EN
TR
DÜŞÜK VE YÜKSEK SICAKLIKLARIN AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ
Abstract
Avokado yetiştirilen alanlarda bazı yıllarda meydana gelen düşük sıcaklıklar (don olayı), ağaç ve meyve gelişimini etkileyebilmektedir. Avokadonun düşük sıcaklıklara dayanmasında çeşidin genetik yapısı, ağacın yaşı ve maruz kaldığı dönem gibi faktörler, zararlanma derecesini değiştirmektedir. Antalya koşullarında 2004 yılında yapılan gözlemlerde; 0 0C’nin altında toplam 24 saat ve -3 0C’ye kadar düşen sıcaklıklarda, Lula’, ‘Reed’ ve ‘Pinkerton’ çeşitlerinin soğuğa çok fazla duyarlı, ‘Hass’, ‘Santana’ ve ‘Rincon’un hassas olduğu, Bacon’, ‘Ettinger’ ‘Fuerte ve ‘Zutano’nun soğuktan hafif oranda etkilendiği görülmüştür. Don olayından 7-15 gün sonra, yoğun bir şekilde meyve dökümlerinin olduğu tespit edilmiştir. Yüksek sıcaklıklar, avokadonun ağaç gelişimini, çiçeklenme ve meyve gelişimi dönemlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Antalya koşullarında, bazı dönemlerde aşırı yüksek sıcaklık değerleri tespit edilmesine rağmen, Nisan-Ağustos ayları arasında yüksek sıcaklıkların ortalamasının 35 0C’nin altında olması nedeniyle çiçeklenme, meyve gelişimi ve ağaç aksamları üzerinde önemli olumsuz bir etki saptanmamıştır.
Keywords
References
- Anonim, 2007. Çevre ve Orman Bakanlığı Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü. http://www.meteoroloji.gov.tr/2006/tahmin/ tahmin-iller.aspx?m=ANTALYA
- Anonymous, 2006. FAO Production Yearbook. http://faostat.fao.org/faostat/collections?vers ion=ext&hasbulk=0&subset=agriculture.
- Anonymous, 2007A. Research update 2007 freeze: UV could cast new light on citrus damage. University http://calag.ucop.edu/0702AMJ/resup01.ht ml. California.
- Anonymous, 2007B. Frost and Freeze Watch. California http://ucce.ucdavis.edu/files/filelibrary/1932 /32212.pdf. Commission.
- Bayram, S. ve Arslan, M. A. 2006. Avokado Çeşitleri Yayınlanmamış. Gözlem Notları,
- Bayram, S. ve Tepe, S. 2007. Antalya Koşullarında Bazı Avokado Çeşitlerinin Düşük ve Yüksek Sıcaklıktan Etkilenme Durumları, Yayınlanmamış.
- Bergh, B. O. 1976A. Avocado Breeding and Selection. In: J.W. Sauls, R.L. Phillips and L.K. Jackson (eds.). Proceedings of the First International Tropical Fruit Short Course: The Avocado, University of Florida, P: 24-33.
- Bergh, B. O. 1976B. Factors Affecting Avocado Fruitfulness. In: J.W. Sauls, R.L. Phillips and L.K. Jackson (eds.). Proceedings of the First International Tropical Fruit Short Course: The Avocado, University of Florida, P: 83-88.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
June 1, 2007
Submission Date
May 10, 2014
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2007 Volume: 24 Number: 2
APA
Bayram, S., & Arslan, M. (2007). DÜŞÜK VE YÜKSEK SICAKLIKLARIN AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ. Derim, 24(2), 9-19. https://izlik.org/JA84NF58ST
AMA
1.Bayram S, Arslan M. DÜŞÜK VE YÜKSEK SICAKLIKLARIN AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ. Derim. 2007;24(2):9-19. https://izlik.org/JA84NF58ST
Chicago
Bayram, Süleyman, and Mahmut Arslan. 2007. “DÜŞÜK VE YÜKSEK SICAKLIKLARIN AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Derim 24 (2): 9-19. https://izlik.org/JA84NF58ST.
EndNote
Bayram S, Arslan M (June 1, 2007) DÜŞÜK VE YÜKSEK SICAKLIKLARIN AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ. Derim 24 2 9–19.
IEEE
[1]S. Bayram and M. Arslan, “DÜŞÜK VE YÜKSEK SICAKLIKLARIN AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ”, Derim, vol. 24, no. 2, pp. 9–19, June 2007, [Online]. Available: https://izlik.org/JA84NF58ST
ISNAD
Bayram, Süleyman - Arslan, Mahmut. “DÜŞÜK VE YÜKSEK SICAKLIKLARIN AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Derim 24/2 (June 1, 2007): 9-19. https://izlik.org/JA84NF58ST.
JAMA
1.Bayram S, Arslan M. DÜŞÜK VE YÜKSEK SICAKLIKLARIN AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ. Derim. 2007;24:9–19.
MLA
Bayram, Süleyman, and Mahmut Arslan. “DÜŞÜK VE YÜKSEK SICAKLIKLARIN AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Derim, vol. 24, no. 2, June 2007, pp. 9-19, https://izlik.org/JA84NF58ST.
Vancouver
1.Süleyman Bayram, Mahmut Arslan. DÜŞÜK VE YÜKSEK SICAKLIKLARIN AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ. Derim [Internet]. 2007 Jun. 1;24(2):9-19. Available from: https://izlik.org/JA84NF58ST