. The highest lipase activity was determined as 10.83 U/ml in the partially purified sample that was not immobilized.
Yerel bir zeytin yağı imalathanesinden elde edilen atık zeytin küspesinden izole edilen maya tanımlanmış ve Candida tropicalis suşu olduğu saptanmıştır. C. tropicalis suşunun lipaz üretim optimizasyonu tamamlanmıştır. Optimizasyon parametrelerine göre üretilen lipaz amonyum sülfat çöktürmesi ve diyaliz ile kısmi olarak saflaştırılmıştır. Kaba enzim, kısmen saflaştırılmış lipaz ve C. torpicalis suşunun hücreleri ayrı ayrı sırasıyla sodyum aljinata, k-Karragenana ve Agar-Agar’a tutuklanarak lipaz aktiviteleri araştırılmıştır. En yüksek lipaz aktivitesi immobilize edilmeyen kısmi saflaştırılmış örnekte 10,83 U/ml olarak saptanmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Environmental Engineering (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 23, 2024 |
Publication Date | December 26, 2024 |
Submission Date | August 29, 2024 |
Acceptance Date | September 23, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 3 Issue: 2 |