Research Article

Yusufeli Barajı Antropojenik Etkilerinin Peyzaj Planlama Açısından Değerlendirilmesi

Volume: 6 Number: 2 July 1, 2020
TR EN

Yusufeli Barajı Antropojenik Etkilerinin Peyzaj Planlama Açısından Değerlendirilmesi

Abstract

Yirminci yüzyılın ikinci yarısından sonra önemli seviyelere ulaşan insan kaynaklı doğa tahribatının uzun bir süre daha dünya gündemini meşgul edeceği görünüyor. Dünya nüfusundaki ve buna bağlı olarak enerji ve besin gereksinimindeki artış doğal kaynaklar üzerindeki baskıları ve tahribatları da arttırmıştır. Bu baskı ve tahribatlar ekosistemlerin işleyişinde önemli aksaklıklara ve doğal dengede kimi zaman geriye dönülemez bozulmalara neden olmaktadır. Bu çalışmada, Yusufeli Barajı’nın yapım ve üretim süreçlerinde ortaya çıkan antropojenik baskıların belirlenmesi amaçlanmıştır. Kılıçkaya, Öğdem ve Yusufeli bölgeleri Yusufeli Barajı’ndan etkilendikleri için çalışma alanı olarak seçilmişlerdir. Antropojenik etkilerin belirlenmesinde uydu görüntüleri ve CBS yazılımları kullanılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen verilere göre, Yusufeli Barajı’nın su tutmaya başlamasıyla birlikte yaklaşık 33 km2'lik su yüzeyinin oluşacağı tespit edilmiştir. Yusufeli Barajı’nın tamamlanmasının ardından yaklaşık 612 ha orman ve 62 ha tarım arazisi yok olacaktır. Arazi kabiliyet sınıfları bakımından yapılan değerlendirmelerde, I. sınıf arazilerin %100'ünün, II. sınıf arazilerin %69'unun, III. sınıf arazilerin %81'inin, IV. sınıf arazilerin %7'sinin, VI. sınıf arazilerin %1'inin ve VII. sınıf arazilerin %1'inin baraj rezervuar sahası içinde kalacağı görülmüştür. Yusufeli Barajı’ndan en fazla etkilenen Yusufeli ilçe merkezinin taşınacağı yeni yerleşim alanı yaklaşık 640 ha’lık bir alana sahiptir ve üç bölgeden oluşacaktır. Bu alanların oluşturulması için önemli miktarda kazı-dolgu işlemi yapılmıştır. İmar planına göre yeni yerleşim merkezinde 1300 konut için 21.6 ha, aktif yeşil alanlar için 9.65 ha ve pasif yeşil alanlar için ise 5.1 ha alan planlanmıştır. Bu çalışma ile Yusufeli Barajı ile ortaya çıkan antropojenik etkilerin olumsuz sonuçlarının en aza indirgenmesi için planlama önerileri sunulmuştur.

Keywords

References

  1. Aksu G., (2015), Barhal Vadisi (Yusufeli) ve yakın çevresinin florası, Yüksek Lisans Tezi, Artvin Çoruh Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Artvin.
  2. Bağcı H.R., Bahadır M., (2018), Effects of climate change and anthropogenic pressure on the wetlands of Yeşilırmak Delta (Samsun), The 2nd UNIDOKAP International Symposium on “Biodiversity”, 28-30 November, Ondokuzmayıs University, Samsun.
  3. Demirel Ö., (1997), Çoruh Havzası (Yusufeli Kesimi) doğal ve kültürel kaynak değerlerinin turizm ve rekreasyon potansiyeli açısından değerlendirilmesi üzerine bir çalışma, Doktora tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  4. Eminağaoğlu Ö., Tilki F., (2015), Yusufeli Barajı su aynası altında kalacak alanda bulunan risk altındaki (endemik ve endemik olmayan nadir) bitkiler ve botanik bahçesi, Yusufeli Barajının İlçeye Etkileri’nin İçinde, (Demirel F., Ed.), Yusufeli Belediyesi Yayınları, Samsun, ss. 251-287.
  5. Encon, (2006a), Yusufeli Barajı ve HES yeniden yerleşim eylem planı, Bölüm 6. Yeniden Yerleşim Alanları, DSİ, Ankara.
  6. Encon, (2006b), Yusufeli barajı ve HES projesi çevresel etki değerlendirme raporu, DSİ, Ankara.
  7. Ertek T.A., (2017), Antropojenik jeomorfoloji: konusu, kökeni ve amacı, Türk Coğrafya Dergisi, 69(2017), 69-79.
  8. Gercek D., Zeydanlı U., (2010), Object-based classification of landscape into land management units (LMUs), Third international Conference on Geographic Object-Based Image Analysis (GEOBIA), 29 June – 2 July, Ghent, Belgium.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Geological Sciences and Engineering (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 1, 2020

Submission Date

March 30, 2020

Acceptance Date

May 1, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 6 Number: 2

APA
Yılmam, B., & Turgut, H. (2020). Yusufeli Barajı Antropojenik Etkilerinin Peyzaj Planlama Açısından Değerlendirilmesi. Doğal Afetler Ve Çevre Dergisi, 6(2), 431-450. https://doi.org/10.21324/dacd.711784
AMA
1.Yılmam B, Turgut H. Yusufeli Barajı Antropojenik Etkilerinin Peyzaj Planlama Açısından Değerlendirilmesi. J Nat Haz Environ. 2020;6(2):431-450. doi:10.21324/dacd.711784
Chicago
Yılmam, Belgin, and Hilal Turgut. 2020. “Yusufeli Barajı Antropojenik Etkilerinin Peyzaj Planlama Açısından Değerlendirilmesi”. Doğal Afetler Ve Çevre Dergisi 6 (2): 431-50. https://doi.org/10.21324/dacd.711784.
EndNote
Yılmam B, Turgut H (July 1, 2020) Yusufeli Barajı Antropojenik Etkilerinin Peyzaj Planlama Açısından Değerlendirilmesi. Doğal Afetler ve Çevre Dergisi 6 2 431–450.
IEEE
[1]B. Yılmam and H. Turgut, “Yusufeli Barajı Antropojenik Etkilerinin Peyzaj Planlama Açısından Değerlendirilmesi”, J Nat Haz Environ, vol. 6, no. 2, pp. 431–450, July 2020, doi: 10.21324/dacd.711784.
ISNAD
Yılmam, Belgin - Turgut, Hilal. “Yusufeli Barajı Antropojenik Etkilerinin Peyzaj Planlama Açısından Değerlendirilmesi”. Doğal Afetler ve Çevre Dergisi 6/2 (July 1, 2020): 431-450. https://doi.org/10.21324/dacd.711784.
JAMA
1.Yılmam B, Turgut H. Yusufeli Barajı Antropojenik Etkilerinin Peyzaj Planlama Açısından Değerlendirilmesi. J Nat Haz Environ. 2020;6:431–450.
MLA
Yılmam, Belgin, and Hilal Turgut. “Yusufeli Barajı Antropojenik Etkilerinin Peyzaj Planlama Açısından Değerlendirilmesi”. Doğal Afetler Ve Çevre Dergisi, vol. 6, no. 2, July 2020, pp. 431-50, doi:10.21324/dacd.711784.
Vancouver
1.Belgin Yılmam, Hilal Turgut. Yusufeli Barajı Antropojenik Etkilerinin Peyzaj Planlama Açısından Değerlendirilmesi. J Nat Haz Environ. 2020 Jul. 1;6(2):431-50. doi:10.21324/dacd.711784

Cited By