SERİN İKLİME SAHİP BÖLGELERDEKİ SERALARIN FAN PED SİSTEMİYLE SERİNLETİLMESİ
Abstract
Sıcak yörelerdeki seralarda eğer serinletme sistemi yoksa sıcaklık rahatlıkla 38 ºC’ın üzerine çıkar. Yüksek sıcaklık bitki kalitesini ve çalışanların verimini azaltır. Evaporatif serinletme yöntemi sera iç sıcaklığının azaltılmasında en çok kullanılan yöntemdir. Yaz aylarında serin iklime sahip yörelerimizde sıcaklık 30-33 ºC’ye kadar yükselirken, sera içi sıcaklığı daha da yükselmektedir. Serin iklim bölgelerinde yaz sıcaklıkları, sıcak iklim bölgelerinde ki yaz sıcaklığına oranla daha düşük olur. Bu nedenle seraların fan ped sistemiyle 10-12 ºC kadar soğutularak, sera sıcaklığı dış hava sıcaklığının altına düşmesi sağlanarak yazın da seralarda üretime devam edilebilmektedir.
Bu çalışmada, serin iklime sahip bölgelerdeki seralarda kullanılan fan ped sisteminin çalışma prensibi ve kullanımı ile ilgili bilgiler derlenmiştir.
Keywords
References
- Anonymous, 1993. The Greenhouse Climate Handbook. ACME Engineering and Manufacturing Muskagee, OK 74402. 2005. 978. Anonymous, Greenhouse Cooling İnformation.
- Agricultural Sciences, Florida Cooperative Extension Service 315-327p.
- Baytorun, N., 1995. Seralar. Çukurova Üni. Ziraat Fak. Tarımsal Yapılar ve Sulama Böl. Genel Yayın No:110, Ders Kitapları Yayın No.29, Adana, 406s.
- Bottcher, R.W., Baughman, G.R., Kesler, D.J., 1989. Evaporative Cooling Using a Pneumatic ASAE. 32. 671-676p. Trans.
- Öztürk, H.H., Başçetinçelik, A., 2002. Seralarda Havalandırma. Çukurova Üni. Ziraat Fak. Tarım Makinaları Böl. Yayın No: 227, Adana, 155-160s, 224-230s.
- Renard, W. Und Stein, J., 1962. Betrachtungen zur Gewachshausern. Gartenbauwirtschaft 10 (4) 69-73p.
- Uğurlu, N., Kara, M., 1998. Islak Ped Sistemiyle Verileri ve Kafes Sistem Kümes İç Sıcaklığın Düşürülmesine Etkisi. Türk J Agric For 24 Tübitak, 79-86s.
- Wiersma, F., Stott, G. H., Lough, O. 1972. Consider Cooling Possibilities: The Practical Aspects of Cooling Daily Cattle. Publication P-25. The Universty of Arizona
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
March 1, 2007
Submission Date
May 10, 2014
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2007 Volume: 24 Number: 1