Research Article
BibTex RIS Cite

The effect of different sowing depths on fresh ear yield and some ear characteristics of sweet corn

Year 2017, Volume: 34 Issue: 2, 182 - 185, 01.12.2017
https://doi.org/10.16882/derim.2017.286549

Abstract



The
research was conducted with aim to investigate effect on fresh ear yield and
some ear characteristics of sweet corn of sowing at different depths during
2015 and 2016 years in Isparta. The experiments were set up according to
randomized complete block design with three replicates using BATEM TATLI sweet
corn cultivar. Furrows were opened at depths of 10 and 20 cm after the soil
preparation, and seeds were sown in the 4-5 cm depth in to these furrows.
According to means of years, while furrow sowing increased ear diameter, ear
weigh, number of kernels per ear and fresh ear yield compared to control, it was
not effect on ear length. In the research, between 10 cm and 20 cm furrow
sowing wasn’t significant statistically. Fresh ear yield in control, 10 cm and
20 cm furrow sowing were measured as 1110.9 kg ha-1, 1228.4 kg ha-1
and 1289.4 kg ha-1, respectively. According to results of research,
5 cm deep sowing in 10 cm furrows should be advised in sweet corn cultivation.

References

  • Alessi, J., & Power, J.F. (1971). Corn emergence in relation to soil temperature and seeding depth. Agronomy Journal, 63(5): 717-719.
  • Anıl, H., & Sezer, İ. (2003). Çarşamba Ovası’nda şeker mısırın verim, verim unsurları ile bazı kalite karakterlerine şaşırtmanın ve farklı ekim zamanlarının etkisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(2): 17-23.
  • Gençoğlan, C., & Yazar, A. (1999). Kısıntılı su uygulamalarının mısır verimine ve su kullanım randımanına etkileri. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23(1999): 233-241.
  • Hussen, S., Alemu, B., & Ahmed, F. (2013). Effect of planting depth on growth performance of maize (Zea mays) at the experimental site of Wollo University, Dessie, Ethiopia. International Journal of Sciences: Basic and Applied Research, 8(1):10-15.
  • Kara, B., Atar, B., & Akman, Z. (2013). Şeker mısırda fide şaşırtmanın taze koçan verimi ve erkenciliğe etkisi. Türkiye X. Tarla Bitkileri Kongresi, s:772-776.
  • Kara, B. (2011). Fresh ear yield and growing degree-days of sweet corn in different sowing dates in southwestern anatolia region. Turkish Journal of Field Crops, 16(2):166-171
  • Kırtok. Y. (1998). Mısır Üretimi ve Kullanımı. Kocaoluk Basım ve Yaynevi, 445 s., Ankara.
  • Kün, E. (1985). Sıcak İklim Tahılları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 953, Ders Kitabı: 275, Ankara.
  • Molatudi, R.L., & Mariga, I.K. (2009). The effect of maize seed size and depth of planting on seedling emergence and seedling vigour. Journal of Applied Sciences Research, 5(12):2234-2237. Pedro, H., Neto, W., & Lopes, A.R.C. (2012). Emergence of corn according to the sowing depth of the seed and loads on press wheels. Engineering Agric Jaboticabal, 32(2):326-332.
  • Sezer, İ., & Köycü, C. (1995). Samsun ilinde ana ve ikinci ürün olarak şeker mısır yetiştirme tekniği ve değerlendirilmesi. Karadeniz Tarımının Geliştirilmesinde Yeni Teknikler Kongresi, s:290-299.
  • Steel, R.G.D., & Torrie, J.H. (1985). Principles and Procedures of Statistics. McGraw-Hill Book Company, Inc., New York, USA. State University, Pennsylvania.

Şeker mısırın taze koçan verimi ve bazı koçan özelliklerine farklı ekim derinliklerin etkisi

Year 2017, Volume: 34 Issue: 2, 182 - 185, 01.12.2017
https://doi.org/10.16882/derim.2017.286549

Abstract



Araştırma, farklı derinlikteki çizilere
ekimin şeker mısırda taze koçan verimi ve bazı koçan özelliklerine etkisini
araştırmak amacıyla 2015 ve 2016 yıllarında Isparta’da yürütülmüştür. Deneme,
BATEM TATLI şeker mısır çeşidi kullanılarak tesadüf blokları deneme desenine
göre üç tekerrürlü kurulmuştur. Toprak hazırlığı yapıldıktan sonra 10 cm ve 20
cm derinliklerinde çiziler açılmış, tohumlar bu çizilerin içine 4-5 cm
derinliğinde ekilmiştir. Yılların ortalamasına göre, çiziye ekimler koçan çapı,
koçan ağırlığı, koçanda tane sayısı ve taze koçan verimini kontrole göre
artırırken, koçan boyu üzerinde etkili olmamıştır. Araştırmada 10 cm ve 20 cm
çiziye ekim arasında istatistiksel olarak fark ortaya çıkmamıştır. Taze koçan
verimi kontrol, 10 cm ve 20 cm çizilere ekimlerde sırasıyla 1110.9 kg ha-1,
1228.4 kg ha-1 ve 1289.4 kg ha-1 olarak ölçülmüştür.
Araştırma sonuçlarına göre, şeker mısır yetiştiriciliğinde 10 cm derinliğinde
açılan çiziye 5 cm derinliğe ekim önerilebilir.



