Melon fly [Myiopardalis pardalina (Bigot, 1891) (Diptera: Tephritidae)] is the most important pest of the melons (Cucumis melo L.) (Cucurbitaceae: Cucurbitales). The larvae cause to damage by feeding in seed cavity. Also, the tissues damaged by larvae turn brown and occurring scent spread in melon. This study aims to determine change in the taste of melon tissues damaged by larvae for the first time in Turkey. For this purpose, Kırkağaç and İpsala variety melons widely utilized in the province Ankara were selected in this study. Fruit taste (points), water-soluble dry matter, titratable acidity (TA) and pH measurements were included in analysis of melon. Statistical differences were determined in Kırkağaç melon with melon fly with respect to control in terms of all of the features discussed in the fruit analysis. A statistically significant difference was observed compared to the control in the other measurements excluding the only titratable acidity in İpsala melon with melon fly.
Kavun sineği [Myiopardalis pardalina (Bigot, 1891) (Diptera: Tephritidae)] kavunun (Cucumis melo L.) (Cucurbitaceae: Cucurbitales) en önemli zararlısıdır. Kavun sineğinin zararlı olduğu devre larva dönemi olup, kavun meyvesinin çekirdek evini delik deşik ederek beslenmektedir. Beslenme neticesinde tahrip edilen kavunun dokuları koyu kahve renkte görülür ve meydana gelen koku kavun içerisine yayılır. Bu çalışma ülkemizde ilk defa zararlının meyve içerisinde beslenmesi neticesinde tadında bir değişiklik olup olmadığını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Bu amaçla Ankara İlinde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan İpsala ve Kırkağaç kavun çeşitlerinden yararlanılmıştır. Analizlerde kavun meyvesinde tat (puan), suda çözünür kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TA) ve pH ölçümü yer almıştır. Kırkağaç kavun çeşidinde istatistiki analizler sonucunda Kavun sineğinin meyve içerisinde beslenmesi neticesinde ele alınan tüm özellikler açısından farklılık saptanmıştır. İpsala çeşidinde istatistiki olarak yapılan analiz sonucunda sadece titre edilebilir asitlik ölçümünde kontrole göre bir farklılık saptanmazken, diğer ölçümlerde Kavun sineğinin meyvede beslenmesi neticesinde tat, suda çözünür kuru madde ve pH değerlerinin kontrole göre farklılık oluşturduğu belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 9, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 33 Issue: 1 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr