Review

Toprakta Ağır Metal Kirliliğinin İnsan Sağlığına Etkileri ve Çözüm Önerileri

Volume: 11 Number: 1 December 26, 2018

Toprakta Ağır Metal Kirliliğinin İnsan Sağlığına Etkileri ve Çözüm Önerileri

Öz

Toprak, doğada kirleticiler için filtre görevi yapan ve bitkilerin yetiştiği önemli bir ortam olup, doğada bulunan üç ana ekosistem (su, hava ve toprak) arasında madde ve enerji alışverişi olduğu için, bir ekosistemdeki kirletici diğerine geçebilmektedir. Toprak kirliliği içerisinde yer alan ağır metal kirliliği, ağır metallerin bitkiler aracılığı ile insanlara ulaşarak hastalıklara neden olduğu için, ayrı bir öneme sahiptir. Ağır metallerin toprak içindeki belli konsantrasyondan fazlası toprakta ağır metal kirliliği oluşturup, toprakta bulunan ağır metallerin yüksek dozları insanın genetik bağışıklık, yaş, beslenme ve genel sağlık durumu gibi faktörlere bağlı olarak değişik hastalıklara  ve özellikle de kansere neden olabilmektedir. Bu makalede Pb, Hg, Ni, Al, Cd, Cr, Cu, Zn gibi ağır metallerin insan sağlığı açısından önemi yapılan araştırma sonuçları ile irdelenerek, topraktaki ağır metal kirliliğinin insan sağlığına olası olumsuz etkilerine dikkat çekilerek, konu ile ilgili olarak yapılması gerekenler açıklanmıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Agget, R.J ., Devis, N.T., 1983. Some nutrutional aspect of trace metals. J. Inherent Metabolic Dis. 6: 22-30.
  2. Aktaş,M.,1994. Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği. A.Ü.Zir.Fak.,Yayınları:1322, Ankara
  3. Anderson,R.A.,1987.Chromium. In Mertz,W (Ed.). Trace Elements in Human and Animal Nutrition. 5th.ed. Vol.1. Academic press, Orlando, Fla.
  4. Bakar, C., Baba, A.,2009. Metaller ve İnsan Sağlığı: Yirminci yüzyıldan bugüne ve geleceğe miras kalan çevre sağlığı sorunu, 1.Tıbbi Jeoloji Çalıştayı, 30 Ekim–1 Kasım, Ürgüp Bld., Kültür Merkezi, Ürgüp/ NEVŞEHİR
  5. Brohi, A.R., Aydeniz, A., Karaman, M.R. 1995. Toprak Verimliliği.G.O.P.Üniv.,Zir.Fak.Yay:5Kitaplar Serisi: 5, Tokat

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Review

Authors

Emine Erman Kara *
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
Türkiye

Ertan Kara This is me
Çukurova Üniversitesi
Türkiye

Publication Date

December 26, 2018

Submission Date

March 14, 2018

Acceptance Date

October 28, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 11 Number: 1

APA
Kara, E. E., & Kara, E. (2018). Toprakta Ağır Metal Kirliliğinin İnsan Sağlığına Etkileri ve Çözüm Önerileri. Turkish Journal of Scientific Reviews, 11(1), 56-62. https://izlik.org/JA74UP48BP
AMA
1.Kara EE, Kara E. Toprakta Ağır Metal Kirliliğinin İnsan Sağlığına Etkileri ve Çözüm Önerileri. Turkish Journal of Scientific Reviews. 2018;11(1):56-62. https://izlik.org/JA74UP48BP
Chicago
Kara, Emine Erman, and Ertan Kara. 2018. “Toprakta Ağır Metal Kirliliğinin İnsan Sağlığına Etkileri Ve Çözüm Önerileri”. Turkish Journal of Scientific Reviews 11 (1): 56-62. https://izlik.org/JA74UP48BP.
EndNote
Kara EE, Kara E (December 1, 2018) Toprakta Ağır Metal Kirliliğinin İnsan Sağlığına Etkileri ve Çözüm Önerileri. Turkish Journal of Scientific Reviews 11 1 56–62.
IEEE
[1]E. E. Kara and E. Kara, “Toprakta Ağır Metal Kirliliğinin İnsan Sağlığına Etkileri ve Çözüm Önerileri”, Turkish Journal of Scientific Reviews, vol. 11, no. 1, pp. 56–62, Dec. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA74UP48BP
ISNAD
Kara, Emine Erman - Kara, Ertan. “Toprakta Ağır Metal Kirliliğinin İnsan Sağlığına Etkileri Ve Çözüm Önerileri”. Turkish Journal of Scientific Reviews 11/1 (December 1, 2018): 56-62. https://izlik.org/JA74UP48BP.
JAMA
1.Kara EE, Kara E. Toprakta Ağır Metal Kirliliğinin İnsan Sağlığına Etkileri ve Çözüm Önerileri. Turkish Journal of Scientific Reviews. 2018;11:56–62.
MLA
Kara, Emine Erman, and Ertan Kara. “Toprakta Ağır Metal Kirliliğinin İnsan Sağlığına Etkileri Ve Çözüm Önerileri”. Turkish Journal of Scientific Reviews, vol. 11, no. 1, Dec. 2018, pp. 56-62, https://izlik.org/JA74UP48BP.
Vancouver
1.Emine Erman Kara, Ertan Kara. Toprakta Ağır Metal Kirliliğinin İnsan Sağlığına Etkileri ve Çözüm Önerileri. Turkish Journal of Scientific Reviews [Internet]. 2018 Dec. 1;11(1):56-62. Available from: https://izlik.org/JA74UP48BP