Ziya Gökalp'de Din ve Medeniyet İlişkisi

Volume: 3 Number: 7 June 1, 2000
  • Recep Kılıç
TR EN

Ziya Gökalp'de Din ve Medeniyet İlişkisi

Abstract

Bu makalede Ziya Gökalp’in Ümmet Programı adını verdiği projesi çerçevesinde din ve medeniyet arasında kurduğu ilişki üzerinde durulmaktadır. Gökalp'in ümmet programına göre İslam milletleri arasında kültürel bir birlik sağlanmalıdır. Medeniyetin ilke ve kuralları din kitabı tarafından belirlenmektedir. Böylelikle milletlerarası birlik ruhu din kitabı tarafından başlatılmıştır denilebilir. Buna göre din ve medeniyet arasında bir sebeplilik ilişkisi kurulmuştur. Gökalp'in iki medeniyet dairesi kavramsallaştırması bu bağlamda önem arz etmektedir. Dinin alanı Gökalp'in düşüncesinde Osmanlı'daki klasik din anlayışına göre daralmıştır. Bu makalede Gökalp'in ümmet ve milletlerarası birlik kavramları arasında düştüğü ikilemden kurtulma yolunda teklif ettiği çözüm şekli de irdelenmiştir.


Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Recep Kılıç This is me

Publication Date

June 1, 2000

Submission Date

November 11, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2000 Volume: 3 Number: 7

APA
Kılıç, R. (2000). Ziya Gökalp’de Din ve Medeniyet İlişkisi. Dini Araştırmalar, 3(7), 7-16. https://izlik.org/JA57DR63YT
AMA
1.Kılıç R. Ziya Gökalp’de Din ve Medeniyet İlişkisi. THE JOURNAL OF RELIGIOUS STUDIES. 2000;3(7):7-16. https://izlik.org/JA57DR63YT
Chicago
Kılıç, Recep. 2000. “Ziya Gökalp’de Din Ve Medeniyet İlişkisi”. Dini Araştırmalar 3 (7): 7-16. https://izlik.org/JA57DR63YT.
EndNote
Kılıç R (June 1, 2000) Ziya Gökalp’de Din ve Medeniyet İlişkisi. Dini Araştırmalar 3 7 7–16.
IEEE
[1]R. Kılıç, “Ziya Gökalp’de Din ve Medeniyet İlişkisi”, THE JOURNAL OF RELIGIOUS STUDIES, vol. 3, no. 7, pp. 7–16, June 2000, [Online]. Available: https://izlik.org/JA57DR63YT
ISNAD
Kılıç, Recep. “Ziya Gökalp’de Din Ve Medeniyet İlişkisi”. Dini Araştırmalar 3/7 (June 1, 2000): 7-16. https://izlik.org/JA57DR63YT.
JAMA
1.Kılıç R. Ziya Gökalp’de Din ve Medeniyet İlişkisi. THE JOURNAL OF RELIGIOUS STUDIES. 2000;3:7–16.
MLA
Kılıç, Recep. “Ziya Gökalp’de Din Ve Medeniyet İlişkisi”. Dini Araştırmalar, vol. 3, no. 7, June 2000, pp. 7-16, https://izlik.org/JA57DR63YT.
Vancouver
1.Recep Kılıç. Ziya Gökalp’de Din ve Medeniyet İlişkisi. THE JOURNAL OF RELIGIOUS STUDIES [Internet]. 2000 Jun. 1;3(7):7-16. Available from: https://izlik.org/JA57DR63YT