TR
EN
İslâm Hukukunda Cenaze İşlermlerinde Kadının Durumu
Abstract
Dünya hayatının sonu ve âhiret hayatının başlangıcına köprü olan ölümün gerçekleşmesi ile yaratılmışlar içinde en şerefli kılınan insana ölümünden sonra da hürmet gösterilmesi, dînen belirli işlemlerin yapılması gerekmektedir. Bu gereklilikler İslâm hukukuna göre kadın ve erkek için farklılık arz etmektedir. Sünnet ile örf-âdetler, cenaze işlemlerinde kadın ve erkek arasında farklılıkların ortaya çıkması ve bunların bağlayıcı olmasında önemli bir rol oynamaktadır. Çalışmada, kadın cenazenin ölüm ilânı, yıkama ve kefenlemenin kim tarafından yapılacağı, cenaze masraflarının karşılanması, cenaze namazının kılınması, cenazenin kabristana taşınması ve toprağa verilmesi; kadın cemaatin cenaze namazına katılması, namazdaki saf durumu, kadının kabir ziyaretinde bulunması, taziye ve yas tutma gibi bireysel ve toplumsal unsurlar, bu farklılıkların ortaya çıkmasına sebep olan etkenler kadın cenaze ve kadın cemaat bağlamında ele alınmıştır. İslam hukukunun daha çok sosyolojik boyutunu ilgilendiren bu araştırma ile fıkhın ve toplumun kadına bakış açısı ortaya konmak istenmiştir. Özellikle kadının tesettürü, muhafazası, mahremiyeti, fizyolojik özellikleri, dikkat çekiciliği, sesi, fitne sebebi olması gibi unsurların bireysel ve toplumsal olduğu görülmektedir. Günümüzde, sosyal bir varlık olan kadınların talepleri ve kadın cemaatin cenazeye katılması ile ilgili soruların gündeme gelmesi, cenaze işlemlerinde kadının durumunun yeniden gözden geçirilmesi gereğini doğurmuştur. Araştırmada bu problem baz alınarak, kadınların cenaze işlemlerindeki konumunun ortaya konması ve durum tespiti yapılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda örf ve ilgili hadisler ışığında fukahânın kadına bakış açısının kadın cenaze ile ilgili işlemlere ve kadın cemaat ile ilgili hükümlere yansıması ele alınmaya çalışılmıştır.
Bu çalışmanın hazırlanmasında klasik ve modern dönem eserlerden istifade edilerek fukahânın kadının cenazesi ve kadın cemaatin cenazeye katılması ile ilgili hükümlerdeki bakış açısı, bu bakış açısında zamanla değişikliklerin olup olmadığı ve bunun ictihâdî hükümlere nasıl yansıdığı tümevarım yöntemi ile ele alınmıştır. Tesettür, hâl-harekete dikkat edilmesi ve gerekli şartlara riayet edilmesi durumunda, kadının erkek cemaatin yanında cenaze ile ilgili işlemlere katılması günümüz kadınları için önem arz etmektedir. Toplumsal yaşamın önemli bir parçasını teşkil eden kadının eğitim, ekonomi, siyaset ve çalışma hayatında yer almasına rağmen cenaze işlemlerinde kısıtlanmaması; tesettürün sağlanması, hâl-harekete dikkat edilmesi ve gerekli şartlara riayet edilmesi durumunda, erkek cemaatin yanında cenaze ile ilgili işlemlere katılmasına cevaz verilmesi gerektiği düşünülmektedir. Ölüm ile Allah’ın bâkiliğini ve dünya hayatının geçiciliğini tefekküre olanak sağlayan cenaze cemaatinde bulunma hak ve sorumluluğu, gıybet ve muhabbet gibi yakışık almayan davranışlardan kaçınmak şartıyla kadına da tanınması bakımından önem arz etmektedir. Kadına dair pek çok hükümde görüldüğü üzere kadının kendisinin ‘illet’ olarak alınmasının, araştırma ile varılan sonuçlarda da etkili olduğu görülmektedir.
