Tomato fruits have large amount of water content. The remaining contains carbohydrates, organic acids, vitamins, pigments, phenolic compounds and various mineral matters. During fruit growth and maturation dramatic changes in chemical composition of the fruit occur. Some of the important changes are degradation of starch, production in glucose and fructose, loss of chlorophyll, synthesis of pigments such as carotene and lycopene, increase in ratio of citric acid to malic acid, production of flavour and aroma compounds, breakdown of the toxic alkaloid tomatine and increase in glutamic acid. As a result of these ripening processes changes in colour in flavour and texture of fruit take place.
Domates meyvesinin önemli bir kısmı sudan oluşmaktadır. Geriye kalan kısmında ise karbonhidratlar, organik asitler, aminoasitler, vitaminler, pigmentler, fenolik bileşikler ve çeşitli mineral maddeler bulunmaktadır. Meyvelerin gelişimi ve olgunlaşması sırasında bu bileşenlerde önemli değişimler meydana gelmektedir. Bu değişimlerin belli başlıları nişastanın parçalanması, glikoz ve früktozun sentezlenmesi, aroma bileşiklerinin meydana gelmesi, sitrik asit/malik asit oranının artması, tomatine gibi toksik alkoloidlerin parçalanması, glutamik asidin artması şeklinde sıralanabilir. Meyvenin büyüme ve olgunlaşmasına paralel olarak meydana gelen bu olaylar meyvenin renginde, tat ve tekstüründe değişimlere neden olur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Publication Date | March 20, 2016 |
Published in Issue | Year 2002 Volume: 19 Issue: 1 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr