BibTex RIS Cite

New approaches to the yield estimation studies: Remote sensing and agrometorological methods

Year 2004, Volume: 21 Issue: 2, 5 - 18, 01.06.2004

Abstract

Determination of agricultural areas and yield estimation of agricultural products before harvesting period are important processes for domestic and international markets. Yield and area estimation studies conducted with conventional methods do not provide reliable results and  are also costly and time consuming. Recently developed technologies and methods have been proven to be more reliable, faster and relatively inexpensive. Among the latest techniques that have been developed is remote sensing. The remote sensing technology has been employed by many developed countries to assess usage of agricultural fields and to estimate agricultural production with great precision. In addition, today’s yield estimation studies also employ, along with satellite data, statistical methods utilizing agro-meteorological data. In this article, possible applications of various remote sensing technologies and agro-meteorological data for agricultural field assessment and yield estimation were discussed. It was concluded that in Turkey such studies have to be based on new technologies, too. Thus, it is necessary to develop new methods that employ both remote sensing technology and agro-meteorological elements that have to be suitable for various ecological regions.

Verim tahmini çalışmalarında yeni yaklaşımlar: Uzaktan algılama ve agrometeorolojik yöntemler

Year 2004, Volume: 21 Issue: 2, 5 - 18, 01.06.2004

Abstract

Tarımsal ürünlerin daha hasat öncesi bir dönemde alansal dağılımlarının belirlenmesi ve verim miktarlarının tahmin edilebilmesi, özellikle iç ve dış pazar koşullarının yönlendirilmesinde son derece önemlidir. Klasik yersel ölçümleme teknikleri ile yürütülen alan ve rekolte belirleme çalışmaları çoğu kez güvenilir sonuçlar vermediği gibi son derece yüksek bir maliyet ve oldukça da uzun bir zaman harcanmasını gerektirmektedir. Buna karşılık son yıllarda geliştirilen yeni teknik ve teknolojiler, bu işlemlerin daha ucuz, daha hızlı ve daha güvenilir bir şekilde yapılmasına olanak sağlamaya başlamıştır. Söz konusu bu yeni teknik ve teknolojiler arasında ise uzaktan algılama bilim ve teknolojisi ilk sırayı almaktadır. Pek çok gelişmiş ülke, gerek ekim alanlarının tespitini ve gerekse verim tahminlerini, çeşitli uzaktan algılama tekniklerini kullanarak büyük bir doğruluk oranı ile yapmaktadırlar. Diğer yandan, özellikle verim tahmini çalışmalarında artık uydu verileri ile birlikte çeşitli agrometeorolojik elemanların kullanıldığı modern istatistiksel yöntemlerden de büyük ölçüde yararlanılmaktadır. Söz konusu bu makalede, alan belirleme ve verim tahmini çalışmalarında çeşitli uzaktan algılama tekniklerinin ve agrometeorolojik verilerin kullanılma olanakları tartışılmıştır. Sonuç olarak, ülkemizde de bu amaca yönelik çalışmaları yeni bilimsel ve teknik temellere dayandırabilmek için, agrometeorolojik elemanların ve uzaktan algılama tekniklerinin birlikte kullanıldığı ve farklı ekolojik bölgelere hitap edebilecek metotların geliştirilmesinin ve uygulanmasının bir zorunluluk olduğu ortaya çıkmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Review Articles
Authors

Namık Sönmez

Mustafa Sarı This is me

Publication Date June 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 21 Issue: 2

Cite

APA Sönmez, N., & Sarı, M. (2004). Verim tahmini çalışmalarında yeni yaklaşımlar: Uzaktan algılama ve agrometeorolojik yöntemler. Derim, 21(2), 5-18.
AMA Sönmez N, Sarı M. Verim tahmini çalışmalarında yeni yaklaşımlar: Uzaktan algılama ve agrometeorolojik yöntemler. DERİM. June 2004;21(2):5-18.
Chicago Sönmez, Namık, and Mustafa Sarı. “Verim Tahmini çalışmalarında Yeni yaklaşımlar: Uzaktan algılama Ve Agrometeorolojik yöntemler”. Derim 21, no. 2 (June 2004): 5-18.
EndNote Sönmez N, Sarı M (June 1, 2004) Verim tahmini çalışmalarında yeni yaklaşımlar: Uzaktan algılama ve agrometeorolojik yöntemler. Derim 21 2 5–18.
IEEE N. Sönmez and M. Sarı, “Verim tahmini çalışmalarında yeni yaklaşımlar: Uzaktan algılama ve agrometeorolojik yöntemler”, DERİM, vol. 21, no. 2, pp. 5–18, 2004.
ISNAD Sönmez, Namık - Sarı, Mustafa. “Verim Tahmini çalışmalarında Yeni yaklaşımlar: Uzaktan algılama Ve Agrometeorolojik yöntemler”. Derim 21/2 (June 2004), 5-18.
JAMA Sönmez N, Sarı M. Verim tahmini çalışmalarında yeni yaklaşımlar: Uzaktan algılama ve agrometeorolojik yöntemler. DERİM. 2004;21:5–18.
MLA Sönmez, Namık and Mustafa Sarı. “Verim Tahmini çalışmalarında Yeni yaklaşımlar: Uzaktan algılama Ve Agrometeorolojik yöntemler”. Derim, vol. 21, no. 2, 2004, pp. 5-18.
Vancouver Sönmez N, Sarı M. Verim tahmini çalışmalarında yeni yaklaşımlar: Uzaktan algılama ve agrometeorolojik yöntemler. DERİM. 2004;21(2):5-18.

DERİM in

 

CAB INTERNATIONAL                                                                                                   CABI International ile ilgili görsel sonucu

FAO AGRIS                                                                                                                                   FAO AGRIS ile ilgili görsel sonucu

INDEX COPERNICUS                                                                                                       INDEX COPERNICUS ile ilgili görsel sonucu

OpenAIRE                                                                                                                                      OpenAIRE ile ilgili görsel sonucu

GOOGLE SCHOLAR                                                                                                           GOOGLE SCHOLAR ile ilgili görsel sonucu


FSTA                                                                                       16423

DRJI                                                                                      16424

                                                    

ISSN : 1300-3496

e-ISSN : 2149-2182

Creative Commons Lisansı
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

------------------------------------------------------------------

DERİM

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü

Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya

derim@derim.com.tr

www.derim.com.tr