Two pure lines obtained in Batı Akdeniz Agricultural Research Institute and resistant to Fusarium oxysporum f. sp. melonis’ race 0, 1, 2 and partially resistance to race 1-2 were studied to determine the rootstock potential for melon and their effects on fruit quality. The heaviest fruit (0.990 gram) was achieved on the Batem 5 rootstock while Batem7/Canay F1 combination gave the lightest fruit weight. For fruit length Batem 5 rootstock was on the first place and Canay/Canay combination followed it. Statistical significance was found for rind thickness among the varieties. The thickest fruit rind was on Canay F1 with 3.22 mm, and thinnest fruit rind was measured on Batem 7 rootstock and Batem7/Canay combination. For total soluble solid contents, the highest value was on Batem 7 rootstock and Batem7/Canay combination was the lowest. Statistical difference was not found among the varieties for pH. But assessing the mean values the highest pH was on Batem 5/Canay F1 combination.
Kavunda aşılı fide kullanımının meyve kalitesi üzerine etkisi incelenerek Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde (BATEM) geliştirilen Fusarium oxysporum f. sp. melonis.’in 0, 1, 2 nolu ırklarına dayanıklı, 1-2 ırkına kısmi dayanıklı iki adet saf hattın kavuna anaç olarak kullanılıp kullanılamayacağı araştırılmıştır. Aşılamanın meyve kalite kriterleri üzerine etkisinin incelendiği bu çalışmada, meyve ağırlığı bakımından 0.990 g ile anaç olarak kullanılan Batem 5 anacı en yüksek meyve ağırlığına sahip olmuş, Batem7/Canay F1 kombinasyonunun meyveleri ise meyve ağırlığı bakımından en düşük bulunmuştur. Meyve boyu bakımından Batem 5 anacına ait meyveler ilk sırada yer almış, bunu Canay/Canay kombinasyonuna ait meyveler izlemiştir. Kabuk kalınlığı açısından çeşitler arasında istatistiksel açıdan farklılık gözlenmiş, en yüksek kabuk kalınlığına 3.22 mm ile Canay F1 çeşidi sahip olmuş, onu 3.15 mm ile Batem 5 anacı izlemiştir. En düşük kabuk kalınlığına ise Batem 7 anacı ve Batem7/Canay kombinasyonuna ait meyveler sahip olmuştur. SÇKM miktarı açısından Batem 7 nolu anaç en yüksek bulunmuş, %6.67 ile Batem7/Canay kombinasyonunun meyveleri en düşük değerde olmuştur. pH değerleri bakımından çeşitler arasında istatistiksel anlamda bir fark gözlenmezken, ortalamalar değerlendirildiğinde en yüksek pH değerine Batem 5/Canay F1 kombinasyonu meyvelerinin sahip olduğu görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 26 Issue: 2 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr