Research Article

HALİD BİN YEZİD (VE AİLESİ): SİYASİ VE KÜLTÜREL ETKİNLİĞİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER

Volume: 5 Number: 10 December 15, 2017
EN TR

HALİD BİN YEZİD (VE AİLESİ): SİYASİ VE KÜLTÜREL ETKİNLİĞİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER

Abstract

Raşid halifelerden sonra yönetimi ele geçiren Emevi hanedanı bir dönem için önemli roller oynamış bir ailedir. Cabiye toplantısıyla birlikte yönetim hakkı Emevi ailelerinden biri olan Süfyani kolundan alınarak Mervani koluna devredilmiştir. Halid b. Yezid ise Beni Ümeyye’nin, yönetimde bir nevi aks değiştirmesi anlamına gelen bu sürecin önemli figürlerinden biridir. Câbiye toplantısında Benî Ümeyye’nin Süfyanî kolunun ve onu destekleyen Yemenli kabilelerin adayı olan Halid, yaşının genç olmasından dolayı halife seçilmemiş ancak birinci veliaht olarak belirlenmiştir. Halife seçilen Mervan b. Hakem onun annesi ile evlenmiştir. Siyasi alanda çok fazla aktif olmayan Halid, İslam dünyasında ilk kez Yunanca ve Kıptîce’den tıp, felsefe ve simya/kimya gibi alanlarda eserler tercüme eden kişi olarak kabul edilir. Onun bu yönü tartışmalı olmakla birlikte kendisine nisbet edilen, kimya üzerine birçok risale mevcuttur. Bu çalışmamızda onun kişiliği, siyasi ve ilmi yönü üzerinde durmaya çalışacağız. Klasik kaynaklar ve çağdaş çalışmaları esas alarak onun tarihsel-gerçek kişiliği üzerindeki çalışmalara katkı yapmayı amaçlamaktayız.

Keywords

References

  1. (Yazarı Bilinmiyor), Ahbârü'd-devleti'l-Abbasiyye, (Abdülazîz Duri; thk. Abdülcebbar Muttalibi) Beyrut t.y.
  2. Belazüri, Ebü'l-Abbas Ahmed b. Yahyâ b. Cabir, Ensâbü'l-eşraf, (thk. Riyaz Zirikli, Süheyl Zekkar), Beyrut: Dârü'l-Fikr, 1996, I-XIII.
  3. Belazüri, Fütuhu'l-Büldan, Beyrut: Dar ve Mektebetü'l-Hilal, 1988.
  4. Cabir b. Hayyan, Ebû Musa Cabir b. Hayyan b. Abdullah el-Ezdi (Ö. 200/815), Resailu Cabir b. Hayyan, (haz. Ahmed Ferîd el-Mezîdî), Beyrut 2006.
  5. Cahiz, Ebû Osman Amr b. Bahr b. Mahbub el-Kinani el-Leysi, Kitâbü'l-hayevan, Beyrut 2004.
  6. Cahiz, el-Beyan ve’t-Tebyin, Beyrut: Dar ve Mektebetü'l-Hilal, 2002, I-III.
  7. Cahız, Resailü's-Siyasiyye, Beyrut: Beyrut: Dar ve Mektebetü'l-Hilal, t.y.
  8. Duri, Abdulaziz, İlk Dönem İslam Tarihi, Trc. Hayrettin Yücesoy, İstanbul 1991.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Ömer Aras
Türkiye

Publication Date

December 15, 2017

Submission Date

November 24, 2017

Acceptance Date

December 10, 2017

Published in Issue

Year 2017 Volume: 5 Number: 10

APA
Aras, Ö. (2017). HALİD BİN YEZİD (VE AİLESİ): SİYASİ VE KÜLTÜREL ETKİNLİĞİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER. Dergiabant, 5(10), 160-176. https://izlik.org/JA67TU29FR
AMA
1.Aras Ö. HALİD BİN YEZİD (VE AİLESİ): SİYASİ VE KÜLTÜREL ETKİNLİĞİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER. Dergiabant. 2017;5(10):160-176. https://izlik.org/JA67TU29FR
Chicago
Aras, Ömer. 2017. “HALİD BİN YEZİD (VE AİLESİ): SİYASİ VE KÜLTÜREL ETKİNLİĞİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER”. Dergiabant 5 (10): 160-76. https://izlik.org/JA67TU29FR.
EndNote
Aras Ö (December 1, 2017) HALİD BİN YEZİD (VE AİLESİ): SİYASİ VE KÜLTÜREL ETKİNLİĞİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER. Dergiabant 5 10 160–176.
IEEE
[1]Ö. Aras, “HALİD BİN YEZİD (VE AİLESİ): SİYASİ VE KÜLTÜREL ETKİNLİĞİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER”, Dergiabant, vol. 5, no. 10, pp. 160–176, Dec. 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA67TU29FR
ISNAD
Aras, Ömer. “HALİD BİN YEZİD (VE AİLESİ): SİYASİ VE KÜLTÜREL ETKİNLİĞİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER”. Dergiabant 5/10 (December 1, 2017): 160-176. https://izlik.org/JA67TU29FR.
JAMA
1.Aras Ö. HALİD BİN YEZİD (VE AİLESİ): SİYASİ VE KÜLTÜREL ETKİNLİĞİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER. Dergiabant. 2017;5:160–176.
MLA
Aras, Ömer. “HALİD BİN YEZİD (VE AİLESİ): SİYASİ VE KÜLTÜREL ETKİNLİĞİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER”. Dergiabant, vol. 5, no. 10, Dec. 2017, pp. 160-76, https://izlik.org/JA67TU29FR.
Vancouver
1.Ömer Aras. HALİD BİN YEZİD (VE AİLESİ): SİYASİ VE KÜLTÜREL ETKİNLİĞİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER. Dergiabant [Internet]. 2017 Dec. 1;5(10):160-76. Available from: https://izlik.org/JA67TU29FR