BibTex RIS Cite

THE EFFECTS OF DIFFERENT LEVELS OF POULTRY AND FARMYARD MANURE ON THE YIELD AND QUALITY IN DWARF CAVENDISH BANANA CLONE

Year 2001, Volume: 18 Issue: 4, 145 - 153, 20.03.2016

Abstract

In this research, the effects of different poultry and farmyard manure applications, on the yield and some quality features of Dwarf Cavendish banana clone were investigated. The poultry manure 6, 8, 10, 12 and 14 kg; 15 and 20 kg per plant the farmyard manure were used. The experimental results showed that using more than 8 kg poultry manure per plant was found to have negative effect on yield and other features. There were not any significant differences among the examined features in farmyard manure applications. While 6 kg poultry manure/plant application had much more positive effect on number of hand fingers and bunch weight, 8 kg poultry manure/plant application gave higher finger number, diameter and length when compared the other treatment. As a result, it was determined that 6 kg/plant poultry manure and 15 kg/plant farmyard manure levels along with chemical fertilizer gave the best results in terms of yield and other quality features in Dwarf Cavendish banana clone.

DEĞİŞİK TAVUK VE ÇİFTLİK GÜBRESİ DÜZEYLERİNİN DWARF CAVENDİSH MUZ KLONUNDA VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ

Year 2001, Volume: 18 Issue: 4, 145 - 153, 20.03.2016

Abstract

Bu araştırmada değişik tavuk ve çiftlik gübresi düzeylerinin Dwarf Cavendish muz klonunda verim ve bazı kalite kriterleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla yapılan çalışmada, tavuk gübresinin 6, 8, 10, 12 ve 14 kg/bitki; çiftlik gübresinin ise 15 ve 20 kg/bitki düzeyleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, bitki başına 8 kg’ın üzerinde tavuk gübresi uygulamasının verim ve incelenen diğer kalite kriterlerini olumsuz yönde etkilediğini göstermiştir. Çiftlik gübresi uygulamaları arasında ise incelenen kriterler bakımından çok belirgin farklılıklar saptanmamıştır. İncelenen kriterlerden tarak sayısı, parmak sayısı ve hevenk ağırlığı  bitki başına 6 kg tavuk gübresi uygulamasında; parmak ağırlığı, parmak çevresi ve parmak uzunluğu değerleri ise bitki başına 8 kg tavuk gübresi uygulamasında diğer uygulamalardan daha yüksek belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, Dwarf Cavendish muz klonunda ticari gübrelerle birlikte bitki başına 6-8 kg tavuk gübresi veya 15 kg çiftlik gübresi uygulamalarının verim ve incelenen diğer kalite kriterleri bakımından en iyi sonucu verdiği belirlenmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Authors

Hamide Gübbük This is me

Mustafa Pekmezci This is me

Nafiye Adak This is me

Publication Date March 20, 2016
Published in Issue Year 2001 Volume: 18 Issue: 4

Cite

APA Gübbük, H., Pekmezci, M., & Adak, N. (2016). DEĞİŞİK TAVUK VE ÇİFTLİK GÜBRESİ DÜZEYLERİNİN DWARF CAVENDİSH MUZ KLONUNDA VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ. Derim, 18(4), 145-153.
AMA Gübbük H, Pekmezci M, Adak N. DEĞİŞİK TAVUK VE ÇİFTLİK GÜBRESİ DÜZEYLERİNİN DWARF CAVENDİSH MUZ KLONUNDA VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ. Derim. March 2016;18(4):145-153.
Chicago Gübbük, Hamide, Mustafa Pekmezci, and Nafiye Adak. “DEĞİŞİK TAVUK VE ÇİFTLİK GÜBRESİ DÜZEYLERİNİN DWARF CAVENDİSH MUZ KLONUNDA VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ”. Derim 18, no. 4 (March 2016): 145-53.
EndNote Gübbük H, Pekmezci M, Adak N (March 1, 2016) DEĞİŞİK TAVUK VE ÇİFTLİK GÜBRESİ DÜZEYLERİNİN DWARF CAVENDİSH MUZ KLONUNDA VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ. Derim 18 4 145–153.
IEEE H. Gübbük, M. Pekmezci, and N. Adak, “DEĞİŞİK TAVUK VE ÇİFTLİK GÜBRESİ DÜZEYLERİNİN DWARF CAVENDİSH MUZ KLONUNDA VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ”, Derim, vol. 18, no. 4, pp. 145–153, 2016.
ISNAD Gübbük, Hamide et al. “DEĞİŞİK TAVUK VE ÇİFTLİK GÜBRESİ DÜZEYLERİNİN DWARF CAVENDİSH MUZ KLONUNDA VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ”. Derim 18/4 (March2016), 145-153.
JAMA Gübbük H, Pekmezci M, Adak N. DEĞİŞİK TAVUK VE ÇİFTLİK GÜBRESİ DÜZEYLERİNİN DWARF CAVENDİSH MUZ KLONUNDA VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ. Derim. 2016;18:145–153.
MLA Gübbük, Hamide et al. “DEĞİŞİK TAVUK VE ÇİFTLİK GÜBRESİ DÜZEYLERİNİN DWARF CAVENDİSH MUZ KLONUNDA VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ”. Derim, vol. 18, no. 4, 2016, pp. 145-53.
Vancouver Gübbük H, Pekmezci M, Adak N. DEĞİŞİK TAVUK VE ÇİFTLİK GÜBRESİ DÜZEYLERİNİN DWARF CAVENDİSH MUZ KLONUNDA VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ. Derim. 2016;18(4):145-53.