References

  • Alessi, J., & Power, J.F. (1971). Corn emergence in relation to soil temperature and seeding depth. Agronomy Journal, 63(5): 717-719.
  • Anıl, H., & Sezer, İ. (2003). Çarşamba Ovası’nda şeker mısırın verim, verim unsurları ile bazı kalite karakterlerine şaşırtmanın ve farklı ekim zamanlarının etkisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(2): 17-23.
  • Gençoğlan, C., & Yazar, A. (1999). Kısıntılı su uygulamalarının mısır verimine ve su kullanım randımanına etkileri. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23(1999): 233-241.
  • Hussen, S., Alemu, B., & Ahmed, F. (2013). Effect of planting depth on growth performance of maize (Zea mays) at the experimental site of Wollo University, Dessie, Ethiopia. International Journal of Sciences: Basic and Applied Research, 8(1):10-15.
  • Kara, B., Atar, B., & Akman, Z. (2013). Şeker mısırda fide şaşırtmanın taze koçan verimi ve erkenciliğe etkisi. Türkiye X. Tarla Bitkileri Kongresi, s:772-776.
  • Kara, B. (2011). Fresh ear yield and growing degree-days of sweet corn in different sowing dates in southwestern anatolia region. Turkish Journal of Field Crops, 16(2):166-171
  • Kırtok. Y. (1998). Mısır Üretimi ve Kullanımı. Kocaoluk Basım ve Yaynevi, 445 s., Ankara.
  • Kün, E. (1985). Sıcak İklim Tahılları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 953, Ders Kitabı: 275, Ankara.
  • Molatudi, R.L., & Mariga, I.K. (2009). The effect of maize seed size and depth of planting on seedling emergence and seedling vigour. Journal of Applied Sciences Research, 5(12):2234-2237. Pedro, H., Neto, W., & Lopes, A.R.C. (2012). Emergence of corn according to the sowing depth of the seed and loads on press wheels. Engineering Agric Jaboticabal, 32(2):326-332.
  • Sezer, İ., & Köycü, C. (1995). Samsun ilinde ana ve ikinci ürün olarak şeker mısır yetiştirme tekniği ve değerlendirilmesi. Karadeniz Tarımının Geliştirilmesinde Yeni Teknikler Kongresi, s:290-299.
  • Steel, R.G.D., & Torrie, J.H. (1985). Principles and Procedures of Statistics. McGraw-Hill Book Company, Inc., New York, USA. State University, Pennsylvania.
There are 11 citations in total.

Details

Journal Section Research Articles
Authors

Bekir Atar This is me

Burhan Kara This is me

Publication Date December 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 34 Issue: 2

Cite

APA Atar, B., & Kara, B. (2017). Şeker mısırın taze koçan verimi ve bazı koçan özelliklerine farklı ekim derinliklerin etkisi. Derim, 34(2), 182-185. https://doi.org/10.16882/derim.2017.286549
AMA Atar B, Kara B. Şeker mısırın taze koçan verimi ve bazı koçan özelliklerine farklı ekim derinliklerin etkisi. DERİM. December 2017;34(2):182-185. doi:10.16882/derim.2017.286549
Chicago Atar, Bekir, and Burhan Kara. “Şeker mısırın Taze koçan Verimi Ve Bazı koçan özelliklerine Farklı Ekim Derinliklerin Etkisi”. Derim 34, no. 2 (December 2017): 182-85. https://doi.org/10.16882/derim.2017.286549.
EndNote Atar B, Kara B (December 1, 2017) Şeker mısırın taze koçan verimi ve bazı koçan özelliklerine farklı ekim derinliklerin etkisi. Derim 34 2 182–185.
IEEE B. Atar and B. Kara, “Şeker mısırın taze koçan verimi ve bazı koçan özelliklerine farklı ekim derinliklerin etkisi”, DERİM, vol. 34, no. 2, pp. 182–185, 2017, doi: 10.16882/derim.2017.286549.
ISNAD Atar, Bekir - Kara, Burhan. “Şeker mısırın Taze koçan Verimi Ve Bazı koçan özelliklerine Farklı Ekim Derinliklerin Etkisi”. Derim 34/2 (December 2017), 182-185. https://doi.org/10.16882/derim.2017.286549.
JAMA Atar B, Kara B. Şeker mısırın taze koçan verimi ve bazı koçan özelliklerine farklı ekim derinliklerin etkisi. DERİM. 2017;34:182–185.
MLA Atar, Bekir and Burhan Kara. “Şeker mısırın Taze koçan Verimi Ve Bazı koçan özelliklerine Farklı Ekim Derinliklerin Etkisi”. Derim, vol. 34, no. 2, 2017, pp. 182-5, doi:10.16882/derim.2017.286549.
Vancouver Atar B, Kara B. Şeker mısırın taze koçan verimi ve bazı koçan özelliklerine farklı ekim derinliklerin etkisi. DERİM. 2017;34(2):182-5.

DERİM in

 

CAB INTERNATIONAL                                                                                                   CABI International ile ilgili görsel sonucu

FAO AGRIS                                                                                                                                   FAO AGRIS ile ilgili görsel sonucu

INDEX COPERNICUS                                                                                                       INDEX COPERNICUS ile ilgili görsel sonucu

OpenAIRE                                                                                                                                      OpenAIRE ile ilgili görsel sonucu

GOOGLE SCHOLAR                                                                                                           GOOGLE SCHOLAR ile ilgili görsel sonucu


FSTA                                                                                       16423

DRJI                                                                                      16424

                                                    

ISSN : 1300-3496

e-ISSN : 2149-2182

Creative Commons Lisansı
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

------------------------------------------------------------------

DERİM

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü

Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya

derim@derim.com.tr

www.derim.com.tr