Research Article

HİCRÎ III. ASIRDA HADİS USÛLÜNE KAYNAKLIK EDEN ESERLER VE ÖZELLİKLERİ

Volume: 6 Number: 11 June 29, 2018
EN TR

HİCRÎ III. ASIRDA HADİS USÛLÜNE KAYNAKLIK EDEN ESERLER VE ÖZELLİKLERİ

Abstract

Hadis usûlü, Hz. Peygamber’e isnâd edilen haberlerin aslına uygun nakli ve ona aidiyetini belirleme amacıyla konulan prensipleri belirleyerek bunlarla ilgili terimleri konu edinen bir ilimdir. Sözü edilen temel ilkelerin büyük çoğunluğu rivayet, tedvin ve tasnif döneminde olmak üzere tarihî süreçte ihtiyaca göre belirlenmiş, uygulanmış ve geliştirilmiştir. Bu çalışmada hicrî III. asırda hadis usûlüne kaynaklık eden temel dört eser ele alınmıştır. Bunlar, Şâfiî’nin er-Risâle’si, Müslim’in Mukaddime’si, Tirmizî’nin el-İlelü’s-Sağî’ri, Risâletu Ebî Dâvud’dur. Bu eserlerin ele aldığı hadis usûlü incelenerek bazı ıstılahları kullanmada ilk oluşları değerlendirilmiştir. Bunların yanında dolaylı olarak hadis usulüne kaynaklık etmiş olan ilel ve tarih kaynaklarının hadis usulüne ne derce katkıda bulundukları ele alınmıştır.

Keywords

References

  1. Ahatlı, Erdinç, “Yahya b. Maîn’in Eserleri ve Kullandığı İhtilaflı ve Garip Lafızlar”, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 1, (1996).
  2. Aktepe, İshak Emin, Erken Dönem İslam Hukukçularının Sünnet Anlayışı, İstanbul: İnsan Yayınları, 2010.
  3. Boz, Halit, ‘‘İbn Ebî Hâtim ve İlelu’l-Hadıs Adlı Eseri’’, (yüksek lisans tezi, Atatürk Üniversitesi SBE, 1997)
  4. Çelik, Abdullah, "Ahmed b. Hanbel ve Kitâbü’l-İlel ve Ma’rifetü’r-Ricâl’inin İlel İlmindeki Yeri.", Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 5/9, (2017).
  5. Çelik, Abdullah, “Hadis Usûlü İlminin Doğuşu Ve Gelişimi Hicrî İlk III Asır” (doktora tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Ensitüsü, 2017)
  6. Çiftçi, Şaban, “İmam Şâfiî’nin er-Risâlesi ve Hadis İlmi” (yüksek lisans tezi, Süleyman demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1998)
  7. Dinçoğlu, Mehmet, Ebû Dâvud’un Sünen’i Kaynakları ve Tasnif Metodu, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, 2012.
  8. Düzenli, Muhittin, "Rivâyetlerin Sıhhatinin Tespitinde İllet ve Şâz Olgusunun Fonksiyonu." (doktora tezi, Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi SBE, 2008)

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 29, 2018

Submission Date

May 3, 2018

Acceptance Date

June 5, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 6 Number: 11

APA
Çelik, A. (2018). HİCRÎ III. ASIRDA HADİS USÛLÜNE KAYNAKLIK EDEN ESERLER VE ÖZELLİKLERİ. Dergiabant, 6(11), 119-138. https://izlik.org/JA22BB98KR
AMA
1.Çelik A. HİCRÎ III. ASIRDA HADİS USÛLÜNE KAYNAKLIK EDEN ESERLER VE ÖZELLİKLERİ. Dergiabant. 2018;6(11):119-138. https://izlik.org/JA22BB98KR
Chicago
Çelik, Abdullah. 2018. “HİCRÎ III. ASIRDA HADİS USÛLÜNE KAYNAKLIK EDEN ESERLER VE ÖZELLİKLERİ”. Dergiabant 6 (11): 119-38. https://izlik.org/JA22BB98KR.
EndNote
Çelik A (June 1, 2018) HİCRÎ III. ASIRDA HADİS USÛLÜNE KAYNAKLIK EDEN ESERLER VE ÖZELLİKLERİ. Dergiabant 6 11 119–138.
IEEE
[1]A. Çelik, “HİCRÎ III. ASIRDA HADİS USÛLÜNE KAYNAKLIK EDEN ESERLER VE ÖZELLİKLERİ”, Dergiabant, vol. 6, no. 11, pp. 119–138, June 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA22BB98KR
ISNAD
Çelik, Abdullah. “HİCRÎ III. ASIRDA HADİS USÛLÜNE KAYNAKLIK EDEN ESERLER VE ÖZELLİKLERİ”. Dergiabant 6/11 (June 1, 2018): 119-138. https://izlik.org/JA22BB98KR.
JAMA
1.Çelik A. HİCRÎ III. ASIRDA HADİS USÛLÜNE KAYNAKLIK EDEN ESERLER VE ÖZELLİKLERİ. Dergiabant. 2018;6:119–138.
MLA
Çelik, Abdullah. “HİCRÎ III. ASIRDA HADİS USÛLÜNE KAYNAKLIK EDEN ESERLER VE ÖZELLİKLERİ”. Dergiabant, vol. 6, no. 11, June 2018, pp. 119-38, https://izlik.org/JA22BB98KR.
Vancouver
1.Abdullah Çelik. HİCRÎ III. ASIRDA HADİS USÛLÜNE KAYNAKLIK EDEN ESERLER VE ÖZELLİKLERİ. Dergiabant [Internet]. 2018 Jun. 1;6(11):119-38. Available from: https://izlik.org/JA22BB98KR