Research Article

Su Stresi, Su Kıtlığı ve Su Tasarrufu Hakkında Halkın Farkındalığının Belirlenmesi: Akdeniz Üniversitesi Örnek Çalışması

Volume: 4 Number: 2 May 23, 2018
EN TR

Su Stresi, Su Kıtlığı ve Su Tasarrufu Hakkında Halkın Farkındalığının Belirlenmesi: Akdeniz Üniversitesi Örnek Çalışması

Abstract

Dünyada nüfus hızla artarken, su kaynakları hızla azalmaktadır. Günümüzde su stresi yaşayan nüfusun gelecekte su kıtlığını yaşayacağı öngörülmektedir. Türkiye su azlığı olan ülkeler arasında olup, su fakiri olma tehlikesi altındadır. Dünya genelinde artan su ihtiyacı nedeniyle yerel ölçekten başlayarak çeşitli önlemler alınmaktadır. Bu önlemlerin yanısıra yerel halkın çevresel konularla ilgili farkındalık ve algı düzeyleri de değerlendirilmektedir. Yerelden ülke geneline kadar uygulanan anketler, su yönetimi ile ilgili çalışma ve politikalar üreten kurum, belediye ve bakanlıklara veri sağlamakta ve yol göstermektedir. Bu çalışmada, Akdeniz Üniversitesi yerleşkesi içinde görev yapan, öğrenim gören ve ikamet eden 300 kişinin “su kıtlığı, su stresi ve su tasarrufu” ile ilgili farkındalık düzeylerinin belirlenmesi amacıyla uygulanan anket çalışma sonuçları verilmektedir. Ankete verilen cevaplar SPSS Statistics Base V23 lisanslı program ile analiz edilmiştir. Elde edilen cevaplar, demografik bilgilere (yaş, cinsiyet ve aylık gelir durumu) göre ki-kare analizi uygulanarak değerlendirilmiştir. Anket sonucuna göre, (i) cinsiyet ve yaştan bağımsız olarak katılımcıların büyük çoğunluğunun benzer su kullanım eğilimine sahip olduğu, (ii) su stresi, su kıtlığı ve su tasarrufu açısından kadınların, erkeklere göre daha duyarlı olduğu, (iii) gelir seviyesi yükseldikçe, su kullanımı konusundaki hassasiyetin de arttığı tespit edilmiştir.

Keywords

References

  1. Aksay C.S., Ketenoğlu O., Kurt, L., (2005), Küresel Isınma ve İklim Değişikliği, S. Ü. Fen Fakültesi Dergisi, 25, 29-41.
  2. Arbues F., Villanua I., (2006), Potential for pricing policies in water resource management: Estimation of urban residential water demand in Zaragoza, Spain, Urban Studies, 43(13), 2421-2442.
  3. Atabay S., Karasu M., Koca C., (2014), İklim Değişikliği ve Geleceğimiz, Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Y.T.Ü. Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi Sayı YTÜ.MF-BK-2014.0884, Yıldız Teknik Üniversitesi Basım-Yayın Merkezi, İstanbul, 148ss.
  4. Baron J., (1998), Public Affair and the Consumer Landscape, Journal of American Water Works Association, 90(1), 44-48.
  5. Bates B., Kundzewicz Z.W., Wu S., Palutikof J., (2008), Climate Change and Water: IPCC Technical Report VI, IPCC Secretariat, Geneva.
  6. Begley A.L., (2013), The Effect of Gender on Residential Water Usage Behaviors in the United States, Graduate School of Arts and Sciences, Georgetown University, Yüksek Lisans Tezi, 65ss.
  7. Bishop B., (1998), Bubbling to the Surface: Public Water Supply Issues, Journal of American Water Works Association, 90(1), 49-54.
  8. B.M., (2012), WWAP-World Water Assessment Programme. Managing Water under Uncertainty and Risk, The United Nations World Water, United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, 75352 Paris 07 SP, France.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Authors

Aslı Gezer This is me
Türkiye

Publication Date

May 23, 2018

Submission Date

March 21, 2018

Acceptance Date

May 23, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 4 Number: 2

APA
Gezer, A., & Erdem, A. (2018). Su Stresi, Su Kıtlığı ve Su Tasarrufu Hakkında Halkın Farkındalığının Belirlenmesi: Akdeniz Üniversitesi Örnek Çalışması. Doğal Afetler Ve Çevre Dergisi, 4(2), 113-122. https://doi.org/10.21324/dacd.408379
AMA
1.Gezer A, Erdem A. Su Stresi, Su Kıtlığı ve Su Tasarrufu Hakkında Halkın Farkındalığının Belirlenmesi: Akdeniz Üniversitesi Örnek Çalışması. J Nat Haz Environ. 2018;4(2):113-122. doi:10.21324/dacd.408379
Chicago
Gezer, Aslı, and Ayça Erdem. 2018. “Su Stresi, Su Kıtlığı Ve Su Tasarrufu Hakkında Halkın Farkındalığının Belirlenmesi: Akdeniz Üniversitesi Örnek Çalışması”. Doğal Afetler Ve Çevre Dergisi 4 (2): 113-22. https://doi.org/10.21324/dacd.408379.
EndNote
Gezer A, Erdem A (July 1, 2018) Su Stresi, Su Kıtlığı ve Su Tasarrufu Hakkında Halkın Farkındalığının Belirlenmesi: Akdeniz Üniversitesi Örnek Çalışması. Doğal Afetler ve Çevre Dergisi 4 2 113–122.
IEEE
[1]A. Gezer and A. Erdem, “Su Stresi, Su Kıtlığı ve Su Tasarrufu Hakkında Halkın Farkındalığının Belirlenmesi: Akdeniz Üniversitesi Örnek Çalışması”, J Nat Haz Environ, vol. 4, no. 2, pp. 113–122, July 2018, doi: 10.21324/dacd.408379.
ISNAD
Gezer, Aslı - Erdem, Ayça. “Su Stresi, Su Kıtlığı Ve Su Tasarrufu Hakkında Halkın Farkındalığının Belirlenmesi: Akdeniz Üniversitesi Örnek Çalışması”. Doğal Afetler ve Çevre Dergisi 4/2 (July 1, 2018): 113-122. https://doi.org/10.21324/dacd.408379.
JAMA
1.Gezer A, Erdem A. Su Stresi, Su Kıtlığı ve Su Tasarrufu Hakkında Halkın Farkındalığının Belirlenmesi: Akdeniz Üniversitesi Örnek Çalışması. J Nat Haz Environ. 2018;4:113–122.
MLA
Gezer, Aslı, and Ayça Erdem. “Su Stresi, Su Kıtlığı Ve Su Tasarrufu Hakkında Halkın Farkındalığının Belirlenmesi: Akdeniz Üniversitesi Örnek Çalışması”. Doğal Afetler Ve Çevre Dergisi, vol. 4, no. 2, July 2018, pp. 113-22, doi:10.21324/dacd.408379.
Vancouver
1.Aslı Gezer, Ayça Erdem. Su Stresi, Su Kıtlığı ve Su Tasarrufu Hakkında Halkın Farkındalığının Belirlenmesi: Akdeniz Üniversitesi Örnek Çalışması. J Nat Haz Environ. 2018 Jul. 1;4(2):113-22. doi:10.21324/dacd.408379

Cited By