BibTex RIS Cite

Prolin Uygulamasının Defne Fidelerinin Kuraklık Toleransının Uyarılması Üzerine Etkileri

Year 2015, Volume: 36 Issue: 1, 17 - 27, 01.03.2015

Abstract

 Özet. Akdeniz her dem yeşil sklerofillerinden Laurus nobilis L. (laurel)  fidelerinde  prolin uygulamasının, kuraklık toleransının uyarılması ve hormon içeriği üzerindeki etkileri  yarı-kontrollü sera  koşullarında çalışıldı. Bir aylık fidelerin yarısı kontrol grubu olarak tarla kapasitesinde sulanmış, diğer yarısı ise 5 ay boyunca su eksikliğine (tarla kapasitesinin %25‘i) maruz bırakılmış ve her iki gruba da dışarıdan prolin uygulanmıştır. Bitki ozmotik potansiyeli kontrol grubu fidelerde ise -1.5 MPa değerlerinde iken su stresi koşullarında prolin uygulaması ile daha negatif değerlere (-2,53 MPa) ulaşmıştır. Prolin uygulamasının su stresi koşullarında, fidelerde PS II ‘nin fitokimyasal etkinliğinin artışına, taze ağırlığın ve bağıl su içeriğinin korunmasına neden olduğu ve fidelerin hayatta kalma oranını (%52) artırdığı belirlenmiştir. Su stresi, defne fidelerinde indol-3-asetik asit (IAA),  zeatin (Z) ve gibberellik asit (GA3) içeriğinde azalmaya, absisik asitte (ABA) ise artışa neden olmuştur. Su stresi koşullarında fidelere prolin uygulanması yalnız IAA içeriğinde artışa neden olurken, diğer hormonlarda kuraklık etkisi ile oluşan azalmayı etkilemediği belirlenmiştir. Su stresi koşullarında prolin uygulaması ABA miktarında kontrole göre 1.5 kat artışı neden olmasına karşın, yalnız su stresi altında büyütülen fidelere göre ABA içeriğinde azalma belirlenmiştir. Elde edilen veriler defnenin fide döneminde prolin uygulaması ile kuraklığa toleransını uyarılabildiğini ortaya koymaktadır.

 

Prolin Uygulamasının Defne Fidelerinin Kuraklık Toleransının Uyarılması Üzerine Etkileri

Year 2015, Volume: 36 Issue: 1, 17 - 27, 01.03.2015

Abstract

Özet. Akdeniz her dem yeşil sklerofillerinden Laurus nobilis L. (defne) fidelerinde prolin uygulamasının, kuraklık toleransının uyarılması ve hormon içeriği üzerindeki etkileri yarı-kontrollü sera koşullarında çalışılmıştır. Bir aylık fidelerin yarısı kontrol grubu olarak tarla kapasitesinde sulanmış, diğer yarısı ise 5 ay boyunca su eksikliğine (tarla kapasitesinin %25‘i) maruz bırakılmış ve her iki gruba da dışarıdan prolin uygulanmıştır. Yaprak ozmotik potansiyeli kontrol grubu fidelerinde -1.5 MPa değerlerinde iken, su stresi koşullarında prolin uygulaması ile daha negatif ozmotik potansiyel değerleri (-2.53 MPa) ölçülmüştür. Su stresi koşullarında fidelere prolin uygulaması ile yaprak PSII fotokimyasal etkinliğinin arttığı, taze ağırlık ve bağıl su içeriğinin korunduğu ve fidelerin hayatta kalma oranının (%52) yükseldiği belirlenmiştir. Su stresi, defne fidelerinde içsel indol-3-asetik asit (IAA), zeatin (Z) ve giberellik asit (GA3) içeriğinde azalmaya, absisik asit (ABA) içeriğinde ise artışa neden olmuştur. Su stresi koşullarında fidelere yapılan prolin uygulanmasının, yalnız IAA içeriğinde artışa neden olduğu, fakat Z ve GA3 içeriğinde kuraklık etkisi ile oluşan azalmayı değiştirmediği belirlenmiştir. Su stresi koşullarının ABA birikimini uyardığı fakat aynı koşullar altında fidelere yapılan prolin uygulanmasının ABA miktarındaki artışı baskıladığı belirlenmiştir. Elde edilen veriler, defnenin fide döneminde prolin uygulaması ile kuraklığa toleransını uyarılabildiğini ortaya koymaktadır

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Editorial
Authors

Lale Aktaş

Publication Date March 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 36 Issue: 1

Cite

APA Aktaş, L. (2015). Prolin Uygulamasının Defne Fidelerinin Kuraklık Toleransının Uyarılması Üzerine Etkileri. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi, 36(1), 17-27.
AMA Aktaş L. Prolin Uygulamasının Defne Fidelerinin Kuraklık Toleransının Uyarılması Üzerine Etkileri. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi. March 2015;36(1):17-27.
Chicago Aktaş, Lale. “Prolin Uygulamasının Defne Fidelerinin Kuraklık Toleransının Uyarılması Üzerine Etkileri”. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi 36, no. 1 (March 2015): 17-27.
EndNote Aktaş L (March 1, 2015) Prolin Uygulamasının Defne Fidelerinin Kuraklık Toleransının Uyarılması Üzerine Etkileri. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi 36 1 17–27.
IEEE L. Aktaş, “Prolin Uygulamasının Defne Fidelerinin Kuraklık Toleransının Uyarılması Üzerine Etkileri”, Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 36, no. 1, pp. 17–27, 2015.
ISNAD Aktaş, Lale. “Prolin Uygulamasının Defne Fidelerinin Kuraklık Toleransının Uyarılması Üzerine Etkileri”. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi 36/1 (March 2015), 17-27.
JAMA Aktaş L. Prolin Uygulamasının Defne Fidelerinin Kuraklık Toleransının Uyarılması Üzerine Etkileri. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi. 2015;36:17–27.
MLA Aktaş, Lale. “Prolin Uygulamasının Defne Fidelerinin Kuraklık Toleransının Uyarılması Üzerine Etkileri”. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 36, no. 1, 2015, pp. 17-27.
Vancouver Aktaş L. Prolin Uygulamasının Defne Fidelerinin Kuraklık Toleransının Uyarılması Üzerine Etkileri. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi. 2015;36(1):17-2.