Keywords
References
- Aras, Mehmet Özgü. Ebû Hanîfe’nin Hocası Hammad ve Fıkhî Görüşleri. İstanbul: Beyan Yayınları, 1996.
- Ateş, Ali Osman. Hadis Temelli Kalıp Yargılarda Kadın. İstanbul: Beyan Yayınları, 3.Basım, 2015.
- Aynî, Ebû Muhammed (Ebü’s-Senâ) Bedrüddîn Mahmûd b. Ahmed b. Mûsâ b. Ahmed. Umdetü’l-Kârî şerhi Sahîhu’l-Buhârî. 25 Cilt. Beyrut: Dâru İhyâi’t-Turâsi’l-Arabî, ts.
- Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmâîl b. İbrâhîm el-Cu‘fî. Sahîhu’l-Buhârî. Beyrut: Dâru İbn Hazm, 2009.
- Cezîrî, Abdurrahman b. Muhammed. Dört Mezhebin Fıkhı. çev. Hasan Ege. 7 Cilt. İstanbul: Bahar Yayınları, ts.
- Çağrıcı, Mustafa. “Fitne”. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. 13/156-159. İstanbul: TDV Yayınları, 1996.
- Çağrıcı, Mustafa. “Tâziye”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 40/202-203. İstanbul: TDV Yayınları, 2011.
- Dârimî, Ebû Muhammed Abdullah b. Abdirrahmân b. el-Fazl. Sünenü’d-Dârimî. 2. Cilt. Beyrut: Dâru İhyai's-Sünneti'n-Nebeviyye, ts.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Islamic Law
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
June 28, 2024
Submission Date
February 27, 2024
Acceptance Date
May 31, 2024
Published in Issue
Year 2024 Number: 66
APA
Sali Duman, V. (2024). İslâm Hukukunda Cenaze İşlermlerinde Kadının Durumu. Dini Araştırmalar, 66, 165-194. https://doi.org/10.15745/da.1443529
AMA
1.Sali Duman V. İslâm Hukukunda Cenaze İşlermlerinde Kadının Durumu. THE JOURNAL OF RELIGIOUS STUDIES. 2024;(66):165-194. doi:10.15745/da.1443529
Chicago
Sali Duman, Vildan. 2024. “İslâm Hukukunda Cenaze İşlermlerinde Kadının Durumu”. Dini Araştırmalar, nos. 66: 165-94. https://doi.org/10.15745/da.1443529.
EndNote
Sali Duman V (June 1, 2024) İslâm Hukukunda Cenaze İşlermlerinde Kadının Durumu. Dini Araştırmalar 66 165–194.
IEEE
[1]V. Sali Duman, “İslâm Hukukunda Cenaze İşlermlerinde Kadının Durumu”, THE JOURNAL OF RELIGIOUS STUDIES, no. 66, pp. 165–194, June 2024, doi: 10.15745/da.1443529.
ISNAD
Sali Duman, Vildan. “İslâm Hukukunda Cenaze İşlermlerinde Kadının Durumu”. Dini Araştırmalar. 66 (June 1, 2024): 165-194. https://doi.org/10.15745/da.1443529.
JAMA
1.Sali Duman V. İslâm Hukukunda Cenaze İşlermlerinde Kadının Durumu. THE JOURNAL OF RELIGIOUS STUDIES. 2024;:165–194.
MLA
Sali Duman, Vildan. “İslâm Hukukunda Cenaze İşlermlerinde Kadının Durumu”. Dini Araştırmalar, no. 66, June 2024, pp. 165-94, doi:10.15745/da.1443529.
Vancouver
1.Vildan Sali Duman. İslâm Hukukunda Cenaze İşlermlerinde Kadının Durumu. THE JOURNAL OF RELIGIOUS STUDIES. 2024 Jun. 1;(66):165-94. doi:10.15745/da.1443529